Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bir heyet Washington’da temaslarına devam ediyor. Temasları sırasında Ortadoğu’daki gelişmeleri, Türk Amerikan ilişkilerini değerlendiren heyet üyelerinden İstanbul Milletvekili Umut Oran, sorularımızı yanıtladı, Washington’da sıkça gündeme gelen Türkiye modelinin “yıprandığını” söyledi.

 Arap Baharı’yla Türk-Amerikan ilişkilerindeki iyileşme ele alındığında Washington’da sıkça Türkiye’nin bu ülkelere örnek olup olamayacağı gündeme geliyor. Oran, Türkiye’nin laik ve demokratik yapısıyla elbette bu ülkelere model olabileceğini söyledi, ancak Türkiye’de demokrasinin içinde bulunduğu noktayı eleştirdi.

 Oran şöyle konuştu: “Bugün sekiz tane milletvekili tutuklu ve bu insanlar suçlu değil. Bugün 70’den fazla gazeteci tutuklu. Türkiye yayınlanmamış kitaplara el konuyor ve bu basılmamış kitabın yazarı hapishanede. Üç yıldan fazla hapishanede kalan ve mahkemeye çıkmayı bekleyen gazeteciler, askerler, belediye başkanları var. Türkiye’de maalesef demokrasi kalitesi olarak baktığınız zaman 500 tane genç üniversite öğrencisi, parasız eğitim talep ettikleri için hapiste. Yani demokrasinin geldiği nokta endişe verici ve burada Amerikalılarla yaptığımız temaslarda bunları gözlemlediklerini gördüğümüzü söyleyebilirim.” Oran, Ortadoğu ülkelerinin özlediği laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin Türkiye’de yıpranmış olduğunu kaydetti.

 Oran, Türkiye’deki seçimlerden önce Washington’da Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yaklaşımın çok farklı olduğunu söyledi. İsrail’le, İran’la ilişkiler, hükümetin Hamas’a yakın bir konumda olması nedeniyle Amerika’da iktidar partisinin sert bir şekilde eleştirildiğini belirten Oran, “bugün bu konuların Washington’da dondurulduğunu;” hükümetin Suriye politikası nedeniyle Türk Amerikan ilişkilerinde “yüzeysel” bir iyileşme olduğunu kaydetti.

CHP heyetinin temasları sırasında Türk-Amerikan ilişkileri yoğunlukla değerlendiriliyor. İstanbul milletvekili Umut Oran, Türk-Amerikan ilişkilerinin karşılıklı ve dengeli olma dayanması gerektiğini özellikle vurguladı ve terörle mücadele ve ekonomik ilişkiler konularına dikkati çekti.

 Oran, kuzey Irak’taki PKK terör örgütü konuşlanmasına son verecek şekilde Amerika’dan terörle mücadelede “daha samimi, daha etkin” bir destek beklediklerini vurguladı. Oran, ayrıca Amerika’dan daha fazla dış yatırım beklediklerini; Türk-Amerikan ticaret dengesizliğinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

 CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, Washington’a neden geldiklerini; bu ziyaretle neyi amaçladıklarını Amerika’nın Sesi mikrofonlarına anlattı. Oran, bu ziyaretlerle Cumhuriyet Halk Partisi’nin politikalarını, görüşlerini anlatma fırsatı bulduklarını, Amerikalılar’ın Türkiye’ye daha objektif bir şekilde bakmalarını sağladıklarını söyledi.

Amerikanın Sesi