TL ile borçlanın, Türk Lirası ile yatırım yapın.' Tasarruflara da dikkat çeken Yılmaz, 'Ayağı yorgana göre uzatalım. Bazen de ayağı dışarı çıkartıp yorganı büyütmenin çaresini arayalım' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bireylere ve kurumlara bir kez daha 'Dövizle borçlanmayın' çağrısında bulundu. Döviz geliri olmayan kişi ve kurumlara seslenen Yılmaz, 'İhracatınız, döviz geliriniz yoksa Türk Lirası ile işlem yapın, Türk Lirası ile borçlanın, Türk Lirası ile ev alın, Türk Lirası ile otomobil alın, Türk Lirası ile yatırım yapın'' dedi. Mali disiplinin önemine de işaret eden Yılmaz, 'Borçluluk oranlarını aşağı çekmek, popülist politikalardan kaçınmak, ayağımızı yorganımıza göre uzatmak, ama zaman zaman ayağı dışarı çıkarıp, yorganın küçük olduğunu görüp daha nasıl büyütürüz sorusunu kendimize sormak gerekiyor'' dedi.

Durmuş Yılmaz, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Finansal Yönetim Zaviyesinden Türkiye Ekonomisi 2011'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, uyguladıkları para politikasını anlattı. Son dönemde alınan kararları yeni konjonktüre bir hazırlık olarak değerlendiren Yılmaz, 'Güvenilir ve dinamik yükselen piyasa ekonomilerine yoğun sermaye akışı olacak, oluyor. Bu ekonomilerde aşırı ısınma, aşırı borçlanma ve varlık balonları oluşması ihtimali var ve bunun sonucu olarak da cari açığın finansal istikrarı tehdit edecek düzeylere ulaşması ihtimali var' dedi.

Kredibilite stokluyoruz
YILMAZ, konuşmasında şu satırbaşlarına dikkat çekti: l Cari açık finansal istikrara ilişkin dikkatle izlenmesi gereken bir risk unsuru. l 4 Ağustos 2009'dan bu yana döviz alım ihaleleri ile 19.6 milyar dolar aldık l Risk primlerimize baktığımızda piyasanın önemli kesimi bizi bugün yatırım yapılabilir ülke kategorisine koymuş. Peki niçin notumuzu artırmıyor sorusunu sorarsak, cari açıkla ilgili birtakım endişeler var. l Asıl bizim geçmişte söz verip de yapmadığımız, uymadığımız birtakım tutarsızlıklarımız var. Sicilimiz çok temiz değil. l IMF ile anlaşma yapmışız. Son ikisi hariç hiçbirini sonlandırmamışız, söz vermişiz, yerine getirmemişiz. Türkiye son 7-8 yıldır da yaptığı ile kredibilite biriktiriyor, kazandırıyor ve bunu stokluyor.

Ek önlemler alabiliriz
MUNZAM karşılıklarındaki artışın kredi hacmini nasıl etkilediğine ilişkin Yılmaz şunları söyledi: 'Ayın 21'inde zorunlu karşılıklarla ilgili olarak 7,6 milyar lira piyasadan çekilecek. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Dolayısıyla eğer burada alınan tedbirlerin, önlemlerin yeterli olmadığı ortaya çıkarsa ilave tedbirler alınacaktır' dedi.

SUÇLU: ÇÜRÜK MEYVE!
YILMAZ, çekirdek enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu düzeyini koruduğunu söyledi. Sepetin içerisinde gıdanın ağırlığının yüzde 28 olduğunu hatırlatan Yılmaz, ''Yaş sebze ve meyve arz yönlü şoklara çok açık. Yaptığımız çalışmaya göre, yaş sebze ve meyvenin üretim merkezlerinden tüketim merkezlerine taşınması sırasında yolda yüzde 24'ü kaybediyor, eriyor, çürüyor. Bu da enflasyonla mücadele maliyetimizi artırıyor. Üzerine eğilmesi gereken konulardan biri de bu' dedi.

'İ' MB'nin bağımsızlığını simgeliyor
ANKARA'da İNTES'in toplantısında kendisine ''Niçin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası değil de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası?'' diye soru sorulduğunu belirten Yılmaz, ''Bizim ismimiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. İ'nin olmayışının nedeni de 1930'lu yıllarda Merkez Bankası kurulurken i sıfat belirttiği için, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını vurgulamak için i kaldırılmış. Paranın üzerinde Cumhuriyet Merkez Bankası yazar'' dedi.

Emtia fiyatları yükseliyor, dikkat!
YILMAZ, konuşmasına şöyle devam etti: 'Enflasyonun birinci çeyreğin sonuna doğru baz etkisi nedeniyle düşeceğini, ondan sonra enflasyonun tekrar bir miktar yükselebileceğini düşünüyoruz. Bunun orta vadeli hedeflerle uyumlu olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle dikkatinizi pamuk, mısır, buğday gibi emtia fiyatlarına çekmek istiyorum. Dünyada bu konuda bir hareketlenme söz konusu. Bugün itibarıyla bizim elimizdeki veriler orta vadede enflasyon dinamiklerinin hedefle uyumlu olacağı yönünde. '

akşam