CHP lideri Kılıçdaroğlu Anayasa değişikliği ile demokratikleşme paketinin beraber yürümesi gerektiğini ifade ederek, “Önşartımız ilk 3 madde” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte partisinin kampı için gittiği Abant’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan’a başsağlığı dileklerini yenileyen Kılıçdaroğlu, kampta strateji belirleyeceklerini, anayasa değişiklikleri ile ilgili olarak milletvekillerinin görüşlerini alacaklarını söyledi:
 
ANAYASA PAKETİ
 
Anayasa değişikliğini özgürlük ve demokrasi açısından Türkiye için bir şans olarak görmek istiyoruz. Bir taraftan anayasa değişirken güçler ayrılığı ilkesinin varlığı ve güçlendirilmesi, basının özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hepimizin üzerinde titizlikle durduğu konular bir taraftan anayasada güvence altına alırken, öbür taraftan demokrasinin güçlenmesi açısından anayasa dışındada yapılması gereken pek çok değişikler var. Örneğin seçim barajının kaldırılması, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gibi. Bunların anayasa değişikliği ile beraber eş zamanlı ele alınıp, bazıları parlamentoda kabul edilirken anayasa değişiklikleri bittikten sonra onlar da parlamentonun gündemine gelebilir diye bir düşüncemiz var. Bunlar ön şart değil.
 
ÖNŞARTLAR
 
(“Vatandaşlık tanımı da ön şartlarınız arasında mı” sorusu üzerine) Biz anayasanın ilk üç maddesini ön şart olarak koyduk. Onun dışındaki pek çok düzenleme herhalde görüşülecektir. Ön şartımız anayasanın ilk üç maddesi bizim açımızdan ön şart. Çünkü kurucu iradenin iradesidir ilk üç madde. Onun dışında güçler ayrılığı ilkesini bizim güçlendirmemiz bütün siyasal partilerin temel amacı olmak durumda. Dolayısıyla bizim anayasa değişikliği konusundaki hedeflerimiz seçimlerden önce belirlenmişti.
 
AKP’NİN TUTUMU NE?
 
Bizim merak ettiğimiz AKP’nin tutumu nedir? Görüşü, hedefi nedir? Onu da herhalde masada öğreneceğiz.
 
İLK KAMPIMIZ
 
Bizim yeni parlamento döneminde ilk kampımız. Burada parlamentonun bu süreçte çalışma usulü yöntemi, bizim stratejimiz neler olacak, bunlar üzerinde duracağız. Grup başkan vekillerimiz ön hazırlık yaptı. Genel merkez olarak MYK’da ön toplantı yaptık. Anayasa değişiklikleri bu süreçte bizim için çok önemli, arkadaşlarımızın görüşlerini alacağız, ilkelerimiz hedeflerimiz neler olacak, bunları tartışacağız.
 
ACI HABER
 
Başbakan’ın annesi ameliyat olduğu gün kendisini aradım. Geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi kendilerine ilettim. Maalesef acı haber geldi. Ameliyat sırasında Sayın Başbakan yaşlı olduğunu, annesini ameliyattan sonra uyuttuklarını ifade etmişti. Bugün acı haber geldi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
 
Eşleriyle katılıyorlar
 
CHP’li milletvekilleri ve parti yöneticileri dün öğle saatlerinden itibaren toplantının düzenlendiği otele giriş yapmaya başladılar. Eşleriyle beraber gelen milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun gelişine kadar, göl kenarında yürüyüş yaptılar ve sohbet ettiler. Bazı milletvekilleri ise ata bindi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve diğer CHP’liler akşam yemeğinde biraraya geldi, yemeğin ardından da Türkiye ile Almanya arasında oynanacak milli maçı izlediler.
 
CHP milletvekillerinin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki, yeni yasama yılı ile güncel gelişmeleri değerlendireceği “çalışma toplantısı” bugün ve yarın yapılacak oturumlarla devam edecek. Toplantıya, aralarında Antalya milletvekili Deniz Baykal’ın da bulunduğu yurt dışındaki bazı milletvekilleri katılmıyor. CHP’nin Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özpolat da kızının bu akşam yapılacak düğün töreni nedeniyle, toplantıya katılmayan milletvekilleri arasında yer alıyor.
 
-TOPLUMSAL HAFIZA-