Cumhuriyet Halk Partisi'nin ( CHP ), 16. Olağanüstü Kurultay ı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Kurultay da yeni tüzük maddeleri tek tek okunup, üzerinde konuşmaların yapılmasının ardından kabul edildi. Böylece CHP tüzüğünün 47 maddesi değiştirilmiş oldu. Oylamanın ardından teşekkür konuşması yapan CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'' Bu değişiklik Türk demokrasi tarihi açısından bir dönüm noktasıdır'' dedi.

CHP 'nin 16. Olağanüstü Kurultay ı'nda kabul edilen yeni tüzükle, 80 olan Parti Meclisi (PM) üye sayısı 60'a indi. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üye sayısı ise 17 olarak belirlendi.

CHP 'nin 47 maddede değişiklik getiren yeni tüzüğü, PM ve MYK'nın oluşumunu düzenleyen maddeler hariç, 1 Mart 2012'de, bu iki madde ise 34. olağan kurultay ın toplandığı gün yürürlüğe girecek.

Değiştirilen tüzüğe göre, CHP 'nin ilkeleri ve değerleri, programda yer alan biçimiyle sayılarak yeniden düzenlendi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye geldi. Kılıçdaroğlu kürsüye geldiğinde hemen yanında kendisine seslenen İsa Gök'e cevap vermedi. Kürsü önündeki İsa Gök, onu korumaya çalışan polisler, gazeteciler ve kurultay a katılan CHP 'liler büyük bir yoğunluk yarattılar. Bu esnada gerginlikler yaşandı.

Bu esnada CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Başbakan Kemal" sloganları eşliğinde kürsüye geldi ve konuşmasına başladı; "Bu kurultay da hiç kimsenin kurultay ın huzurunu bozmaya ne hakkı ne de yetkisi yoktur. Tüzük dediler işte tüzük, seçim diyorsanız onu da yapacağız. Tek bir şeye inanıyorum başarının temel koşulu gücünü halktan almaktır.

Devrimciler, Kuvvayi Milliyeciler, halkçılar, sevgili CHP 'liler sizleri selamlıyorum."

Bu arada İsa Gök, zorla kongre salonunda çıkartıldı. Delegelerin ve partililerin Gök çıkartılırken tepkisi oldu.

Kılıçdaroğlu, Gök kongreden çıkartıldıktan sonra konuşmasına devam etti;

 

" CHP 'NİN DİKİLİ AĞACI YOKTUR" SÖZÜNE CEVAP

"Diyorlar ki CHP 'nin bu ülkeye bir dikili ağacı yoktur. Bu ülkede ilk uçağı kim yaptı? Sen şimdi yapabiliryor musun? İlk denizaltıyı kim yaptı bu ülkede? 1940'da Osmanlı'nın borçları son kuruşuna kadar ödendi. Kim ödedi? CHP ödedi.

CHP 2. Dünya Savaşı'na girmedi, birilerinin dolduruşuna gelmedi. Kimsenin çocuğunu babasız bırakmadı. 22 Eylül 1947, Merkez Bankası'nın açıklaması, '176 ton kasamızda altın var' diyor. İşte CHP budur. CHP yabancılara el açmayan bir partidir.

CHP yolsuzluklara bulaşmadı, yolsuzluk yapanları Yüce Divan'a gönderdi.

"ÜLKEMİZ İÇİN DEMOKRASİ İSTİYORSAK ÖNCE KENDİ PARTİMİZDE DEMOKRASİ DEVRİMİ YAPACAĞIZ"

CHP 'li olmak kolay birşey değildir, CHP 'li olmak devrimci olmak demektir. Çağ değiştirecek kudrete sahip olmak demektir. İşte bu yüzden CHP 'li olmak kolay değildir. Yani özetle CHP 'li olmak demek Mustafa Kemal olmak demektir.

Şimdi özgürlüğün ve demokrasinin devrimini yapmak zorundayız. Bunun için de ilk önce CHP 'den başlayacağız. CHP 'nin tüzüğünü demokratik, özgürlükçü bir tüzük yapacağız. Demokrasiyi kendi içimizde yapacağız ki ülkemiz için de isteyelim. İşte bu yüzden bugün, bizim partimiz için de ülkemiz için de önemli bir gündür. Bu tüzük gelmiş geçmiş en demokratik tüzüktür.

