Ergenekon soruşturması kapsamında eski Genelkurmay II. Başkanı Çevik Bir, 28 Şubat"la ilgili olarak "şüpheli" sıfatıyla Savcı Öz"e ifade verdi. Bir"in yanı sıra eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş"in de ifadesine başvuruldu

28 ŞUBAT"IN en sivri ismi Emekli Orgeneral Çevik Bir ile MİT İstanbul Eski Bölge Başkanı Nuri Gündeş, dün Ergenekon soruşturması kapsamında ifade verdi. Dün saat 11.30 sıralarında İstanbul Adliyesi"nin Levent"teki ek hizmet binasına gelen Çevik Bir ve Nuri Gündeş, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı.

Yaklaşık 4 saat savcı Öz"e ifade veren Çevik Bir, saat 15.30 sıralarında avukatı Mehmet Seren Dinçler"le birlikte çıktı. Gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlamayan Bir, “İyi akşamlar” demekle yetindi ve avukatıyla adliyeden ayrıldı. Çevik Bir"e ifadesinde 28 Şubat sürecinin sorulduğu öğrenildi.

Şüpheli sıfatıyla...

Kamuoyunun "tanık mı sanık mı?"merakını gideren açıklama, Ergenmekon savcılarından Zekeriya Öz"den geldi. Öz, Çevik Bir"in "şüpheli"sıfatıyla ifadesini alındığı açıkladı. Bir"in yanı sıra eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş de aynı şekilde "şüpheli"olarak ifade verdi.

"Bilgisine başvuruldu"

Bir"in avukatı Mehmet Seven Dinçler ile İstanbul Adliyesi"nin Levent"teki ek hizmet binasından ayrılan Çevik Bir, basın mensuplarının ısrarlı sorularına rağmen açıklama yapmadı. Dinçler, sadece “Müvekkilim bilgisine başvurulmak üzere ifadeye çağrıldı. Kendisiyle birlikte soruşturma savcısına giderek ifade verdik. Müvekkilimin bazı belgelerde ismi geçmiş, bunlara ilişkin birtakım sorular soruldu. Biz de cevabımızı verdik” dedi.

İfadesi nasıl alındı?

Bir"in ifadesinin soru cevap şeklinde alındığını belirten Dinçler, şöyle konuştu: “Müvekkilimin hangi sıfatla ifade verdiği konusunda bir şey demeyeceğim. Müvekkilime ifadesinde çok sayıda soru soruldu, müvekkilim de bu sorulara net ve samimi yanıt verdi. Hiçbirine çelişkili ya da çekimser bir cevap vermedi. Her dosyada olduğu gib bu dosyada da mutlaka gizli tanıklar vardır. Bu dosya da olabilir. Ancak savcı müvekkilime soru sorarken gizli tanığa ilişkin herhangi bir şey yer almadı. Ancak gizli tanığın verdiği bir ifadeyi direkt farklı şekillerde de sormuş olabilir.”

"Arka kapıdan çıkmadık"

Dinçel, kaç saat ifade verdiklerine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: “Savcı ifade vermemiz için bizi çağırdı. Yer olarak bize Levent Adliyesi söylendi. Müvekkilimle birlikte sabah 10.00"da adliyeye gelerek savcının karşısına geçtik. Önce kısa bir sohbet oldu sonra ifade alınmaya başlandı. Öğlen arasında yaklaşık bir saat ara verildikten sonra, tekrar ifadeye soru cevaplar şeklinde devam edildi. Adliyeden müvekkilimle birlikte saat 15.00 sıralarında çıktık. İddia edildiği gibi adliyeye gizli ya da arka kapıdan giriş yapmadık. Normal ön kapısından giriş ve çıkış yaptık.”

NE SORULDU?

Paşa"ya suikast sorusu

Çevİk Bir ile Nuri Gündeş, ifadelerinin içeriği konusunda gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Bir"in avukatı ise “Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçen bazı belgelerde ve iddianamede müvekkilimin ismi geçiyor. Buna ilişkin sorular soruldu, biz de cevaplarımızı verdik” dedi. Ergenekon operasyonunda evi aranan Mehmet Adnan Akfırat"ın evinde ele geçirilen, Çevik Bir - Erol Özkasnak ibaresi ile başlayan dokümanlar iddianameye girmişti. “Çevik Bir - Erol Özkasnak ekibinin Amerikancı darbe girişimini açıklıyoruz” başlıklı belgede 1998 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Hakkı Karadayı tarafından engellenen bir darbe girişimi ve unsurları anlatılıyordu. Çevik Bir, kendisinin de görevde olduğu dönemde hazırlandığı öne sürülen Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven darbe planlarıyla ilgili sorulara “Savcılar çağırırsa gider görevimizi yaparız” diye konuşmuştu.

