CHP yönetiminde yapılan son değişiklik güçlü genel sekreterlik modeline geri dönüş sinyali olarak yorumlanırken 3 milletvekilinin genel sekreter yardımcısı olarak görevlendirilmesi de tüzük değişikliği beklentisini artırdı.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de tüzük değişikliği ile ilgili bir çalışmanın varlığını doğruladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partinin yürütme organı niteliğindeki Merkez Yönetim Kurulu’nu belirlerken Gürsel Tekin’i genel sekreterliğe getirdi. Genel Merkez’de yapılan son görevlendirmeyle de üç milletvekili Tekin’in yardımcısı olarak görevlendirildi. Ancak CHP tüzüğünde resmi olarak genel sekreter yardımcılığı görevi ve sıfatı bulunmuyor. CHP yöneticileri bu görevlendirmenin tüzüğe aykırı olmadığını MYK yönetmeliğine göre bu tip görevlendirmelerin yapılabileceğini belirtti.

Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayı ile genel sekreter yardımcısı olarak görevlendirildi. CHP tüzüğüne göre Merkez Yönetim Kurulu’nda resmen genel sekreter yardımcılığı görevi bulunmamasına rağmen bu görevlendirmeler dikkat çekti.

TÜRKİYE ONU SOMA'YLA TANIDI

Özel, Erdoğdu ve Demirçalı CHP’nin yeni ve aktif simaları arasında yer alıyor. Manisa Milletvekili Özel Soma’daki maden faciası öncesinde Soma’daki madenlerle ilgili araştırma önergesinin sahibi. Özel Soma’daki maden faciası sonrasında yaptığı açıklamalarla da dikkat çekti. Özel milletvekili seçilmeden önce Türkiye Eczacılar Birliği’nde iki dönem genel sekreterlik görevinde bulundu.

İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise Hazine kökenli bir isim. Hazine’de başkontrolör olarak görev yapan Erdoğdu CHP’nin sosyal medyayı en aktif kullanan isimlerinden biri. Erdoğdu TBMM gündemine getirdiği yolsuzluk iddialarıyla da dikkat çekti. CHP’nin dört eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonuna üye seçilmesi için TBMM Başkanlığı’na verdiği isimler arasında Aykut Erdoğdu’da yer aldı.

Bu görevlendirmenin yanı sıra Ankara Milletvekili Sinan Aygün ile eski milletvekillerinden Ali Kemal Deveciler de İdari Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un yardımcılığına getirildi.

YENİ TÜZÜK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, CHP içindeki fiili görevlendirmeler yeni tüzük değişikliğinin habercisi olarak yorumlandı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ‘Tüzük değişikliği konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir çalışma yaptırdığını’ açıkladı. CHP’de tüzük değişikliği için kurultayın toplanması gerekiyor. Bunun için olağan kurultayın gündemine tüzük değişikliği eklenebileceği gibi tüzük kurultayı da toplantıya çağırılabilir.

12 YILDA 3 KEZ TÜZÜK DEĞİŞTİ

CHP tüzüğünde son dönemde üç kez değişikliğe gidildi. Bu değişikliklerden ikisi Deniz Baykal döneminde gerçekleştirildi. Baykal’ın genel başkanlığı döneminde Parti Meclisi seçimi için 'çarşaf liste' uygulaması yerine 'blok liste' uygulamasına geçildi.

2008 ‘de toplanan olağanüstü tüzük ve program kurultayında ise Merkez Yönetim Kurulu’nun yapısı değiştirildi. CHP’de güçlü genel sekreterlik modeli olarak tarif edilen ve eski Genel Sekreter Önder Sav döneminde uygulanan modele son verildi. Genel başkan yardımcılıklarının sayısı artırıldı. Baykal döneminde yapılan bu tüzük değişikliği Kılıçdaroğlu döneminde hayata geçirildi. Bu değişikliğin uygulamaya konulması ise Önder Sav ile Kılıçdaroğlu’nun yollarının ayrılmasına neden oldu.

2012 yılında Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığında toplanan kurultayda ise CHP tüzüğünde yapılan değişiklikle partide gençlik ve kadın kotası artırılırken olağanüstü kurultay çağrısı için gereken delege sayısı da düşürüldü. CHP yönetimi şimdi yeniden bir tüzük değişikliği üzerinde çalışıyor.