"KADINLARA SESLENİYORUM, TOPLUMUN KILCALDAMARLARINA İNECEKSİNİZ"

Türkiye'deki bütün kadınlara sesleniyorum, doğudan batıya kuzeyden güneye... Size seçme ve seçilme hakkını veren CHP sizlerin evinizdir. Kapımız onlara sonuna kadar açıktır. Şimdi onlara bir hak daha getiriyoruz. Onların kotasını yükseltiyoruz. Bu kadın siyasetinde ikinci büyük adımdır. İlki seçme seçilme hakkıydı, bu da ikincisi olacak. Yüzden 33 kota... Ben kadınlara güveniyorum. Biz sizin için mücadele ediyoruz, kadınlar da edecekler, ben inanıyorum. Bu yüzden parlamentoya gelen 4+4+4 kesintili eğitim tasarısına karşı çıkacağız.

Bizim de kadınlardan beklentilerimiz var. Toplumun kılcaldamarlarına ineceksiniz. Kimseyi ötekileştirmeden, kılığına kıyafetine bakmadan CHP çatısı altına getireceksiniz, onlar da haklarını CHP 'de arayacaklar.

Yeni CHP ne demek? İşte yeni CHP bu demek. Kadınlara, gençlere inanmak demek.

" CHP İKTİDARINDA YÖK'Ü DARMADAĞAN EDECEĞİZ"

Yargı siyasi otoritenin elinde. Bir yargıç, bir savcı AKP'nin beğenmediği bir karar alırsa sadece beş dakikada görevden alıyorlar. Bu nasıl demokrasi, konuşun diyorlar ama sadece benim gibi konuş, düşün ama sadece benim gibi düşün diyorlar.

Türkiye gerçeklerin insafsızca karartıldığı bir ülkedir. Gençler akıl almaz suçlamalarla cezaevinde tutuluyor. Bu gençler neyle suçlanıyorlar biliyor musunuz? Çantasında yumurta taşımak, 1 Mayıs'a katılmak, 8 Mart Emekçi Kadınlar gününe katılmak, YÖK'ü protesto etmek...

Halkın iktidarında, CHP iktidarında o YÖK'ü yıkacağız, darmadağan edeceğiz. Deniz Gezmiş'i anan gençlere ceza veriliyor. AKP gençleri düşman olarak görüyor, bunlar gençlerimizin arasına kin tohumu ekiyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük bölücüsü Recep Tayyip Erdğan'dır.

"GELİN ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ BERABER KALDIRALIM"

Buradan çağrı yapıyorum, gelin beraber özel yetkili mahkemeleri kaldıralım. Türkiye'yi bir demokrasi ayıbından kurtaralım. Gelin faili meçhul cinayetlerde zaman aşımını kaldıralım. Gelin 12 Eylül yasalarını kaldıralım. Gelin milli iradenin Meclis' tam anlamıyla yansıması için seçim barajını kaldıralım.

20 yıl önce bugün çoluk çocuk demeden yüzlerde Azeri kardeşimiz katledildi. Buradan CHP 'liler olarak kalbimiz Azeri kardeşlerimizle beraberiz. Hocalı'yı unutmadık unutturmayacağız."

İSA GÖK: "KONGRE İÇİN DELEGE SAYISI YETERLİ DEĞİL"
Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök'ün kurultay ın resmi olarak açılması öncesindeki itirazlarıyla beraber kongrede ve gerginlik yaşandı. Muhalif kanat ayrıca salona noter getirerek delegelerin imzalarını tespit ettirmek istedi. Kürsüye gelerek konuşma yapmak isteyen İsa Gök, diğer partililer tarafından engellendi, bu sırada arbede yaşandı ve Gök salon dışına çıkartıldı. Ancak Gök daha sonra tekrar salona döndü.

Kongrenin divan başkanlığına ise tek aday olarak gösterilen Adnan Keskin seçildi. Keskin'in divan başkanı seçilmesi sonrasında elindeki dilekçe dosyasıyla kürsü önüne gelen İsa Gök, bu dilekçeleri divana ulaştırmak istedi. Anca divan başkanı Keskin ve divan üyeleri uzun süre Gök'ün bu isteğini görmezden geldi.

Tam bu esnda kurultay da ilginç görüntüler de oluştu. Gök sesini duyurmaya çalışırken divan üyeleri onu görmezden gelerek başlarını çevirdiler. İsa Gök bu esnada çevresini saran basın mensuplarına elindeki dilekçenin 'Yeter sayı yok' dilkeçesi olduğunu ve kurultay ın resmen başlayamayacağını belirtti.

