KİMSE KÖR BİR KURŞUNA HEDEF OLMAMALI

 

Kılıçdaroğlu: Yargıçlar Kurulu'nu kuracağız ve oranın ayrı bir bütçesi olacak. Tam özgür, tam özerk, kamu vicdanını tam yansıtan bir kurum kuracağız. Sınavla seçilen yargıçlar orada eğitilecekler ve ondan sonra görevlerinin başına dönüp özgürce görev yapacaklar. DGM'ler vardı 12 Eylül ürünü olan onların adını değiştirdik Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi dedik bunu da kaldıracağız. Birilerinin borazanı olan mahkemeler olmayacak, birilerinin talimatı ile hareket eden mahkemeler olmayacak.

Adli Tıp'da da gereken düzenlemeler yapılacak. Bu da hedeflerimizden biri. Geçenlerde bir kriz yaşadık. Yüzde 10 barajının getirdiği bir kriz. Ben bir siyasal partiye oy veriyorum ama o oy nedeniyle o siyasi parti barajı aşamadığı için benim oyum başka bir partiye gidiyor buna da milli irade deniyor bunun adı milli irade hırsızlığıdır buna izin vermeyeceğiz. Madem demokrasi diyoruz, özgürlükler milli irade diyoruz o zaman bunun parlamentoya tam yansıması lazım. Madem 12 Eylül'e karşıyım diyeceksin ondan sonra da onun getirdiğininarkasına sığınacaksın. Böyle olmaz. Önümüzdeki seçimlerde inşallah Türkiye'nin bütün illerinde ön seçim yaparız diye. Bu bizim hedeflerimizden birisi. 12 Eylül'ün getirdiği cunta anayasasını da değiştireceğiz. Bu da benim sözümdür, sizin sözünüzdür bbunun arkasında duracağız. 

Sivil toplumda destekleyici olacağız tam tersine engelleri aşacak, onların önünü açacağız. Sivil toplum anlayışımızda dışlayıcı değil kapsayıcı olacağız. Bizimle aynı dünya görüşünü paylaşmıyor olabilirler ama unutmayalım ki onların da bir hedefi düşünceleri var. Biz özgür insan için yola çıkıyoruz. İnsanın özgürlüğü için yola çıkıyoruz. Düşüncede özgür olmalı davranışında özgür olmalı. Bunları yaparken baskılara son veren bir anlayışı egemen kılmamız lazım. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki baskılar toplumu ve hepimizi rahatsız ediyor. Kürt yurttaşlarımızın kendi kimliklerinin önündeki engelleri kaldıracağız onlar kendi kültürlerini özgürce yaşayacaklar. Faili meçhulleri aydınlatacağız. Kayıplar var onlar içinde uluslararası kurallar ne ise onları yapacağız. Ne faili meçhuller olacak ne kayıplar olacak. Kimse kör bir kurşuna hedef olmamalı. Bu CHP'nin bir sözüdür.

 

YENİ BİR MÜSTEŞARLIK KURACAĞIZ, TEŞVİK UYGULAMA MÜSTEŞARLIĞI, İŞADAMLARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ

