OHAL'de çıkan ilk KHK ile vakıf üniversitelerinin kapatılarak öğrencilerin devlet üniversitelerine geçişini öngören düzenlemenin büyük sıkıntılar doğuracağını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “Okulların kapısına kilit vurmak yerine, açıkta kalan personel ve akademisyenlerle devlete devredilsin” teklifinde bulundu.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi İrgil, kapatılan yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin psikolojilerinin altüst olduğunu vurgulayarak, “Devlet intikamla değil, akılla yönetilmeli. Hazırdaki üniversite yerleşkeleri kullanılarak öğrenciler, personel ve akademisyenlerin mağduriyetinin önüne geçilmeli” dedi.

BU KARMAŞAYA NE GEREK VAR?

Öğrencilerin devlet üniversitelerine geçirilmesi sürecinde büyük bir karmaşanın yaşanması ihtimaline de dikkat çeken İrgil, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Birincisi; devlet üniversitelerine geçmelerine karşın bu öğrencilerin ücret ödemeye devam edecek olmaları ciddi haksızlık yaratacak. Bir kısmı yönlendirilecekleri devlet üniversitelerinde, okumakta oldukları bölümlerinin muadillerini bulamamanın sıkıntısını yaşayacak. Üstelik bir de bu çocuklara cemaatçi diye bakılması ihtimali var, bunun önüne nasıl geçilecek? Bir yandan da üniversiteye yeni başlayacak olanlar gelecek, bütün işlemler birbirine girecek. Bu kadar karmaşaya ne gerek var?”

HANİ KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEKTİ

İrgil, vakıf üniversitelerinin olduğu gibi devlete geçirilerek karşılaşılabilecek türlü sorunların kendiliğinden bertaraf edileceğini belirterek şöyle konuştu: “Hem öğrenciler, hem işyerleri kapatıldığı için işsiz kalan yüzlerce personel için sıkıntılar giderilmiş olur. Sözleşmeleri feshedileceği için şu anda işsiz kalan ve devlette yükselmeyi bekleyen akademisyenlere de iş sahası yaratılır. Böylece mağduriyetlerin önüne geçmek mümkün olacaktır. Verilen sözler unutulmamalı, OHAL'de kimse mağdur edilmeyecekti!”