Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri, yayınladıkları bildiride, Türkiye"nin en önemli turizm ve organik tarım alanlarında kömür madeni arandığına dikkat çekilerek, bu girişimin bir an önce durdurulması istendi.
Kuşadası"nın yanıbaşında olan, etrafı zeytin ağaçları ve kızılçam ormanlarıyla çevrili, Akdeniz bitki örtüsünün en güzel örneklerinin görüldüğü yemyeşil bir tabiat içinde kurulu Kirazlı Köyü, Kuşadası"na 11 km. Uzaklıktadır. Kirazlı Köyü, geleneksel yaşam tarzlarını kaybetmeyen, köy mimarisi özelliğini büyük ölçüde yitirmeyen, çevresindeki doğaya sahip çıkan, yerel ürünlerini sürdürülebilir bir şekilde devam eden, üretken köylü kadınlarıyla örnek olan, Türkiye"nin önde gelen ekolojik köylerinin başında gelmektedir. Doğası henüz kirlenmemiş ve yitirilmemiş sayılı yerlerden biri olan Kirazlı Köyü"nde, organik tarım uygulamaları yaygınlaştırma çalışmaları devam ederken, bu konudaki projelerde sürdürülmektedir.
Kirazlı Köyü civarındaki çam ormanları bölgenin oksijen deposu görevini yaparken, bölgedeki makilerin içinde önemli bir yaban hayatı devam etmekte ve zengin bitki çeşitliliği boy göstermektedir. Hem turizm hem de özellikle organik tarım açısından büyük gelişme gösteren Kirazlı Köyü"nde maden arama çalışmalarının duyulması üzerine Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyeleri tarafından bölgede inceleme yapıldı. Köylülere destek veren EKODOSD üyeleri, dernek başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yayınladıkları bildiride, bu girişimlerin durdurulması istendi. Bildiride şu görüşlere yer verildi.
“ Bolluğun, adaletin, sağlığın, barışın, zaferin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun simgesi olan, fakir toprakların zengin ağacı zeytin, her tarafı beton dolan Kuşadası"nda genellikle Kirazlı bölgesinde kendisini koruyabilmiştir. Yüzlerce yıldır gelip geçen birçok uygarlıklara meyve veren zeytin ağaçları, Kirazlı"ların duyarlılığıyla hem zamana hem betona inat yaşamaya ve meyve vermeye devam etmektedir.Kuşadası bölgesindeki zeytin ağaçlarının büyük çoğunluğunun bulunduğu, içinde yaban hayatı ve zengin bitki çeşitliliği barındıran makiliklerin en zengin olduğu bölge, Kirazlı Köyü civarıdır. İçinde yüzlerce bitki çeşidini barındıran zengin makilikler, Kirazlı bölgesi civarındadır. Şu anda tüm bu güzelliklerin, tarihi değerlerin, organik tarımın yapıldığı alanların yanıbaşında, yüzlerce yıllık anıtsal zeytin ağaçlarının dibinde, kalabilen son zeytinliklerin içinde sondaj makinaları kuruldu. Kömür madeni aranıyor. Hem de zeytincilik yasasına rağmen, Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadan. Madenciler her türlü şartları yerine getirseler bile, Kuşadası maden kenti olmamalıdır. Zonguldak, Kütahya, Soma"da bu çalışmalar yapılabilir. Ancak Kuşadası bir turizm kentidir, Kirazlı bölgesi organik tarımın yapıldığı bir alandır. Zaten büyük bir yapılaşma nedeniyle adı hep olumsuzlukla anılan Kuşadası"nda, bir yandan iyileştirme çabaları devam edip turizm geliştirilmeye çalışılırken, turizm kenti hüviyetinden uzaklaşarak maden ocakları kentine dönüştürülmemelidir. Kuşadası, doğal ve kültürel kaynaklarını kaybetmemesi ve kalabilen doğasını, ağaçlarını ve makiliklerini koruyabilmesi için kurumlara-kuruluşlara ve Kuşadası halkına büyük görev düşmektedir. Bu anlamda Kirazlı Köyü yalnız bırakılmamalı sonuna kadar desteklenmelidir” -iha