Hani hazırda Başbakan olan biri Diyarbakır'a gidip size yeni bir hapishane yapacağız demişti. İnanıyorum ki AK Parti'ye oy verirlerse o Başbakan onlara daha da yeni cezaevleri daha yapacaktır. Ben size söz veriyorum biz fabrika yapacağız. İşkence merkezi olarak anılan Diyarbakır Cezaevi'ni toplumsal bir müze haline getireceğiz. Hepimiz eşitiz hepimiz özgürüz ve hepimiz beraber çalışacağız. Siyaseti kirlilikten arındıracağız, dokunulmazlıkları kaldıracağız. Ne demek dokunulmazlık? Kürsü dokunulmazlığına eyvallah, kitap yazmaya tamam, düşünceye tamam. Bu ayıbı temizleyeceğiz. Siyasetin finansmanını şeffaf hale getireceğiz ve ilk dört ayda ahlak yasasını çıkartacağız. Milleti soymayan bir siyaset istiyoruz, milletine yalan söylemeyen bir siyaset istiyoruz. Toplumla barışacaksak önce adımı biz atacağız, bize güvenin diyeceğiz. Halk diyecek ki neden güveneyim dokunulmazlıkları kaldıracağız diyorum bize güvenin. Siyasi ahlak yasasını çıkartıp herkesin kabul edeceği kurallar çıkartacağım bize güvenin. 9 Yıldır ülke yönetiliyor. Bir iktidar tarafından yöneltiliyor. Bu tabloya baktığımızda üreten değil tüketen Türkiye'yi görüyoruz. İşsizliğin kalıcılığını görüyoruz, büyüyen değil küçülen kentleri görüyoruz. Milletvekili sayısı düşen illerin seçmenleri baksınlar neden bizböyle kan kaybediyoruz diye hiç kendilerine soru sormayacak mı? Soru sorarlarsa cevabı çok açık. Sizin kentinizde yaşayan yurttaşları göçe iten güç nedir? Kentiniz büyümedi milletvekili sayınız da artmadı aksine düştü. Yine gidip en yakın adliyeye sorsunlar o kentlerde büyüyen icra daireleri. O zaman ekonomi yönetiminde bir sorun var. Biz büyüyen, bacaları tüten, fabrikalarında alın teri döken işçileri olan bir Türkiye istiyoruz, kahır çeken bir Türkiye istemiyoruz. Bunun yolu üretmekten geçiyor. ihlassondakika.com Onun için diyoruz ki üreten Türkiye, çalışan Türkiye, işçinin işverenin el ele verdiği alın teri dökerek acımasız rekabeti aşan bir Türkiye diyoruz. Onun için ekonomide üç ayağımız var.

1 - Güçlü bir sosyal devlet olması lazım. İnsan varsa herşey var, insan mutlu ise herkes mutludur.

2 - İstikrarlı büyüme istiyoruz. Kriz gelecek mi gelmeyecek mi diye bir kaygı istemiyoruz. İşadamının yarın ne olacak diye bir kaygı yaşamak istemiyoruz.

3 - Rekabetçi bir ekonomi istiyoruz. Ben dünya liginde güçlü bir devletim diyebilmeli bunun yolu nereden geçiyor üretimden geçiyor. Hedef koyduk ilk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir siyasi parti CHP büyüme hızımız yüzde 9,5 olacak. Bütün köşe yazarları istisnasız tamamı iddialı hedef dediler evet iddialı hedef. Bizim gönlümüzde yatan herkesin zengin olması. O da refahtan pay alacak. 

GELİR İDARESİNİ BAĞIMSIZ YAPACAĞIZ
Her yıl en az 800 bin kişiye iş olanağı sunacağız. İşsizlik kader değil. İşsizliği inşallah belli bir süreç içinde tarihe gömeceğiz. Herkesin kazandığı herkesin refahtan pay aldığı güzel Türkiye'yi beraber kuracağız. Bir hedefimiz daha var yeni bir müsteşarlık kuracağız. Bir teşvik almak için 50 devlet daiesini gezersiniz bunların tamamı kalkacak ve o müsteşarlık sizin için bunların tamamını yapacak. KOBİ'lere 0 faizli kredi vereceğiz. Projemizin özü şu. Ne kadar vergi veriyor ne kadar sosyal güvenlik primi ödüyor diyelim ki 100 TL ne kadar öderse o kadar gidip bankadan faizsiz kredi alacak. Ne yapacak bununla yatırım yapacak istihdam oluşturacak. İşveren primini ödeyecek nasılsa kredi olarak alıyorum diyecek. Böylece devletin tahsil edemeyiroum gibi sorunu olmayacak. Vergisini sosyal primini ödemeyen işadamı için mali af da çıkmayacak. Yeni yatırımlar oluşturacak. O da bilecek ki ne kadar çok vergi ödersem o kadar kredi alacağım diyecek. İstihdam artacak, vergiler ödenecek, üretimimiz artacak. Bu bizim önemli projelerimizden birisidir. Gelir idaresi başkanlığı o işadamı bize yan baktı, bu işadamının gazetesi radyosu televizyonu bizim aleyhimize konuştu diye yazalım cezaları onu iflas ettilerim buna son. Demokrasi dedik, özgürlük dedik , insan hakları dedik. Madem bunu diyoruz her alanda yapacağız. Bizi eleştirenlere de saygı duyacağız ve geçmişte yapılanlara son vereceğiz. Bu tür baskılar halkın iktidarında olmayacak buna izin vermeyeceğiz. 

