Türkiye"deki muhalefetiyle Avrupa"da sosyal demokrat kimliği sorgulanan CHP"nin yanıtı: Avrupa solu CHP"den rahatsız. Çünkü sağ ve neo liberal politikaları savunuyorlar. Kendi politikalarını kayıtsız şartsız kabullenen, bir tür teslimiyetçi sosyal demokrat parti ve CHP istiyorlar.

ANKARA- Hükümetin Ermeni sınırının açılması, Kürt sorunu, azınlıklara sağlanan haklar gibi sorunların aşılmasına yönelik bir takım adımları eleştirmesi nedeniyle Türkiye"de ve Avrupa"da çeşitli platformlarda “sosyal demokrat” kimliği sorgulamaya açılan CHP, “Avrupa solunun sağa kaydığı” değerlendirmesinde bulundu. CHP"nin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) raporunda, “CHP ve AB Solu” başlıklı yazı da yer aldı. Dikkat çekici ifadelerin yer aldığı yazıda şu görüşler belirtildi:

DESTEKLİYORLAR

Sağ partilerin İş Kanunu"nda yaptıkları değişikliklerle işçi çıkarmak kolaylaştı. İşsizlik maaşından daha az yararlanılacak, sağlık sigortaları daha pahalı ve emeklilik yaşını 65"ten 67"ye çıkarmak için çalışmalar yapılıyor. Sosyal demokratlar da bu yasaları destekliyorlar. Hollanda PvdA lideri Bos, "Sosyal demokrasinin eşitlik ilkesini terk etmeliyiz" dedi.

İKİYE BÖLÜNMÜŞLER

Batı"nın sol partileri emperyalist, sömürgeci ve yayılmacı anlayışlarından kurtulmuş değiller. Avrupa"da ırkçı, ayrımcı ve yabancı düşmanlığının aktörleri, sağcılar kadar solculardan çıkıyor. Avrupalı sosyal demokratlar, eski sosyal demokrat köklerine dönenler ve neo liberal sol politikaları savunanlar olarak ikiye bölünmüş durumdalar.

ONLARI ANLAMIYORUZ

Almanya Sosyal Demokrat lider adayı Steinmeier, "Avrupa solunun CHP"nin tutumunu anlamakta güçlük çektiğini" açıkladı. Bizler de Steinmeier"i anlamakta güçlük çekiyoruz. Almanya"nın yabancılar politikasının, Türkiye ve Türklere uygulanan vizenin hangi hukuksal gerekçesi var? Ama uygulanıyor.

CHP"DEN RAHATSIZLAR

CHP"den rahatsızlar. Çünkü, CHP her istediklerine “evet” demiyor. CHP ve Türk sosyal demokratları her fırsatta eleştirenler, sağ ve neo liberal politikaları savunanlar. Bu kesim kendi politikalarını kayıtsız şartsız kabullenen, bir tür teslimiyetçi sosyal demokrat parti ve CHP istiyor. CHP"nin Türkiye"nin bağımsızlığına sahip çıkma ilkesi istenmiyor.

HIYANETTİR

Cumhuriyet Halk Partisi"nin AB karşıtı olduğunu savunmak gaflet hatta hıyanettir. Bugün AB ülkelerinde dolaşıyorsanız, CHP"nin yaptığı modernleşmeye borçlusunuz. CHP, yıllardır çağdaşlaşmayı, değişimi, insanı, toplumu, bilimi özgürleştirmeyi, Batılı değerlerle buluşturmayı ve onurlu, güvenceli, eşit koşullarda AB üyeliğini her zaman savunmuştur.

CEMAAT HEGEMONYASI

Türkiye"de yönetim büyük ölçüde dinci bir cemaatin hegemonyası altına girmiş, laik özünü yitirmiştir. Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi"nin yönetiminin, AB üyeliği için gösterdiği aşırı isteklilik ve üyelik konusunu bir prestij sorunu yapması Türkiye"nin uzun vadeli çıkarlarına zarar vermiştir ve tamiri, olanaksız bir durum yaratmıştır. Avrupa"da bazı çevreler bunu istismar edip, sakıncalı pazarlıklara girdiler.


Vatan