İskenderun Belediyeler Birliği"nin adrese teslim olarak ihale ettiği 107 trilyon liralık çöp ihalesi yolsuzluğu, CHP"li milletvekilleri ve üst düzey eski bürokratlara uzandı.

“Al gülüm ver gülüm” anlayışı içerisinde yapıldığı ortaya çıkan ihalenin verildiği firmaların yönetim kurullarında tanıdık isimler var.

107 TRİLYONLUK RANT

Edinilen bilgiye göre yolsuzluk şöyle gelişti: “İskenderun Belediyesi eski Başkanı DP"li Mete Aslan, Aralık 2008"de İskenderun"un çöp toplama, taşıma ve bertaraf işini "acil işler" kapsamında olmamasına rağmen acil işler kapsamına alarak adrese teslim olarak Enviro Metal isimli şirkete verdi. Enviro Metal"in sahibi ve yöneticisi Ali Rıza Serter"in, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter"in yakın akrabası olduğu iddia ediliyor. 3 yıl yerine 25 yıllığına verilen ihalenin toplam bedeli ise 107 milyon TL olarak belirlendi. 3 ay sonra yapılan 29 Mart 2009 yerel seçimlerde Belediye Başkanlığı"na CHP"li Yusuf Civelek geldi. Seçimden 1,5 ay sonra CHP"li Civelek başkanlığında toplanan İskenderun Belediyeler Birliği Meclisi"nin 27.5.2009 tarihinde yaptığı toplantıda aldığı karar ile ihale, Envitec isimli bir firmaya devredildi. Daha önce çöp toplama işi yapmayan Envitec firması, RHEA isimli bir firma ile yüzde 33"lük pay ile ortak oldu.

İŞİN İÇİNDE CHP VE ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR VAR

Ortaklığın ardından borsadaki değeri 10 kat artan RHEA"nın yönetim kurulunda ise tanıdık isimler yer alıyor. Rhea"nın yönetim kurulunda Başkan Yardımcısı olarak eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, üyeler olarak İMKB eski Başkanı Osman Birsen ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Hilmi Develi"nin ismi dikkat çekiyor. CHP Mersin Milletvekili Nesrin Baytok"un kayınbiraderi Cem Baytok da firmada direktör olarak görülüyor.

30 TL"LİK İŞ 90 TL"YE VERİLDİ

Normal koşullarda çevresel önlemler alınarak 1 tonluk çöpün toplanması, taşınması ve depolanması 30 ile 40 TL arasında değişiyor. İhalenin şartnamesine göre çöp toplama işi söz konusu firmaya 90 TL"ye verildi. Üstelik söz konusu firma çöp toplama işini kanun ve yönetmeliklere göre değil, kendi kafasına göre yapmakta. İstanbul"da çöp toplama işinin ton başına 13 TL"ye yapıldığı belirtiliyor. İddiaya göre çöp toplama işi için paravan şirketler kuruldu. Söz konusu firmaların tecrübesi olmadığı gibi, işi yapacak paralarının bile olmadığı belirtiliyor. 500.000 TL sermaye ile kurulan Envitec"in çöp ihalesinin ardından sermayesi bir anda 170 milyon TL"ye çıktı. Envitec ile ortak olan Rhea"nın borsadaki hisse değeri 0,5 TL"den 5 liraya yükseldi. Yani yatırım yapmayan firmanın borsa değeri 10 kat birden arttı.

İddialar üzerine İçişleri Bakanlığı, söz konusu ihale ile ilgili ön inceleme yaptı. İncelemede ihalenin usulüne uygun yapılmadığı, ihalenin adrese teslim yapıldığı ve yüksek maliyetin incelenmesi gerektiğine karar verildi. Bakanlığın söz konusu ihalenin incelenmesi için müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU"NA ÇAĞRI

İskenderun"daki çöp yolsuzluğu üzerinde çalışan AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyon Başkan Vekili Mustafa Öztürk, Yeni Akit"e konuştu. Öztürk, yolsuzluğun engellenmesi için CHP"li Belediye"nin toplanarak yönetim kurulu kararı ile ihaleyi iptal etmesi gerektiğini söyledi. CHP"li Başkan"ın henüz hiç bir işlem yapmadığını belirten Öztürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na çağrı yaptı. Öztürk, “Her dem dürüstlükten dem vuran Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çöp işine ne zaman el atacak merak ediyoruz. Yoksa "Bizim haspaya da yakışır" mı denecek?” diye konuştu.

Kaynak: yeniakit