CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çukurca'daki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çukurca'daki saldırı sonrasında yaptığı açıklamada gerekli olanın toplumsal mutabakatın sağlanması olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Ramazan’dan sonra terör konusunda önlem alacaklarını söylemesinin doğru bir söylem olmadığını belirterek “Yapılması gereken toplumsal bir mutabakatı sağlamaktır. Defalarca söyledik terörün engellenmesi konusunda CHP olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Ama önce AKP’nin kafasının net olması lazım” diye konuştu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le yaptığı görüşmenin ardından TBMM’deki makamında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Çukurca’da 8 askerin daha şehit olduğunun ve Başbakan Erdoğan’ın terör konusundaki söylemlerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: 

“Ramazan sonrası göstereceğiz, Ramazan sonrasında gereken önlemleri alacağız’ diye bir söylem doğru bir söylem değil. Bakın bugün 8 askerimiz daha şehit oldu. 8 yıldır iktidardasınız, hala bugüne kadar bir önlem almadıysanız, aldığınız önlemi kamuoyuyla veya diğer siyasal partilerle paylaşmadıysanız, toplumsal bir mutabakat sağlamadıysanız terörle mücadelede başarı elde edemezsiniz. Geldiğimiz noktada da AKP’nin 8 yıllık sürecinde terörle başarılı bir sonuç elde etmediğini görüyoruz. Yapılması gereken nedir? Yapılması gereken toplumsal bir mutabakatı sağlamaktır. Defalarca söyledik terörün engellenmesi konusunda CHP olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Ama önce AKP’nin kafasının net olması lazım. Mücadeleyi hangi yöntemlerle yapacağını bilmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki 8 yıllık çabanın sonucunda herhangi bir yol kat etmemiştir. Geldikleri nokta yine şehitlerimiz var ve Ramazan’ın bitmesini bekliyoruz. Olacak şey değil.” 

“NEYİ DÜŞÜNDÜKLERİNİ BİLMİYORUZ” 

Kılıçdaroğlu, Ramazan ayından sonra sınırötesi operasyon yapılabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine “Bilmiyorum. Neyi düşündüklerini bilmiyoruz. Sizler gazeteci olarak biliyor musunuz? Ben bilmiyorum. Yorumlar yapılıyor, sizler yazıyorsunuz biz de okuyoruz” dedi. 

ŞEHİT HABERİNİ GÖRÜŞMEDE ALDI 

Kılıçdaroğlu “şehit haberini Meclis Başkanı ile yaptığınız görüşme sırasında mı aldınız?” yönündeki bir soruya “Evet” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, terör, terörle mücadele konusunda Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılabileceği yönünde bir önerisinin olduğunun hatırlatılarak ‘Bu önerinizi hayata geçirecek misiniz?” sorusuna “Ona bakacağız tabi parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırmak önemli bir şey. Bir değerlendirme yapacağız. Bu değerlendirmeden sonra bizim yorumumuzu, görüşümüzü kamuoyuyla paylaşacağız” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu terörle mücadele konusunda valilere süper yetki verileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Zaten valilerin yetkisi var. Asker valinin izni olmadan bir yerde operasyon yapamaz. Tümüyle valilerin yetkisindedir bu. Ama vali istediği zaman güvenlik güçlerini davet eder. Polisi davet ettiği gibi askeri de davet eder. Ama ek yetkiler verilsin terörü önleme konusunda deniyorsa o ek yetkilerin ne olduğunu hep beraber yasa geldiği zaman görmüş olacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le yaptıkları görüşmede tutuklu milletvekillerinin durumunun gündeme geldiğini belirterek “O konudaki görüşümüzü kendilerine aktardık. Kendisinin de belli bir rahatsızlık duyduğunu biliyoruz. Bunu da bize ifade etti ama biz bunu kamuoyuyla da paylaşmasını istedik” diye konuştu. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu TBMM’deki makamında ziyaret etti. 50 dakika süren görüşmeye CHP’den Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen de katıldı. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı ile yaptıkları görüşmenin bir nezaket ziyareti olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: 

