Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SGK"nın yıl sonunda yayınladığı genelge ile eczanelerin ellerinde bulunan Geçici Karekodlu etiket yapıştırılmış ilaçları SGK"lı hastalara veremediklerini ifade ederek, oysa Sağlık Bakanlığı"nın aynı ilaçlara 2020 yılına kadar süre verdiğini savundu. Saydan, “Bu ülkenin sağlık otoritesi SGK"mı yoksa Sağlık Bakanlığı mı" diye sordu.

Saydan, ANKA"ya yaptığı açıklamada SGK"nın 31 Aralık tarihinde yayımladığı genelgenin vatandaşı mağdur ettiğini savunarak “Bu ülkenin sağlık otoritesi SGK mı yoksa Sağlık Bakanlığı mı? Birinin olur dediğini diğeri kabul etmiyor, iki kurum arasındaki bu uyuşmazlığın bedelini ise ilacını alamayan vatandaş ödüyor” diye konuştu.

-SAĞLIK BAKANLIĞI 2020"YE KADAR SÜRE TANIMIŞTI-

Saydan, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 1 Eylül 2010 tarihinde yayınlanan genelgede; geçici karekodlu ürünler için sanal tarih olarak belirlenen 31 Aralık 2010 tarihinin sistemde gerekli değişiklikler yapılarak, 31 Aralık 2020 tarihi olarak değiştirildiğini ifade ederek, “Bu yasal düzenleme çerçevesinde; Eczanelerimizde bulunan ilaçların son kullanma tarihleri, İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenerek kutular üzerinde yer almakta, hukuken de bizler bu ilaçları son kullanma tarihleri bitinceye kadar satma hakkına sahiptik. Ancak; ilaç son kullanma tarihleri hakkında düzenleme yapma yetkisine sahip tek otorite olan Sağlık Bakanlığı'nın mevcut düzenlemesine rağmen, 2010"un son günü yayınlanan Genelge ile SGK"nın ilaçların gerçek son kullanma tarihini sanal olarak öne çekmesi; hukuken yetki aşımı kapsamında, anlamsız ve bilimsel temeli bulunmayan kabul edilemez bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

-GERÇEK SAĞLIK OTORİTESİ KİM-

TEİS olarak Türkiye"nin “gerçek sağlık otoritesinin” kim olduğunu merak ettiklerini ifade eden Saydan, “Bu ülkenin gerçek sağlık otoritesi kimdir? Sağlık Bakanlığı mı? Yoksa Sosyal Güvenlik Kurumu mu? Her yayınlanan genelgede birinin "olur" dediğini diğeri kabul etmiyor, iki kurum arasında yaşanan bu uyuşmazlığın bedelini ise ilacını alamayan vatandaş ödüyor” dedi.

Diğer taraftan bazı ilaçların hem geçici karekodlusunun hem de normal karekodlusunun eczanelerde bulunmakta olduğunu sözlerine ekleyen Saydan, “Vatandaş bir eczaneye gittiğinde geçici karekodlu olan ilacını alamazken diğer eczanede aynı ilacın normal karekodlusunu alabildiğinde, "diğer eczane ilacımı veriyor siz vermiyorsunuz" diyerek tepki gösteriyor. Bu da eczacılarımızın itibarını zedelemektedir. Öte yandan birçok ilacın ise normal karekodlusu piyasada olmadığı için halen ilaç depolarından ilaçların geçici karekodlusu gelmektedir. Bu ilaçları kullanan hastalarımız ise ilaçlarını parayla almak zorunda kalıyor. SGK vatandaşına; "ya ilacını paranla al ya da öl" derken, Sağlık Bakanlığı kendi genelgesini tanımayan SGK"ya karşı sessiz kalıyor” diye konuştu.

-TEİS"TEN SGK"YA İHTARNAME-

Saydan, eczane eczacılarının tek sendikası TEİS olarak, yapılan “hukuka aykırı bu düzenlemeye” sessiz kalmadıklarını ifade ederek, “Vatandaşı ve eczacıyı mağdur eden SGK Başkanlığı"na noterden ihtarname çekerek, kurumun yetki aşımına gidemeyeceği, bu hukuka aykırı uygulamadan vazgeçilmez ise sorumlular hakkında tüm yasal yollara başvurulacağımızı bildirdik.1 Ocaktan itibaren eczanelerde yaşanan kaos ve mağduriyetin tek sorumlusunun söz konusu Genelge'yi yayınlayan SGK yetkilileri olduğunu tüm kamuoyu bilmelidir” dedi.