CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin araştırılması ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi.

Önergede, Türkiye’de hekime ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının sayısının gün geçtikçe artmakta olduğuna işaret edilerek, “En son Gaziantep’te bir meslektaşımız cinayete kurban gitmiştir. Giderek yaygınlaşan ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğu görülen şiddet olayları yüzünden sağlık çalışanlarının sağlığı bozulmuştur. Hekimler hizmet veremez hale gelmiştir. Şiddet olaylarının nedenlerinin araştırılması, çözüm yollarının bulunması ve şiddeti önleyici politikaların oluşturulması amacıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi.

Gerekçe

Önergenin gerekçesinde de şu ifadeler yer aldı:

“AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm adıyla hekime dayattığı ‘düşük ücret ve performans uygulaması’, vatandaşa dayattığı ‘katkı payı uygulaması’ sonucunda, hastaların yaklaşık üçte biri acil servislere başvurmaya başlamıştır. Böylece gerçekten acil sorunu olan hastaya verilen hizmetin kalitesi düşmüştür. Bu uygulamalarla acil servislerde hastaların bekleme süresi giderek artarken, doktorların hastalara ayırdığı zaman azalmaktadır. Bu durum şiddeti artıran en önemli nedenlerden biridir.”