“Sayın Çiçek iadei ziyarette bulundu. Ama arada belli konular da gündeme geldi. Bunlardan birisi tutuklu milletvekilleriyle ilgiliydi. O konudaki görüşümüzü kendilerine aktardık. Kendisinin de belli bir rahatsızlık duyduğunu biliyoruz. Bunu da bize ifade etti. Ama biz bunu kamuoyuyla da paylaşmasını istedik. Çünkü tutuklu milletvekilleri; halk bunları seçti, bunlara bir kamu görevi verdi. Parlamentoda görev yapacaklar ancak görev yapmaları engelleniyor. Düşünün çok kritik bir oylama oldu. Her milletvekilinin oyu önemli. Düşünün 8 milletvekili hapiste ve kritik oylamada beklediğiniz sonucu alamıyorsunuz. Kaldı ki ‘tutuklu milletvekilleri yargılanmasın’ diye bir önerimiz hiçbir zaman olmadı. Bunlar gelir görevlerini yaparlar, duruşma zamanı geldiğinde sanık kürsüsüne çıkarlar savunmalarını yaparlar. Bunda da hiç kimsenin tereddüdü yok zaten.” 

“MECLİS BAŞKANI ‘BEN ŞÖYLE YAPACAĞIM BÖYLE YAPACAĞIM’ DİYE BİR İFADEDE BULUNMADI” 

Kılıçdaroğlu, “Meclis başkanı tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir adım atacağını ifade etti mi?” şeklindeki bir soruya “Hayır. ‘Ben şöyle yapacağım böyle yapacağım’ diye bir ifadede bulunmadı. Ama tabi her milletvekilinin gelip parlamentoda görev yapması zaten işin doğasında olması gereken bir şey. Ama bir engelleme var, uluslar arası sözleşmelere rağmen, anayasaya 90’ncı maddesine rağmen. Bu engellemelerin bir şekilde belli çevrelere hatırlatılması gerekiyor. Sayın Meclis Başkanı bu konuda bir çalışma yapıldığını ifade etti. Egemen Bağış’ın bir açıklamasından söz etti. Daha fazla ayrıntı yok, bu konuda” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu yapılan çalışmanın tutukluluk süresine ilişkin bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya “O ayrıntılara girmedik. Tutukluluk süresi ve diğer konularla ilgili herhangi bir ayrıntıya girmedik” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı ile yaptıkları görüşmenin kendisi açısından olumlu olup olmadığı sorusuna da “Bir nezaket ziyaretiydi zaten olumlu geçecektir. Olumsuz değil” karşılığını verdi. 

“MEKTUBA GEREK YOK GELMEK İSTERSE TAKVİM AYARLANIR GÖRÜŞÜRÜZ” 

Görüşmede anayasa çalışmalarının gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruya ise Kılıçdaroğlu “Anayasa konusunda da Meclis Başkanı Anayasa hukukçularıyla bir toplantı yapacağını söyledi. Daha sonra uzlaşma komisyonu oluşturacağını ve bu uzlaşma komisyonunun teamüllere uygun olarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Biz de eğer bir uzlaşma olursa katkı vereceğimizi kendisine ifade ettik” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu Başbakan’ın anayasa konusunda muhalefet liderlerine mektup göndereceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine “Mektuplu diplomasi başlıyor herhalde, öyle anlaşılıyor. Yani mektuba gerek yok. Eğer gelmek isterse özel kalemler görüşür, takvim ayarlanır ona göre görüşme yapılır. Ama sayın başbakan illa mektup yazacağım diyorsa mektup da yazabilir, ama mektubun içeriği nedir ancak onu gelince öğrenebileceğiz” diye konuştu. Görüşmede Meclis Tv’nin yayınlarının kısıtlanmasının gündeme gelmediğini ama zaman içerisinde bu ve benzeri konuların görüşüleceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Bakan Bağış’ın tutuklu milletvekilleriyle ilgili yaptığı çalışmaya ilişkin bir soru üzerine de “Meclis Başkanı’nca gazetelere böyle bir haberin yansıdığı ifade edildi. Ben de kendilerine şunu söyledim; Sayın Egemen Bağış bir açıklama yapıyor ama bir başka bakan tam onun tersi açıklamalar yapıyor dedim. Meclis başkanı ona da dikkat ettim; Sayın Egemen Bağış’ın yaptığı açıklamanın aksine AKP kanadından gelmedi diye onu ifade etti” dedi.