Polisin çökerttiği çete göçmenleri gündüz de kaçırmış. Çete üyeleri Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botlarını ise "yüzüyoruz" ve "gezintiye çıktık" diyerek atlatmış.

Ankara'da çökertilen göçmen kaçakçılığı çetesinin kullandıkları yöntemler ile yurtdışındaki bağlantıları telefon dinlemeye takıldı. Suç örgütünün İran, Irak, Afganistan, Pakistan vb. uyruklu göçmenleri Yunan adaları ve Kıbrıs'a kaçırmak için "jet ski" ve sürat teknesi kullanması kayda girdi.

Ankara Emniyeti KOM Şubesi ekipleri, yasadışı yollardan yurtdışından getirdikleri göçmenleri 4-6 bineurokarşılığında Avrupa'ya kaçıran bir çeteye baskın gerçekleştirdi. Gözaltına alınan 26 zanlıdan 14'ü tutuklandı. Polisin mahkeme kararı ile bir yıl boyunca yaptığı telefon dinlemeye şebeke üyelerinin ilginç konuşmaları takıldı. Çetenin deniz yoluyla yaptıkları göçmen kaçakçılığında sorun yaşamamak için hava durumunu internetten an ve an takip ettiği anlaşıldı. Türk ve Yunan Sahil Güvenlik botları geldiğinde zanlıların, "yüzüyoruz" ve "gezintiye çıktık" dedikleri ortaya çıktı.

Elçiliğe 5 bin dolar rüşvet

Mehmet Akif E, Selahattin A. ile Gürsel G'nin liderliğini yaptığı organize suç örgütünün iki ayrı yapılanmaya gittiği belirlendi. Mehmet Akif E. ve Selahattin A'nın lideri olduğu ilk grubun yasadışı yollarla sınır kapılarından veya deniz yolu ile yurtdışına göçmen kaçırdığı, Gürsel G'nin başında olduğu ikinci grubun ise; sahte ve usulsüz belgelerle elçiliklerden vize alarak göçmen kaçakçılığı yaptığı ifade edildi. Kayda alınan bir konuşmada zanlıların elçiliğe vize için 5 bin dolar verdiği öne sürüldü. Görüşmede rüşvet verilen elçiliğin adı geçmedi.

Çetenin yurtdışı bağlantılarını sağlayan Ebubekir B'nin Zinep Feimova Hasanova'ya kayıtlı cep telefonunu kullanarak suç örgütünde "organizatör" olarak görev yaptığı belirlendi. Soruşturmada çetenin Polonya'da Muhammed Yusufov, Rusya, Almanya, İtalya, Belçika ve Slovakya'da ise cep telefonları belirlenen bazı kişilerle irtibatlı oldukları saptandı. Ebubekir B'nin Polonya'daki Yusufov'la 697, İtalya ile 280, Belçika ile 62, Slovakya ile 80 kez görüşme yaptığı tespit edildi.

Sahte folklorcular

Zanlıların vize müracatları reddedilen Türk vatandaşları ile kaçak göçmenlere yurtdışında bağlantılı oldukları kişiler aracılığı ile festival davetiyeleri getirerek bunları sözde folklor ekibi ya da halk dans toplulukları üyesi gösterip vize aldıkları saptandı. Bingöl Kültür Gençlik ve Spor Kulubü Derneği Başkanı olan Vahdettin U. aracılığıyla folklor ekibi veya halk dans toplulukları oluşturdukları, bu ekiplerin içine para veren kişilerin de dahil edilerek vize alındığı belirlendi.

Gündüz vakti göçmen kaçırmışlar

Örgüt lideri Selahattin A. ile örgüt üyesi Tahir Ö. arasındaki bir görüşmede jet skili göçmen kaçakçılığını gözler önüne seriyor.

Tahir : Abi bu bizimki neyle gönderiyor bunu, neyle gidecek. Şeyle botla değil mi?

Selahattin : Ne botu yav bot ayıptır yav. Yok abi onun şeyi jet skidir. O iki iki gönderiyor.

Tahir : Abi ya süratle gidecek bunlar ya da botla...

Selahattin : Bot yok yok bot yolcu yok ki bot olsun. Kardeşim iki iki atıyor tamam işte süratle atıyor şeyle atıyor ya jetskiyle ha iki iki atıyor ha gündüz atıyor.

"Sahil güvenlik üstümüze geliyor"

Çetenin bir defasında göçmenleri deniz üzerinden götürürken sahil güvenliğe yakalandığı ve gezintiye çıktık bahanesi ile yakalanmaktan kurtuldukları anlaşıldı.

Mehmet Salih : Abi onun şeyi yok mu sen yavaş yavaş ...?

Hasan : Neyi yok mu?

Mehmet : Küreği?

Hasan : Kürek bunu çekmez ki...

Mehmet : Vaa...

Hasan: Tabi canım.

Mehmet: Nasıl olacak ya?

Hasan : Allah büyük gelen giden de yok bari bir tane gelen giden olaydı. Karşının sahili midir o karşının he valla karşının sahil güvenliğidir. Valla üstüme doğru geliyor hele kapat kapat.

Mehmet : De ben gezmeye geldim.

Bugün