Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye'nin yanlış yolda olduğunu belirtti ve "Esad'in iktidardan ayrılması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
 
Arap Baharı sonrasında yaşanan olaylar, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri bitirme noktasına getirdi. Suriye lideri Beşşar Esad'in politikalarını sert bir dille eleştiren AK Parti hükümeti, CHP'den uzun süredir destek alamıyordu. CHP bu süreçte Suriye'ye iki ayrı heyet gönderdi ve Esad'i savunan bir söylem kullandı. Partinin eski Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu'nun "Baas rejimine yakınlık duymak, CHP'ye yakışmaz." eleştirisine maruz kalan parti yönetimi, önceki gün ilişkilerin ciddi şekilde gerilmesi üzerine ağız değiştirdi. Faruk Loğoğlu, TBMM'de yaptığı basın toplantısında Suriye'deki Türk temsilciliklerine yapılan saldırıları kınadı, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini söyledi.
 
"ESAD İKTİDARDAN AYRILSIN"
Esed'in yanlış yolda olduğunu ve verilen bütün fırsatları değerlendiremediğini belirterek, "CHP her yerde demokrasi, özgürlük ve insan onurundan yanadır. Sanki CHP, Esad konusunda başka bir yerde gibi, hayır. Esed'in iktidardan ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Ama bunu ülkenin iç işi olarak görüyoruz." diye konuştu.
 
Türkiye'nin bu süreçte sağduyulu bir politika izlemesi gerektiğini kaydeden Loğoğlu, ülkedeki rejim değişikliğinin barışçıl yollarla yapılmasına katkı verilmesini istedi.
 
DAVUTOĞLU TAŞERONLUKLA SUÇLANMIŞTI
CHP yöneticileri, bir süre önce ülkeye barış mesajı götüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ise 'Batı'nın taşeronluğunu yapmakla' suçlamıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak "Sabrımızın sonuna geldik." sözlerine, "Hangi gerekçeyle sabrın sonuna geldik?" karşılığını vermiş, Esed'e yönelik ise hiçbir eleştiride bulunmamıştı.
 
CHP, bu süreçte Suriye'ye gönderdiği iki ayrı heyetle de Baas rejimine dolaylı destek verdi. Eylül ayında Loğoğlu başkanlığındaki milletvekili heyeti Suriye'de incelemelerde bulunmuş ve yaşanan çatışmaların abartıldığı iddiasını savunmuştu. Esed ile de görüşen CHP'liler, Esed'in "Ben değişmedim, Erdoğan değişti." açıklamalarını kamuoyuna duyurmuştu. Suriye'ye giden CHP'li ikinci heyet de ilk heyete benzer tespitlerde bulunarak, "Ülkede yaşanılan vahşet ve iç savaş değil, terörist faaliyettir." değerlendirmesini yapmıştı.