Bir işadamını düşünün iki ayrı beyanname düzenelre. Bunun akılla bağdaşır yönü var mı? Bürokraside Cumhuriyet tarihinin en büyük tasarrufunu yapacağız. Gelir idaresi başkanlığı millete hizmet eden vergileri adil toplayan güçlü bir idare haline gelecek. Siyasi otoriteyi kaldıracağız. O sadece vergileri toplayıp kuralları koyacak. Hazine bir tarafta maliye bir tarafta. Bakmayın gazetelerin ekonomideki başarısına bakmayın bunlar doğru değil. Başarılı olsalardı 9 yılda 4 kez af kanunu çıkarmazlardı. Ekonomiyi daha sağlıklı izleyelen istikrarlı bir kurum oluşturacağız. Bütün bunları yaparken halka hesap vermeyi de bir borç bileceğiz. Biz gideceğiz muhalefet partisine hesap da vereceğiz. Alnımız ak çünkü. Millete hesap vermek bizim için onurlu bir görevdir. Çözülemeyen bir sorun 2B'leri de çözeceğiz. Efendim dün niye AYM'ye başvurdunuz da şimdi niye söylüyorsunuz. İyi de bizimle sizin dünyanız arasında fark var. Siz para peşinde koşuyorsunuz biz insanların mutluluğu peşinde koşuyoruz. Aramızdaki fark bu. Bu farkın herkesçe bilinmesini isteriz.

Mayınlı arazileri mayından arındıracağız ve toprak reformu yaparak topraksız köylüye vereceğiz o arazileri. Köylümüze de sözümüz var. Son 9 yıldır en büyük mağduriyeti köylüler yaşadı. Milyonlarca dönüm arazi ekilmiyor. Artık dışardan getirmek daha ucuz. Çiftçi kardeşim unutmasın mazotu 1,5 TL yapacağız. Bu söz CHP'nin sözüdür. Taksi esnafımız haayati tehlikelerle zaman zaman karşı karşıya gelir. İstanbulda zaman zaman görürsünüz taksi esnafı zaman zaman biraraya gelerek bunu protesto eder. Taksilere yeni model getireceğiz. Madem bunu yapacağız, ta ABD bunu kullanıyor biz kendi ülkemizde bunu kullanamıyouz. Neden vergisi fazla. Biz bunun da sözünü veriyoruz ilk yaptırdığnızıda bundan vergi almayacağız.

FİSKOBİRLİK'i yeniden ayağa kaldıracağız. Dünyadaki fındık fiyatlarını Karadeniz belirleyecek. Son zamanlarda nükleer santraller tartışılıyor. Parlammentodan bir yasa çıktı. Biz nükleer santrallerin yapımı için halka gideceğiz referandum yapacağız halk ne derse ona karar vereceğiz. 