Bursa"daki mühimmatlar

Bir iddia da Ergenekon savcılarının Emekli Org. Çevik Bir"e, “Erdoğan"a düzenlenecek suikast planı” yla ilgili sorular yöneltildiği yönünde. Ergenekon oprasyonunun 12. dalgasındaki gözaltılar ve aramalar için çıkarılan mahkeme kararında Başbakan Erdoğan"ı hedef alan bir eylem planı da yer almıştı. Kararda, bir gizli tanığın ifadesi doğrultusunda 6 Nisan 2009"da Bursa Gemlik"te bir çiftlikte yapılan aramada ABD malı uçaksavar mermisine ulaşıldığı belirtilmişti. Anadolu Ajansı, haberde sözkonusu çiftlikte roketatar bulunduğunu belirtmişti. Yine gizli tanığın, Ergenekon örgütünün uçaksavar mermisini, Başbakan Erdoğan"ın uçağına yönelik eylemde kullanmayı amaçladığı bilgisini verdiği anlaşılmıştı. Bir"e Ergenekon savcılarının “Erdoğan"a düzenlenecek suikast planıyla ilgili sorular yönelttiği iddia edildi. Bir"in avukatı Mehmet Seren Dinçler. Bu sorunun sorulup sorulmadığını size söylemem“ dedi.

"Üzerimden büyük bir yük kalktı, rahatladım"

Çevik Bir"in ifadesinden sonra yakın çevresine şunları söylediği öğrenildi: “Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak ifade verdim. İfademi alan savcılar son derece nazik ve olgun insanlardı. İşlerine, üzerinde çalıştıkları dosyaya çok hakimler. Çok rahatladım. Üzerimden büyük bir yük kalktı. Şimdi Bodrum"a tatile gidiyorum.”

"Balans ayarI" sözlerİnİn mİmarI

28 Şubat"ın müdahalesinin mimarlarından olan Çevik Bir, o dönemi “Demokraside balans ayarı yaptık” sözleriyle anlatmıştı. 1987"de Tümgeneralliğe terfi eden Bir, bu rütbede 1991-1993 yıllarında Genelkurmay Harekat Başkanlığı, 1993-1994 yılında Somali BM Barış Gücü Komutanlığı (UNUSOM-II) ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerinde bulundu ve 1994"ten itibaren Genelkurmay Harekat Başkanlığı"na atandı. 1995"te Orgeneralliğe yükselen, 1995-1998 yılları arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Bir, 28 Şubat"ta Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yapmaktaydı.

Nuri Gündeş kimdir?

MİT İstanbul Eski Bölge Müdürü olarak görev yapan Nuri Gündeş, Harp Okulu Mezunu. 23 yıl boyunca çalıştığı MİT"ten 1986 tarihinde Hiram Abas"ın teşkilata geri dönmesi üzerine prensip nedeniyle ayrıldı. Mehmet Eymür tarafından kaleme alınan 1. MİT Raporu"nda Gündeş"in Dündar Kılıç ve İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı ile birlikte illegal bazı işlere karıştığı iddia edildi. Tansu Çiller"in Başbakan olduğu dönemde Gündeş Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığına getirildi. Eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş, son olarak Tuncay Güney"in MİT mensubu olduğu iddasında bulunulan belgeyle ilgili açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Gündeş, belgenin Güney ile Veli Küçük arasındaki telefon konuşmalarına ait tutanaktan başka bir şey olmadığını söylemişti. Güney"in MİT elemanı olmadığını Şenkal Atasagun"un da doğruladığını belirten Gündeş, “Böyle bir isim var evet ama MİT ile ilişkili değil. Güney için Atasagun"un vize aldığı bilgisi de kesinlikle doğru değil. Haber birileri tarafından yönlendirme amacıyla uydurulmuş” şeklinde konuşmuştu.