CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, sistemin özü ve rejime ilişkin hükümler içeren bir anayasa değişikliği önerisine sıcak bakmalarının söz konusu olmayacağını, bu konuda bir çalışmaya katılmayacaklarını söyledi.

Okay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ''siyasi partilerin kapatılması ile Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen değişiklikleri de içerecek anayasa değişikliklerine geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması halinde destek verecekleri'' yönündeki açıklamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin geçen 1 yılda anayasa değişikliği tartışmalarıyla çok ciddi zaman kaybettiğini belirtti.

AK Parti hakkında açılan davanın da Türkiye'nin anayasa tartışmaları içine girmesine neden olduğunu, bu aşamada yüksek mahkemenin AK Parti davasında verdiği kararı çok iyi irdelemek gerektiğini ifade eden Okay, şöyle konuştu:

''Mahkeme kararıyla Cumhuriyet'in temel niteliklerine, anayasanın değiştirilmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmüne aykırı eylemler içinde olduğu tespit edilen siyasal iktidarın, Parlamentoda üçte ikiye yakın çoğunluğunun bulunduğu bir ortamda, yeniden bir anayasa tartışmasının gündeme getirilmesi ve bu siyasal iktidarın, Anayasa Mahkemesi kararı içeriğine uygun tavır içinde olduğu görülmeden yeniden bir anayasa değişikliğinin tartışılması ve bu değişikliğin netice itibariyle sistemin özü ve rejime ilişkin hükümler içermesi bakımından görüşülmesi veyahut bu konuda bir mutabakata varılması pek kabul edilebilir değil. CHP olarak bu konuda böyle bir değişiklik önerisine sıcak bakmamız da söz konusu değil. Bir çalışmaya katılmamız da söz konusu olamaz.''

Anayasa değişikliği tartışmalarının, ''Türkiye'nin gerçek gündeminin göz ardı edilmesine, zaman kaybına neden olacağını'' savunan Okay, dokunulmazlıklara ilişkin değişikliği tek başına görüşmeye hazır olduklarını bildirdi. Okay, ''Dokunulmazlıkla ilgili değişikliği, anayasanın başka maddelerinde değişiklik için bir pazarlık konusu yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir'' dedi.

Devlet Bahçeli'nin, ''gündem yaratmak, ön almak çabasıyla yaptığı açıklamanın, Türkiye'de yeni tartışmalar yaratacağını'' ileri süren Okay, ''Türkiye'nin gerginlik ve tartışma sürecini geride bırakması lazım. Yeni yasama yılında Türkiye'nin gerçek gündeminin tartışılması lazım. Sanal gündem yaratarak anayasa üzerinde tartışma yaratma çabasını kabul edilebilir görmüyoruz. Önerilerin, zamansız olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.