Eskİ Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil"in tartışma yaratacak sürpriz itirafı, Hürriyet"in Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök"ün yazısının satırları arasında adeta boğuldu.
Bir ödül töreninde Özkök"le karşılaşan Erdil, şu ilginç sözleri sarfetmiş:

Günlük tutmuş!
Cezaevinde yattığım günler sırasında 3 eski bakan, 4 orgeneral ve 24 general ziyaretime geldi. Ayrıca 164 sivil tanıdığımı ağırladım. Rahmi Koç 3 defa geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da gelmek istemiş ama ben çekindim, engelledim.

Ülkesini Avrupa"ya şikayet eden ilk komutan oldu
* İlhami Erdil, “haksız mal edinme” suçundan yargılandığı davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından 2.5 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Erdil, konuyu AİHM"e de götürdü ve "ülkesini şikayet eden ilk kuvvet komutanı" olarak tarihe geçti.

1 yıl yattı
İlhami Erdil, “haksız mal edinme” suçundan yargılandığı davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapse mahkum etmişti. Erdil, Tekirdağ Saray ilçe cezaevinde yaklaşık bir yıl yattıktan sonra tahliye olmuştu.

Erdil: Büyükanıt beni ziyaret edecekti

Haber: Macit SOYDAN
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ülkesini AİHM"ye şikayet eden ilk komutan olma ünvanını taşıyan eski Deniz Kuvvetleri Kumutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, haksız mal edinmek suçundan girdiği cezaevinde dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt"ın kendisini ziyarete neden gelmediğini anlattı. Önceki gün düzenlenen bir ödül töreninde İlhami Erdil"le aynı masada yemek yediklerini ve sohbet ettiklerini köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök"e eski Deniz Kuvvet Komutanı"nın ifadelerini şöyle köşesine taşıdı: Masanın benim dışımdaki bütün sakinleri, emekli komutanlardı. Sol tarafımda, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Orhan Karabulut oturuyordu. Onun solunda ise, bir başka eski Deniz Kuvvetleri Komutanı oturuyordu. İlhami Erdil. Cezaevinden çıktıktan sonra ilk defa görüyorum. İyi görünüyordu. Stresini atmıştı, ama aldığı ceza ve hapishane günleri belli ki onda derin izler bırakmıştı.

24 general gitmiş
Bütün yemek boyunca davasını ve cezaevi günlerini anlattı. Önce ilginç bir ziyaretçi bilançosu verdi. Cezaevinde yattığı günler sırasında üç eski bakan, dört orgeneral ve 24 general ziyaretine gelmiş. Ayrıca 164 sivil tanıdığı cezaevinde ziyaret etmiş. Mesela, Rahmi Koç üç defa ziyaretine gelmiş. “Bunlar arasında halengörevde olan komutanlar da var mıydı?” diye sordum. Varmış. Mesela Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt gelmek istemiş. “Ama ben gelmelerini istemedim. Çünkü spekülasyonlara yol açar diye çekindim” dedi.

AİHM"de dava açtı
Cezaevinde ilginç arkadaşlıkları olmuş... Komutan, son günlerde meydana gelen bir gelişmeyi anlattı. Erdil, 2.5 yıl hapis cezasıyla sonuçlanan haksız mal edinme davasını geçen ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne taşıdı. “Kararı kabul etmiyorum, onurum rencide edildi” dedi. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir kuvvet komutanı, AİHM"nin kapısını adalet için çalmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye"ye yargılamadaki usul hatalarıyla ilgili 9 soru sormuş. Türkiye henüz cevabını vermemiş. Erdil, o dönemde ayrıca Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nden de bir mütalaa almış. O mütalaada da fakülte, çok sayıda usul hatası yapıldığı yolunda görüş bildirmiş.