Cemil Çiçek’in Meclis Başkanlığı için CHP ile yaptığı görüşmede tutuklu milletvekilleri konusu da gündeme geldi. CHP’nin hukukçu kurmayları çözüm yollarını şöyle sıraladı: 90. Madde devreye sokulabilir. Kanun yararına bozma yöntemi uygulanabilir

Meclis Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in parti yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerin ilki anamuhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile oldu. Görüşmede, Çiçek’in açıklamasının aksine tutuklu milletvekillerinin durumu ve yemin krizi de gündeme geldi. Görüşmede Rıza Türmen AİHM kararlarını anlattı, hakimlerin bu kararları dikkate alma yükümlülükleri olduğunu ifade etti. Çiçek’in hakimlerin AİHM kararlarını yeterince dikkate almadığı konusunda kendisiyle mutabık kaldığını belirten Türmen, görüşmede, “Hakimin dikkati olması gerekir. Anayasa’nın 90. Maddesi gereği uluslararası anlaşmalar dikkate alınmalıdır. AİHM kararları ortada, tutukluluk çok uzun” dedi. Görüşmenin ardından konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu Türmen’in 90. madde değerlendirmesini doğruladı. 
Öte yandan görüşmede CHP tarafının, Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozması için Yargıtay’a da başvurabileceği görüşünü dile getirdiği, Çiçek’in ise yorum yapmadığı kaydedildi. CHP tarafının “Sadece bakan değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da kanun yararına bozma yoluna başvurabilir” görüşünü aktardığı kaydedildi. Rıza Türmen görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, CHP’nin bir teklifinin olup olmadığının sorulması üzerine, bu aşamada böyle bir şey olmadığını belirtti. Türmen, tutuklu milletvekilleri ile ilgili en kestirme çözüm yolunun tutukluluk kararına yapılan itirazın kabul edilmesi olduğunu vurguladı. Görüşmeye katılan Sezgin Tanrıkulu şu aşamada bir yasa teklifi vermeyeceklerini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da teklife gerek olmadığını belirterek, “Bize herhalde bir şey getirecekler. Başbakan kim, hukukçu mu oldu? Bize diyecek ki bu lazım diyecek. İktidar bu işten anlamadık derse biz bakarız” dedi. CHP’nin CMK 100 ve 102. maddeye ilişkin teklifi de hazırda beklettiği ifade edildi.

90. MADDE

Anayasa’nın “Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma” başlıklı 90. Maddesi’nde “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır” hükmü yer alıyor. 

KANUN YARARINA BOZMA

CMK’ya göre kanun yararına bozma yoluna sadece Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşen mahkeme kararlarına karşı gidilebiliyor. Kanuna göre kanun yararına bozma yoluna gitmeye Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Başsavcılığı yetkili. Bakanlık veya Başsavcılık, re’sen bu yola gidebileceği gibi ilgililerin başvurusu üzerine de Yargıtay’ın ilgili dairesine mahkeme kararının bozulmasını talep edebiliyor. Yargıtay dairesi, kanun yararına bozma talebiyle bağlı değil. Ancak uygulamada daha çok yerleşik içtihatlara aykırı kararlar için bu yola gidildiğinden genellikle kanun yararına bozma talebine uygun kararlar veriliyor.

CHP’lilerin Çiçek’e hatırlattıkları bu formüle göre, tutuklu milletvekillerinin avukatlarının, tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararlar konusunda Adalet Bakanlığı’na veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak kanun yararına bozma talebi için girişim istemeleri, başvurunun kabul edilmesi gerekiyor.