TBMM Adalet Komisyonu"ndan istifa eden CHP"li Milletvekilleri komisyonun çalışma yöntemini eleştirerek, AKP Grup yöneticilerinin çalışmalara müdahale ettiğini belirttiler.

CHP"li İçli, “Komisyonda yaşananları kabul etmemiz mümkün değil. Yürütme, yargıyı hedef almak suretiyle, hükümet yargıdan intikam almak istiyor. Dün yaşananlar sanki dağ başında yaşandı. Kaba güç, sayısal çoğunluklarına güvenerek her şeye muktedir olduklarına inan bir güç. Anayasa ve İçtüzüğü dinlemeyenlere de parlamento hukukunda eşkıya diyorlar. Biz CHP olarak eşkıyaya karşı geldik” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu"nda, Yargıtay ve Danıştay"ın yapısını değiştiren yasa tasarısının görüşmeleri sırasında komisyon üyeliğinden istifa eden CHP"lilerin tepkileri sürüyor.

TBMM"de basın toplantısı düzenleyen TBMM Adalet Komisyonu"ndan istifa eden CHP"li üyeler Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, istifalarının bireysel değil kurumsal olduğunu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu"nun talimatı doğrultusunda karar verdiklerini bildirdiler.
Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Ünlütepe, yürütmenin müdahalesi ile karşı karşıya olduklarını savunarak, önceki akşam Adalet Komisyonu"nda yaşananları ve niye istifa ettiklerini bir kez daha hatırlattı.

Anayasa"nın yüksek mahkemeleri konumunda olan, Yargıtay ve Danıştay yasalarının görüşmeleri sırasında hukuk dışı uygulamalara maruz kaldıklarını anlatan Ünlütepe, “AKP"li Komisyon Başkanına bu uygulamaların hukuk dışı olduğunu defalarca anlattık. Biz çalışma koşullarının devam ettiği sürece toplantıya devam etmek istedik. Ancak iktidar partili Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya buna engel oldu” dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin"in komisyon çalışmalarında, AKP grup başkanvekili gibi davrandığını, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ"ında komisyon çalışmalarında, Komisyon Başkanına telkinde bulunduğunu öne süren Halil Ünlütepe, muhalefetin çalışmalara katılmalarını engellediklerini söyledi.

-"YOK HÜKMÜNDE"-

Komisyonda kabul edilen yasanın “yok hükmünde” sayıldığını belirten Ünlütepe şöyle dedi:

“Biz 5 CHP"li Adalet Komisyonu üyeleri, bireysel değil, toplu halde CHP"li üyeler olarak kurumsal olarak istifa ettik. Bu istifalar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da onaylanmıştır. Bu da kurumsal istifanın bir gerekçesidir. Anayasa"nın 95 ve İçtüzük"ün 21 ve ilgili maddelerine göre komisyon çalışması uygun değildir. Kabul edilen yasa yok hükmümdedir. Cumhuriyet ve Parlamento tarihinde ilk kez kurumsal olarak ve anamuhalefet partili üyeler istifa ettirilmek zorunda bırakılmışlardır. MHP"de bizimle aynı fikirdedir. Siyasi partinin sayısal çoğunlu oranında komisyonlara üye verilir. Ama bu üyeler toplu halde istifa etmiştir ve komisyon çalışamaz.”

-"İKTİDAR MUHALEFETE TAHAMMÜL ETMİYOR"-

“İktidar muhalefete tahammül etmiyor” sözleriyle tepkisini sürdüren Ünlütepe, komisyon çalışmaları sırasında Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk"ün rahatsızlandığını, çağrılan doktorun dinlenmesi gerektiğini söylediğini, Komisyon Başkanından toplantıya 15 dakika ara vermesini istediklerini söyledi.

Buna rağmen, İyimaya"nın aldığı talimat doğrultusunda toplantıya devam ettiği suçlamasını getiren Ünlütepe, “Komisyon Başkanı İyimaya, AKP yöneticilerinden aldığı talimat doğrultusunda hareket etmiştir. Biz çalışma koşullarını zorlamamıza rağmen iktidar bizi istifa etmeye zorladı. Burada hedef yürütmenin devleti ele geçirmesinin son halkasıdır. Adalet Komisyonu Başkanı yeteneksiz, insan sevgisinden uzak davranışları sonucu komisyon çalışmaları bu hale gelmiştir” diye konuştu.

Amaçlarının komisyon çalışmalarını engellemek olmadığını dile getiren Halil Ünlütepe, “Amacımız, CHP olarak demokrasi kurallarını, hukuk kurallarını en iyi şekilde yerine getirmek. Amacımız engellemek değil, doğruyu hakkaniyetli bir şekilde, Anayasa"ya uygun bir biçimde, halkı bilgilendirerek yapmak. Hükümet, bizden yürütmenin emrine girecek düzenlemelere yardımcı olacağımızı beklemesinler” dedi.

-"İSTİFA ETMEDİK, İSTİFAYA ZORLANDIK"-

Toplantıda söz alan CHP Mersin Milletvekili Öztürk ise, Komisyon Başkanı İyimaya"nın "kendi kafasına" göre içtihatlar geliştirdiği suçlamasında bulunarak “Hukuk kuralları çiğnenmektedir. Bu yasayla ilgili başta Yargıtay, Danıştay uzmanlarının görüşleri alınmamıştır. Biz çalışma koşullarını zorladık. Biz istifa etmedik, istifaya zorlandık. Ama AKP halktan habersiz yasayı gecenin alacakaranlığında geçirmiştir. CHP eşkıyaya karşı çıkmıştır" diye konuştu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de, AKP"nin toplum üzerinde yarattığı yoğun baskısını Meclis"e taşındığını öne sürerek, “Halka doğru bilgi iletme yolları kapatılmıştır. Meclis"te muhalefet olarak görev yapamaz hale geldik” diye konuştu.

-"CHP EŞKIYAYA KARŞI ÇIKTI"-


Toplantıya katılan CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, söz konusu yasanın “intikam yasası” olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

“Komisyonda yaşananları kabul etmemiz mümkün değil. Yürütme yargıyı hedef almak suretiyle, hükümet yargıdan intikam almak istiyor. Dün yaşananlar sanki dağ başında yaşandı. Kaba güç, sayısal çoğunluklarına güvenerek her şeye muktedir olduklarına inan bir güç. Anayasa ve İçtüzüğü dinlemeyenlere de parlamento hukukunda eşkıya diyorlar. Biz CHP olarak eşkıyaya karşı geldik.”