Sosyal devlet, sosyal adalet insanca yaşam. Bizim seçim bildirgemizden önemli birimi de bu. Yaklaşık 20 milyon yurttaşımız yoksulluk rakamlarının altında. Biz sosyal devlet anlayışı içerisinde yoksulluğu bitireceğiz. Artık aile sigortasını sanırım hepiniz biliyor. Hiçbir ev yoksul olmayacak. Hiçbir evde çocuklar yatağa aç girmeyecek. Her anne baba sosyal devletin koruması altında olacak. Anayasa der ki herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Madem herkes buna sahip buradan o yurttaşlarıma sesleniyorum. Biz yoksulluğu bitirmek istiyoruz onlar yönetmek istiyor. Aile sigortasında güçlü kadın istiyoruz biz. Güçlü kadın ne demektir evini yöneten kadın demektir. Bir kadının evini yönetebilmesi için ekonomik güce ihtiyacı var. Kadınlar kimseye muhtaç olmayacak.

ASKERLİĞİ KADEMELİ OLARAK 6 AYA İNDİRECEĞİZ
4-B / 4-C ucubelerini de kaldıracağız. Kurallar herkes için eşit olmalı. Madem eşitlikten yana bir toplumuz o zaman insanlar arasına fark koymayacağız. Daha önce söylemiştim. Bütün OSB'lerde Meslek Lisesi kuracağız. O okullara kaydını yapan öğrenci kaydını yaptırdığından sonra staj dönemine kadar güvence altında olacak. Böylece bu okullara gidişi özendireceğiz. Baba çocuğunu okula gönderirken hem yük olmayacak hem de sosyal güvencesi olacak. Gençler açısından söylemiştim askerliği 9 aya indireceğiz diye aşamalı olarak bunu 6 aya indireceğiz. Şöyle düşünsün herkes bize d iyorlardı ya kaynak nereden bulacaksınız diye 15 ay olan askerliği 9 aya ve 9 aydan da 6 aya aşamalı olarak düşen askerlikten elde edilen tasarruf yatırıma dönecektir. Biz akıllıyız parayı ne zaman nerede kullanacağımızı çok iyi biliriz. 

Nitelikli kamu hizmeti çok önemli. devlet dediğimiz kurum nitelikli kamu hizmeti vermelidir. Yurttaşla devlet muhatap olduğu zaman devletin yurttaşa hizmet eden bir kurum olması lazım. Onun için diyoruz ki kapalı kapılar ardında değil vatandaşın önünde herşey olacak. İhaleyi de böyle yapacağız. Biz bunları yaparken üniversiteye giden çocuklarımızın özgürlüğüne de önem vereceğiz. Karar vermelerine olanak sağlayacağız. Hem yönetecekler hem karar verecekler. Onlar da bizim geleceklerimizdir. YÖK'ü kaldıracağımızı açıklamıştım. Biz üniversitelerimiz yöresel açıdan , mali açıdan özerk birer kurum haline getireceğiz. Onlar gidip birilerinden para beklemeyecek. Onlar kararlarını özgürce alacaklar verecekler dünya çapında birer üniversite olacaklar.

20 KENTİ CİDDİ CAZBİE MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ
Biz düşünüyoruz o 1 milyon 700 bin taze genç. Ben üniversiteyi kazanırım ülkeye yararlı olurum diyen gençlerin umudunu da yok ettik. Şifrelerle onları kandırdık. Bu ayıba son vereceğiz. Önce yok diyorlar sonra birilerine suçu atıyorlar sonra kabul ediyorlar sonra koltuklarında kalıyorlar. Başındaki kişe zaten daha önce başka bir ayıpla toplumun karşısına çıkmış. Nereden bulurlar bu adamları. Etik değerleri gelişmiş bir üniversite öğretmenleri yok mu? Nereden bulurlar bunları o da bunların mahareti herhalde. Özgürlük ve demokrasi sanatın gelişmesi demektir. 

