'Kanal 7"nin hesapları hakkında Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı rapor 19 aydır sumen altı edildi" "Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye sokmalıdır'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve MKYK üyesi Ali Kılıç'la birlikte Almanya'daki Deniz Feneri e.V. ile Kanal 7'deki Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) konusunda bir basın toplantısı düzenledi.
Kanal 7 televizyonunun hesapları hakkında Sermaye Piyasası Kurulu"nun (SPK) hazırladığı raporun 19 aydır sumen altı edildiğini ileri süren CHP'liler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Devlet Denetleme Kurulu (DDK)'nu devreye sokmasını istedi.
Kemal KılıKılıçdaroğlu, Deniz Feneri e.V. için, "Yüzyılın iyilik hareketi olarak başlayan eylem, yüzyılın soygun hareketine dönüştü" dedi.
Hamzaçebi de şirket hesaplarına ilişkin eksik ve yanlış bilgi vermeleri nedeniyle Kanal 7'nin sahibi Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasının istendiği 1.3.2007 tarihli bir rapor olduğunu açıkladı. 19 ay geçmesine rağmen SPK'nın raporu savcılığa intikal ettirmediğini savunan Hamzaçebi, Kanal 7 üzerinde özel bir koruma olduğunu öne sürdü.
Hamzaçebi, SPK Denetleme Dairesi'nin baskılara rağmen raporu 28.6.2007 tarihinde SPK Kurulu'na sunduğunu, ancak Kurul'un aynı gün yaptığı toplantıda, rapordaki konuların "incelenmeye alınması" kararını verdiğini kaydetti. Hamzaçebi, bu inceleme sonucu 20 Temmuz 2007'de yani 22 Temmuz 2007 milletvekili seçimlerinden önce dosyanın kapatılmasına karar verildiğini belirtti.

'Zaman aşımı yok'
Hamzaçebi, sumen altı edildiği öne sürülen edilen raporda yer alan bazı bilgileri şöyle özetledi:
- Kombassan Holding A.Ş., Kamer Holding A.Ş. ve Aksaray Holding A.Ş. ile Kanal 7 arasındaki ilişkilere ait mali işlemlerin dayanağını oluşturan defter ve belgeler zaman aşımı gösterilmek suretiyle ibraz edilmemiştir. Oysa zaman aşımı 10 yıl olup böyle bir sorun yoktur.
- Bahreyn'den bir hesaba para aktarılması ve şirket hesaplarına 'üçüncü şahıs-para yatırma' açıklaması ile farklı kişiler tarafından para yatırılması. Söz konusu paraların kısa bir süre sonra Kanal 7 ortaklarınca çekilmesi veya Kanal 7 yasal kayıtlarında ortak olan kişilere virmanlanması veya bu kişilerce hesaplardan çekilmesi. Hesaba yatan paraların bir kısmının "Mehmet Bozkurt teslimatı" ve "Mustafa Akkaya teslimatı" açıklaması ile şirket hesaplarına girmesi.
- Kanal 7'nin bazı banka hesapları yasal kayıtlarda gözükmemektedir.
- Kanal 7'nin yurtdışı iştirakleri ile ortaklarının ortak olduğu şirketler hakkında SPK uzmanlarına bilgi verilmemiştir.

Talimat var mı?
SPK uzmanlarının esasen Kanal 7 hesaplarına giren bağış ve yardım paralarını incelediğini belirten Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"SPK raporunun işleme konulmaması için SPK Başkanı Turan Erol'a talimat verdiniz mi? Haziran 2007'de makamınızda Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman olduğu halde Erol'u çağırıp SPK uzmanlarının düzenlediği rapor hakkında üçlü bir görüşme yaptınız mı? Raporun Kanal 7 lehine sonuçlandırılmasını istediniz mi? Bunun üzerine Erol'un size 'merak etmeyin, konuyu halledeceğim' şeklinde bir beyanı oldu mu?"
Hamzaçebi, Erol'a da "Denetleme Raporu henüz resmiyet kazanmadan, rapor taslağı ve eklerini Kanal 7 yetkililerine verdiniz mi?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu"ndan AKP"li Fırat'a uyuşturucu kaçakçılığı sorusu
Kılıçdaroğlu, kısa süre önce, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Dengir Fırat'a "uyuşturucu kaçakçılığı" konusunda soru yönelttiğini anımsatarak, "Uyuşturucu kaçakçılığı ile kendisinin ortağı olduğu şirketle bağlantılı olarak bilgisine başvurmak istemiştik. Fırat niye suskunluğunu koruyor ki, korumasın. Hiç kimse suskun kalarak kendisini kurtaramaz, konuşmak zorundadır" diye konuştu. Milliyet