İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde, eğitsel ve sosyal aktiviteleriyle ünlü M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi, tıklım tıklım doldu. Hırsızlık, kapkaç gibi suçlardaki artışın da etkisiyle, 300 kişi kapasiteli cezaevinde 550 tutuklu ve hükümlü kalırken ranza sıkıntısı nedeniyle yer yatakları açıldı, cezaevinde kalanlar arasında "nöbetleşe uyku" uygulaması başladı.


İlçenin Ahrandı Yolu üzerinde 22 yıl önce yapılan Ödemiş M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Son dönemde suç oranlarında artış, mal beyanında bulunmadığı için kısa sürelerle de olsa çok sayıda kişinin tutuklanması, İzmir ve çevre ilçelerden Ödemiş'e mahkum sevki, yöneticilerin yanı sıra mahkum ve tutukluları da zor durumda bıraktı. Cezaevinde bekleme yeri bulunmaması yağmurlu ve soğuk günlerde ya da sıcak havalarda ziyaretçilere de zor anlar yaşatırken, mahkum yakınları bu yetersizlikten şikayetçi oldu.

Halen 300 kişi kapasiteli cezaevinde, 475'i kapalı, 75 açık bölüm olmak üzere 550 hükümlü ve tutuklu bulunurken, koğuşlarda yatak sıkıntısı nedeniyle tutuklu ve hükümlüler, yerlere yatak ve battaniyeler sererek yatıyor.

PERSONEL SAYISI DA YETERSİZ

Personel eksikliği yanında, cezaevinin kent merkezi merkezinde kalması bazı sorunları beraberinde getirirken, Ödemiş Ceza İnfaz Kurumları ve Tutuk Evleri İzleme Kurulu Başkanı İrfan Bakacak, şöyle dedi:

“Ödemiş Cezaevi kapasitesinin, diğer bölge cezaevlerinden yüksek olması nedeniyle diğer il ve ilçelerden mahkum geliyor. Mahkum sayısı fazlalaşınca cezaevinin kapasitesinin üstüne çıkılıyor. Bu da burada bulunan mahkumları etkiliyor. Ayrıca personelin yetersizliği de ortaya çıkıyor. Kapasite dışında mahkum barındırılması personeli zorluyor. O nedenle mahkum sayısının düşürülmesi ve personel sayısının arttırılması gerekiyor. Mahkumun rahat etmesi, topluma kazandırılması, sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi, spor ve sosyal faaliyetlerinden faydalanabilmesi için bu mahkum sayısının normal kapasiteye düşürülmesi gerekiyor.”

Cezaevi arazisinin şehir içinde kaldığını hatırlatan Bakacak, fiziki koşulların değiştirilmesi gerektiğini vurgularken, “Kapasitesi arttırılmalı, ziyaretçiler ziyaretlerini rahatça yapmalı, sosyal faaliyetlerin yapılabilmesi için uygun ortam hazırlanmalı. Mahkumlar bu sosyal faaliyetlerle topluma kazandırılmalı” diye konuştu.
Ödemiş Ceza İnfaz Kurumları ve Tutuk Evleri İzleme Kurulu Başkanı İrfan Bakacak, mahkumların ranza bulamadığı için battaniye ya da yer yatağı sererek yerde yattıklarını anlattı.

Yerel bir gazete yayın yönetmenliği yapan ve mahkum yakını olan Dilek Özdemir, mahkum yakınlarının Ödemiş M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bazı sorunların yaşandığını kendisine ilettiğini söyledi. Dilek Özdemir, “Burada kapasitesinin üstünde mahkum barındırdığını biliyoruz. 6 kişilik bir koğuşta 10 kişi kalıyor. Ranza sığmadığı için mahkumların yerde serilen yataklarda yattığını biliyoruz” dedi.

Avukat Vedat Öztürk de cezaevindeki mahkumların bazen de "nöbetleşe yatmak' zorunda kaldığını öne sürdü.

DHA