Anadolunun diğer yerlerinde de cazibe merkezi oluşturmamız lazım. Bunun için önemli bir adım atacağız konut ve şehircilik bakanlığı kuracağız. İstanbul farklı bir kent. İstanbul'u Londra ve Paris gibi dünyanın ve avrupanın üçüncü kenti haline getireceğzi. Bilgisiyle, kültürüyle, birikimiyle. Hayatın her alanındaki entellektüeller İstanbul'u üretici bir kent haline getireceğiz. İstanbul'u sadece İstanbul coğrafyası olarak düşünmüyoruz. Adapazarından başlatıyoruz İstanbul'u. İstanbul'da meydan kalmadı, İstanbul'da meydan bırakmayanlar şimdi nasıl 10 bin kişiyi taşırız diyorlar. Ankara'nın içini boşaltıyoruz. Ankara bir bürokrat kenti, sanayi kenti, üniversite kenti olacak. 

Muhtarların derdi var sosyal güvenlik primlerini kendileri ödüyor. Aynı zamanda muhtarlar kendi mahallesi ve köyü ile ilgili karar alınacaksa il genel meclisinde söz ve karar sahibi olacak. Bu ayıbı da ortadan kaldıracağız. Adana Mersin'i bir Singapur gibi düşünüyoruz. Burayı daha farklı bir anlayışla ele alıp yeniden kurgulamayı düşünüyoruz. Yeniden ayağa kaldıracağız o bölgeleri. Önemli bir ticaret güzergahı ve lojistik merkezi kuracağız. İzmir önemli bir kent. Bütün Avrupa'nın sağlık merkezi haline getirmek istiyoruz. Turizm var , deniz var neden sağlık merkezi olmasın. Samsun önemli bir merkez Şangay'da gemi merkezleri olurda Samsun'da neden olmasın. Ordu Trabzon dünya fındık fiyatlarını belirleyecek. Dünyamızın gerçeklerini biliyoruz. Bütün rakamlarına bakıyoruz okuyoruz hesabını kitabını yapıyoruz ve ondan sonra milletin önüne çıkıyoruz. İstiyoruz ki bu ülkede sosyal devleti güçlendirelim üretim yapalım temiz bir siyasetle halka hesap veren bir siyasetle ülkeyi yönetelim. Özgürlüğün ve muudun Türkiye'si. Bizim hedefimiz bu arkadaşlar.

Dış politika yapacağım diye kimseyi kırmamak bizim temel felsefemizdir. Biz birilerine ağabeylik taslamayacağız. Türkiye onurlu duracak. Her zaman her yerde söylediğim birşey var. Beraber yaşamak bu coğrafyayı. Nazımın dediği gibi. Bu çağrı herkes için geçerli. Kimseyi ötekileştirmiyoruz. Herkesi kucaklıyoruz ve herkesi kucaklayacağız. Listenin başındaydım sonundaydım. Madem ki bu listedeyiz madem 4 bin 200 kişi arasından geldik ki o kişilerin de tamamı bu ülkeye hizmet için çabalayan insanlar. Hepimiz listenin başında seçilecek yerlerde yer almak isteriz ama önümüzde bir tablo var gerçekçi olmak zorundayız ve ona sırtımızı dönemeyiz. Türkiye ağır sorunlarla karşı karşıya. Bunu da aşmak hepimizin görevi. Hepimiz siyasete yeni giren bir amatör. Bir hedefimiz var bizim. Onların anne babaları bizim çocuklarımız da onların çocukları. Günün 24 saati çalışmanızı istiyorum. Söyleyecek çok lafımız, projemiz var. Hiçbir Allah'ın kulu çıkıp arkaaş senin bu projen doğru değildir diyemez. Vicdanı olan hiçkimse çıkıp senin şu projen yeterli değildir diyemez. Bütün projelerimiz düşünülmüş taşınılmıştır. Eğer biz 1 proje için 45 akademisyeni çağırıp sabaha kadar tartışıyorsak bizim projelerimiz ayağı yere sağlam basan projelerdir. Biz Türkiye'ye çağ atlatmak istiyoruz.