CHP'de il başkanı ile Kocaoğlu arasındaki kavgaya eski başkanlar da katıldı. Yüksel, "Karataş sadece makam peşinde koşar. Küfürbaz biridir" dedi

NURAY KAYA (HABER MERKEZİ) - Yeniasır

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP İl Başkanı Kemal Karataş arasında Büyükşehir Meclisi ihtisas komisyonlarına girecek partililerin seçimi konusunda yaşanan kriz, il eski başkanlarına da sıçradı. Karataş'ın önceki gün CHP'li meclis üyeleriyle yaptığı seçim toplantısının ardından Kocaoğlu ve arkadaşlarına yönelik sarf ettiği, "Beni eski il başkanlarıyla karıştırıyorlar. Kitabına göre davranmamı istediler" sözleri il eski başkanları Alaattin Yüksel ve Selçuk Ayhan'dan sert tepki gördü.
Karataş'a ağır sözlerle yüklenen Alaattin Yüksel, "Küfürbaz biridir. Genel Merkez'in küçük bir tetikçisidir. Ne zaman ki, il başkanlığı koltuğu boşalır, hemen genel merkeze bir topuk selamı çakıp, emrinizdeyim der" diye konuştu. Şu an İzmir milletvekilliği görevini yürüten Ayhan da "Karataş'ın tarzında bir il başkanı olmayı hayatım boyunca tercih etmedim" dedi.

Büyük tepki çekti
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün gerçekleştirilen ihtisas komisyonları seçimlerinin CHP'de yarattığı 2. Tayland krizi büyüyor. Kocaoğlu'nun CHP lideri Deniz Baykal'ın karşı çıktığı Tayland gezisine katıldıkları için kınama cezası alan 3 üyenin Bayındırlık ve İmar Komisyonu'ndaki görevlerini sürdürmesini istemesi ve Karataş'ın buna karşı "Hayır, tüzük gereği yer alamazlar" tavrını ortaya koymasıyla başlayan krize eski il başkanları da katıldı.
Kocaoğlu'nun ısrarından vazgeçerek bu komisyon için farklı 3 ismi aday göstermesine rağmen Karataş'ın, "Seçim yaptırmak istemeyerek asıl diktatörlüğü Kocaoğlu yapmıştır. Tıpış tıpış dediğime geldiler. Beni eski il başkanlarıyla karıştırıyorlar. Kitabına göre davranmamı istediler" sözleri il eski başkanlarının tepkisini çekti.

En iyi o yapar
Karataş'ı Deniz Baykal ve Genel Merkez'in tetikçisi olmakla suçlayan İl eski Başkanı Alaattin Yüksel, "O sadece makam peşinde koşar" dedi. "Başkalarına yakıştırdığı sıfatlar kendisiyle birebir örtüşen sıfatlardır" diyen Yüksel, şöyle konuştu:
"Karataş'ın eski il başkanlarından farklı olduğu çok kesin bir konu. Küfürbaz biridir. Ne yazık ki, Genel Merkez'in küçük bir tetikçisidir. 'Tetikçiliği en iyi ben yaparım' diyerek görevlendirilmiştir. Ne zaman ki, il başkanlığı boşalır, hemen genel merkeze bir topuk selamı çakıp, 'emrinizdeyim' der. Koltuk boşaldığı zaman Baykal'a sevgisi aklına gelen, diğer zamanlar ona en ağır küfürleri edendir. Bizim zamanımızda bir yanağına tokat atıldığında öbür yanağını uzatan bir anlayışı vardı. Ama o tokatlayacak yüz arıyor. Hep atanan bir başkan olduğu için çok az bir zamanı kaldı."

Rahatsız oldum
Milletvekili adaylığı için il başkanlığından istifa eden ve Karataş'ın atanması sonrası ekibi tek tek görevden alınan CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan da Yüksel gibi Karataş'ın parti bütünlüğünü bozan bir anlayışa sahip olduğunu belirtti. Ayhan, Karataş için şu ifadeleri kullandı:
"Karataş, tarzında bir il başkanı olmayı hayatım boyunca tercih etmedim. Parti hukukunu ayrımsız, kayırmasız ve objektif uygulayan bir insanım. İl başkanlığım süresince de partide her zaman farklı sesleri bir arada tutabilmeyi ve yönetebilmeyi başarmış biriyim."
"Bu tip kavgaların büyükşehir başkanı ile il başkanı arasında seviyeyi düşürerek yapılmasından ciddi biçimde rahatsızım" diyen şöyle devam etti: "Basına yansıyan tartışmalar bazı egoları tatmin etse de CHP açısından doğru değildir. Karataş'ın tüzük konusundaki tavrı doğru ama aynı hassasiyeti üyeliklerle ilgili maddelerde de göstermesini umut ediyorum."

Bulgun destek verdi: 'Aynısını yapardım
Ayhan'dan önce il başkanlığı görevini yürüten ve CHP lideri Deniz Baykal'a yakınlığıyla tanınan Ekrem Bulgun ise, Karataş'ın sözlerine Yüksel ve Ayhan'dan farklı bir yaklaşım gösterdi. Karataş'ın sözlerini üzerine alınmayan Bulgun, "Benim dışımdaki il başkanlarını kastetmiştir" dedi.
Tüzüğü uyguladığı için Karataş'a destek verdiğini vurgulayan Bulgun şöyle konuştu: "Karataş'ın uygulamalarını yerinde buluyorum. Bu sözlerle beni de kastettiğini ve hepimizi aynı kefeye koyacağını sanmıyorum. Benim dışımdaki birkaç il başkanı için söylemiştir. Benim dönemimde böyle bir hadise yaşansa Karataş gibi davranırdım. Karataş o sözleri sinirle söylemiştir."