CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği Türk markası yerli otomobil üretimine ilişkin olarak, ''Başbakan'ın yerli otomobil üretimi için TÜSİAD'daki dünkü önerisi gerçekten üzücü ve kaygı vericidir'' dedi.

Oran, çeşitli ziyaretler için geldiği Bartın'da gazetecilere açıklamasında, Türkiye'nin zor süreçten geçtiğini, çalışmaya, üretmeye ve kalkınmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Genel Kurulu'nda dün yaptığı açıklamaları şaşkınlıkla izlediklerini ifade eden Oran, şöyle konuştu:

''Dün TÜSİAD üyelerine (birleşin de bir yerli otomobil fabrikası kurun) dedi. Tabii Türkiye Cumhuriyetini yönetmek, bakkal ve belediye yönetmek gibi ele alınmamalı. Sayın Başbakan'ın, Türkiye'nin temel sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri gerçekten son derece kaygı verici. İşsizlikle ilgili hiçbir formül üretemedi. Şu anda Türkiye işsizlikte OECD ülkeleri arasında İspanya'dan sonra en kötü durumdadır. Başbakan işsizliği (her iş adamı bir kişiyi işe alırsa işsizlik sorunu çözülür) diyerek basit algıladı. Yerli otomobil üretimi için de TÜSİAD'daki dünkü önerisi gerçekten üzücü ve kaygı vericidir. Başbakan daha önce de esnafın alışveriş merkezleriyle ilgili sorununa da mucit gibi bir formül çıkardı ve (bakkallar birleşsin alışveriş merkezi kursun) dedi. Bu işler bu kadar kolay değil. Devlet yönetmek ciddiyet isteyen bir şey. Bu kadar önemli ve ciddi sorunlara basit ve ucuz çözümler üretmek, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yakışmamaktadır.''

Oran, insanların özgürlüklerine, kişililik haklarına ve özel hayatına müdahaleler yapıldığını öne sürerek, ''Başbakan'ın, önemli sorunlar varken heykellerle, dizilerle uğraşması, alkol ve sigara tüketimiyle ilgili söylemlerde bulunup sponsorluklara yasaklar getirmesi üzüntü vericidir'' dedi.

-TÜRK TELEKOM ARENA'NIN AÇILIŞINDAKİ OLAYLAR-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, Türk Telekom Arena'nın açılışındaki olaylarla ilgili olarak da şunları söyledi:

''Stada gelen seyirci, ya alkışlar ya da protesto eder. Seyircinin orada bulunma amacı budur. Bir bürokrat, devletin kamu görevlisi, kulübü hafife alırsa, küçük düşürücü ifadelerde bulunursa Başbakanı da göklere çıkarırsa tabii ki seyirci de tepkisini gösterir. Geçen hafta olan bu olaya dün Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından inceleme başlatılması, Başbakan'ın böyle talimat vermesi, yine demokratik haklar, özgürlükler adına son derece endişe verici.

Dünya Basketbol Şampiyonası'nda da aynı şey oldu. Orada da protesto eden seyirciler fişlendiler, kamerayla izlendiler, koltukları tespit edildi, kimlikleri belirlenip tutuklananlar oldu. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, sosyal, laik bir hukuk devletiyse o şekilde yönetilmesi, bir faşist, polis ve padişah devleti şeklinde yönetilmemesi gerekir.''

-GENEL SEÇİM-

Oran, bir gazetecinin ''Son günlerde yayımlanan birçok anket var. Parti olarak siz de anket yaptırıyor musunuz ve son oy oranınız nedir'' sorusunu, ''Biz de çok çeşitli anketler yaptırıyoruz. Şu anda CHP ile AKP arasındaki oy farkı yüzde 10'un altındadır. Önümüzde genel seçim var. Seçime kadarki süreçte politikalarımızla aradaki farkı kapatıp AKP'yi yakalamayı düşünüyoruz. Bizim planımız, CHP bir taraftan yukarı çıkarken, AKP'nin de inmesidir'' diye yanıtladı.

''Seçimler yaklaşırken türban sorununun tekrar gündeme gelmesini nasıl değerlendirdiği'' de sorulan Oran, ''Bu konuda yorum yapmak çok doğru değil. Biz söyleyeceğimiz şeyleri söyledik. Türkiye'nin gündeminde çok öncelikli sorunları var. Biz CHP olarak inançlar ve etnik kimlikler üzerinden siyaset yapmayı reddediyoruz'' dedi.

Oran, Bartın Muhtarlar Derneği ve Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şubesini ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.