Önümüzdeki yıl Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan kurultaya yepyeni bir tüzükle girileceğine dair açıklamalar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışıyla pandoranın kapağını açtığı dile getiriliyor.
 
Yerini daha da sağlamlaştırmayı amaçlayan Kılıçdaroğlu’na yönelik muhalefetin, tüzük revizyonu dolayısıyla tekrar alevlendiği gözleniyor.
 
DEMOKRATİK TÜZÜK BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKTI
 
Tüzüğü, son yapılan değişiklikten önceki haline dönüştürmesi beklenen Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bunun tam tersini yaparak, genel başkan yetkilerini artıran bir yola başvuracağı ve ekibine bu yönde talimat verdiği ortaya çıktı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde değiştirilen ve yürürlüğe girmesi yılan hikayesine dönüşen mevcut tüzükteki antidemokratik hususların ve bilhassa genel başkan yetkilerini artıran hükümlerin iptal edileceğine yönelik beklentileri boşa çıkardığına dikkat çekiliyor.
 
YENİ TÜZÜK TANSİYONU YENİDEN ARTIRDI
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Mayıs 2012 kurultayına yeni tüzükle girilecek” şeklindeki demecinin ardından partide yeni tüzük çalışmalarına başlandı.  Bu konuda partide ağırlığı hukukçulardan oluşan bir heyet kurulduğu, ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yapılacak düzenlemelerle ilgili heyete birtakım “tavsiyelerde” bulunduğu kaydedildi.
 
İŞTE KILIÇDAROĞLU’NUn TALİMAT GİBİ TAVSİYELERİ
 
Yeni tüzüğü hazırlayacak olan ekibe Kılıçdaroğlu’nun “Parti Meclisi (PM) 80 kişiden 40 kişiye insin, PM’den ve PM dışından MYK’ya istediğimiz sayıda üye seçebilelim ve bu konudaki kısıtlamalar kaldırılsın, milletvekilliği seçimlerinde nerede önseçim yapılacağına PM karar versin, merkez yoklaması yöntemiyle aday belirleme uygulaması Genel Başkan’ın uhdesinde PM’nin yetkisinde kalsın” şeklinde kayıtlar düştüğü öğrenildi.
 
“EN GÜÇLÜ GENEL BAŞKAN TÜZÜĞÜ”
 
Yeni tüzükte partideki Genel Başkan ağırlığının maksimum düzeye çıkartılacağına dikkat çekilerek, 80 yıllık CHP tarihinde bunların bir ilk olduğu belirtiliyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın yaptığı son tüzük değişikliği dolayısıyla muhalifler Baykal’ı “Padişah yetkilerine kavuşuyor” diye eleştirmişti. Kılıçdaroğlu’nun istediği değişiklikler ise Genel Başkan’a bir öncekinin çok daha ötesinde yetkiler tanıyor.
 
yeniakit