Bunlar yaşanırken Gök'ün çevresinde sivil polisler de koruma barikatı oluşturdu. Bu arada kongrede "İsa dışarı" sloganları atıldı. İsa Gök ise basın mensuplarına "En demokratik hakkımı kullanarak dilekçemi vermek istiyorum böyle demokrasi olmaz" dedi. Divan kurulu uzun bir süre sonunda İsa Gök'ün itiraz delekçisini kabul etti.

KILIÇDAROĞLU KURULTAY A KATILDI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile beraber kongrenin yapıldığı spor salonuna giriş yaptı. Kılıçdaroğlu, salonaok yoğun bir kalabalık eşliğinde giriş yaptı. CHP lideri yanındaki kalabalıkla beraber delegeleri ve izleyicileri selamladı. Korumaları Kılıçdaroğlu'nu yoğun ilgiden korumaya çalışırken CHP lideri de delegeler ve izleyicileri selamladı, onlara el salladı. Kılıçdaroğlu'nun salona girişi sırasında yanında Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Nihat Matkap da bulundu.

SALONDA KAÇ DELEGE VAR?
Kurultay ın en çok merak edilen sorusu olan delege sayısı konusunda çok sayıda iddia spor salonunda dile getirildi. Muhalif kanada göre şu anda spor salonunda 200 civarında delege bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise bugün kurultay a 850-900 civarında delegenin katılacağını iddia etti.

Kongreye katılan delege sayısı hakkında kesin sayıyı CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak verdi. Toprak, "Salonda 850 delege var" dedi. Kurultay ın yapılabilmesi için 1247 delegenin 625'inin kongreye katılması gerekiyor.

ESKİ GENEL BAŞKANLAR KURULTAY DA, BAYKAL YOK
CHP'nin eski genel başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın da kurultay salonundaki yerlerini aldılar. Ancak Deniz Baykal kurultay a katılmadı.

SALON PANKART VE POSTERLERLE SÜSLENDİ
Ankara Spor Salonunda, ''Büyük Demokrasi Şöleni'' başlığıyla yapılan kurultay da, salon, mavi, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi. Sahneye Mustafa Kemal Atatürk ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile Türk bayrağı ve CHP flamaları asıldı. Sahneye iki yanında da dev ekranlar yer aldı.

Kurultaydan kareler için tıklayınız...

Yunus Emre'nin, ''Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize'' sözünün yanı sıra ''Bunun adı Kemal, halkın iktidarını kuracağız'', ''Haklarını bil, demokrasiye güven'', ''burada sadece demokrasinin sesi duyulur'', ''Mustafa Kemal'den Denizlere, Denizlerden bizlere'' yazılı pankartlar asıldı.

Tribünlerin olduğu bölümde, mavi zemin üzerinde ışıklı panolarda, sürekli değişen sloganlar yer aldı. Salonun orta bölümü ise tüzük komisyonu üyeleri ve basın mensupları için ayrıldı.

Tribünde yer alan delegeler ve partililer, çalan türkülerle ellerindeki bayrakları ve Kılıçdaroğlu resmini sallayarak eşlik etti. Salonda Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'si, salondakiler tarafından ayakta okundu. Kurultaya katılmak üzere 35 bin kişinin ana kapıdaki turnikelerden giriş yaptığı anons edildi.

 

BOMBA ARAMASI YAPILDI
Cumhuriyet Halk Partisi'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda polis didik didik şüpheli paket ve bomba araması yaptı.

Alınan bilgiye göre aramalara yaklaşık 200 polis katıldı. Kapalı spor salonunun bahçesi ile tuvaletinden salondaki sandalye ve masaların altına kadar büyük titizlikle yapılan aramalara bomba uzmanı köpeklerde katıldı. Polis göze çarpan her türlü paket ve çantayı gözden geçirirken, gecenin ilk saatlerinden itibaren salona gelmeye başlayan partililer ise aramalar bitene kadar salona alınmadı.

Bu arada sabahın ilk saatlerinden itibaren kurultay boyunca da geniş güvenlik önlemlerinin alınacağı, salonun çevresinde 2 bin kadar polisin görev yapacağı öğrenildi. Partililerin salona girişleri de bir çok kapıdan olmak üzere polis kontrolünde olacak.

HABERTÜRK COM / AJANSLAR