Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından 2008 yılının Ekim ayında yapılan araştırmada, bir doğa harikası olan kanyonda yürüyüş gerçekleştirilmişti. Zengin bitki örtüsüne sahip kanyonda, aslında genellikle kıyı şeridinde yetişen ve benzerine bugüne kadar az rastlanan, türüne göre çok büyük boyutlarda olan bir sandal ağacıyla karşılaşılmıştı. Denize 100 kilometre uzaklıkta bir dağ köyünün yanı başındaki muhteşem kanyonun içinde bir anıt gibi duran bu benzersiz sandal ağacının, hem korunma altına alınması, hem de bölge florasına bir zenginlik kazandırması için, anıt ağaçlar kapsamına kabul edilmesiyle ilgili olarak EKODOSD tarafından Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu"na müracaat edilmişti. Anıt ağaçlar kapsamına alınması için yapılan incelemeye katılan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Orman Mühendisleri ve EKODOSD ekibi sandal ağacının yanına gittiğinde büyük bir şok yaşadılar.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Sandal ağacının tahminen birkaç gün önce “bu ağaçtan bir kışlık odunum çıkar” düşüncesinde olan cahil bir yöre sakini tarafından paramparça edilmiş olduğu tespit edildi. Yoldan 300 metre aşağıda dik bir vadide bulunan ağacın parçalarını muhtemelen bir eşekle yukarı çekecek olan yöre sakini, belki de bir hafta eşeğiyle birlikte bu vadiye inip çıkması gerekecek. Ağacın kesilen parçaları, görülmesin diye kendi dallarıyla da kamufle edildiğini gördük” dedi.
Ağaç katliamı karşısında şaşkına dönen uzmanlar olay yerine gelerek rapor tuttu.
Zengin bitki örtüsü ve yaban hayatına sahip Koçak Kanyonunun koruma altına alınması ve koruma-kullanma dengesi gözeterek ekoturizm etkinliklerinin yapılabilmesi için, EKODOSD tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı"na başvurma kararı alındı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Koçak Vadisi"nin zenginliğinin sandal ağacıyla bitmediğini belirterek, “Koçak Deresi"nin coşkulu akan suları vadide bir çok bitki türünün yaşamasına ve devasa ağaçların yetişmesine olanak tanıyordu. Bunlardan birisi de bölgemizdeki en iri ağaçlardan biri olarak tespit ettiğimiz dev çınar ağacıydı. Bu dev çınar ağacının da anıt ağaçlar kapsamına alınması için müracaat etmiştik. Kesilmesine çok üzüldüğümüz sandal ağacından sonra, dev çınar ağacıyla moral bulduk” dedi.