Yargıtay ve Danıştay"la ilgili yasa tasarısının, CHP"lilerin toplu istifasına rağmen Adalet Komisyonu'ndan geçmesine itiraz eden CHP, Meclis Başkanı Şahin"i göreve çağırmıştı. Şahin'in hukukçulardan aldığı yanıt, muhalefet partisini haksız çıkarır nitelikte.

Hukuçuların, Meclis Başkanı Şahin'e (sağda), Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'nın (üstte) uygulamasının hukuki olduğu yönünde görüş bildirdikleri belirtildi.

CHP"li üyelerin istifalarına rağmen, Yargıtay ve Danıştay"la ilgili yasa tasarısının Adalet Komisyonu"ndan geçmesi tartışma yaratmıştı.

CHP"li üyeler istifalarını direniş çağrısıyla birlikte açıklamış, CHP grubu olmadan yasanın komisyondan geçemeyeceğini ileri süren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin"i göreve çağırmıştı.

CHP"nin, yasanın komisyondan geçmesinin anayasaya ve iç tüzüğe uygun olmadığı yönündeki iddası üzerine biraraya gelen Meclis Başkanlık Divanı"nın toplantısı akşam saatlerinde sona erdi.

Meclis Başkanı Şahin"in, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü"ne ve hukukçulara görüş sorduğu ve alınan bilgilere göre de, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya"nın uygulamasının doğru olduğu yönünde bilgi aldığı ifede edildi.

CHP"li üyelerin, anayasanın 95. maddesine göre CHP grubu olmadan komisyonun toplanamayacağını belirterek göreve çağırdıkları Mehmet Ali Şahin, istifaların sabah saatlerinde kendisine ulaştığını, hukukçuların vereceği kararın ardından yanıt vereceğini açıklamıştı.

Şahin"in, hukukçulardan aldığı yanıtın, uygulamanın doğru olduğu, CHP"siz komisyon toplantısının gerçekleşebileceği, tasarının komsiyondan hukuki şekilde geçtiği yönünde olduğu ifade edildi.

CHP"liler olmadan da komisyonun çalışma yapabileceği ve karar alabileceğinin belirtildiği, bu durumun büyük ihtimalle yarın kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi.

Öte yandan, hem CHP'lilerin istifası hem de komisyondan geçen tasarıyla ilgili, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çİçek, Balanlar Kurulun toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu: "Adalet Komisyonu'ndan yasa tasarısı geçti. Genel Kurula inmiş olacak. Bu hafta içerisinde sıra sayısını alır. Onu da ümit ederiz ki görüşürüz."

CHP'lilerin istifasına 'ipotek' yorumu

Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 3 haftalık aranın ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Çiçek, CHP milletvekillerinin Anayasa Komisyonu'ndan istifa etmelerine ilişkin sorusu üzerine, "Muhalefet partilerinin hakkıdır. Ancak bir hakkın suistimalini de kanun himaye etmez. Siz 'gündeme gelen her tasarıyla ilgili komisyondan topluca istifa ederiz' derseniz. O zaman Meclis çalışmaz. Muhalefet, parlamento çalışmalarını ipotek altına almış olur..." dedi.

Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasanın Adalet Komisyonu'ndaydı, Anayasa Mahkemesi ile ilgili yasa tasarısının da alt komisyonda görüşüldüğünü hatırlatan Çiçek, "Adalet Komisyonu'ndan yasa tasarısı geçti. Genel Kurula inmiş olacak. Bu hafta içerisinde sıra sayısını alır. Onu da ümit ederiz ki görüşürüz" şeklinde konuştu.

Çiçek, Adalet Komisyonu'nda yaşananlarla ilgili, "Herkes, fikrini, düşüncesini söyler. Ama ben geçmişte de bilirim, bir tek maddeyle ilgili 48-50 tane önerge verildiğine bu parlamento tutanakları şahittir. Geçmişte sırf konuyu uzatmak adına bir anayasa kitabının alınıp birinci sayfasından başlayıp günlerce okunduğuna şahit olmuşuzdur. Bu da bir hakkın kötüye kullanılmasıdır. Meseleye bu açıdan bakmak gerekir. Ben biliyorum ki bu tasarı görüşülürken, sabahtan akşama herkes bu tasarıyla ilgili ne söyleyecekse genel üzerinde değerlendirmelerini yapmıştır, Genel Kurulda da yapmıştır. Eğer toplu istifa yoluyla yasaların görüşülmesi engellenecekse o zaman bu parlamento hayatta çalışamaz.

Kaldı ki parlamentoda bir tek parti de yok. Diyelim ki komisyonda bir tek üyesi olan bir parti düşünün her defasında istifa edecek. O üye verinceye kadar komisyon çalışmaları duracak. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Onun için hukukun temel kuralı, bir hak tanınır, muhalefet haktır demokrasilerde. Buna saygı duyarız ama bir hakkın suistimaline hukukun, kanunu himaye etmediği de en az öbür hak kadar bir temel kuraldır. Bunu da görmemiz lazım' şeklinde konuştu.

24 BARONUN ORTAK AÇIKLAMASI

24 baro tarafından bugün yapılan ortak açıklamanın hatırlatılması üzerine Bakan Çiçek, şunları söyledi:

'Kimsenin bir şeyi ele geçirmesi söz konusu değildir. Bu yasaların niye getirildiği belli. Neden gündeme geldiği belli. Bir kısmı anayasal zorunluluktan geliyor. Anayasa Mahkemesi ile ilgili. Öbürleri iş yüküyle alakalıdır. Bir an evvel bu dosyaların kısa sürede sonuca bağlanabilmesi bir kısım hepimizi üzen sıkıntılı durumların meydana gelmemesi bakımından alınması gereken bir kısım tedbirleri içermektedir. Bununla ilgili zaten yasa Genel Kurula indiğinde gerekli açıklamalar da orada yapılmış olacaktır. Bunlar siyasi değerlendirmelerdir. Kimse bir yeri ele geçiremez. Böyle bir düşünceyle de yasal bir düzenleme zaten yapılamaz. Bu yasaların neden gündeme geldiği, kanun tasarısının gerekçesine bakarsanız orada var. Onun dışındakilerin hepsi bize göre doğru değerlendirmeler değildir.'

vatan