Kaddafi'nin ölümünün hemen ardından, yakalanışı ve öldürüldüğü anın görüntüleri teker teker internete düşerken, muhaliflerin, ölümünden hemen sonra Kaddafi'nin cansız bedeni etrafında slogan atarak amatör kameralara poz verdikleri ortaya çıktı.
 
DOĞDUĞU YERDE ÖLDÜ
 
Libya’da 27 yaşında elde ettiği iktidarı 42 yıl boyunca bırakmayan Muammer Kaddafi, doğduğu kent Sirte’de ölü olarak ele geçirildi. Son kalesi Sirte’nin düşmesi ile Kaddafi, muhalifler tarafından beton boru hattının içinde yakalandı. Kaddafi’nin yanında olan oğlu Mutassım, istihbarat şefi ve ordu komutanı da öldü.
 
 
15 Şubat’ta başlayan isyanda muhalifler, ağustosta başkent Trablus’u ele geçirilmeleri ile büyük bir zafer elde etmişti. Muhalifler Kaddafi’nin kaldığı Babül Aziziye kışlasına kadar ilerlemiş, ancak Kaddafi buradaki tüneller den kaçmıştı. Trablus’un ele geçirilmesinden sonra muhaliflerin kurduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi, artık yönetimin tamamen kendilerinde olduğunu ancak, Kaddafi yakalanana kadar mücadelenin bitmeyeceğini duyurmuştu. Böylece iki ay sürecek “Kaddafi avı” başladı.
Kaddafi’nin Nijerya ya da Cezayir sınırındaki çöllerde saklandığı düşünülürken, Geçiş Konseyi’nin askerleri devrik lidere sadık olan son kent Sirte’yi ele geçirmek için taaruz hazırlıklarına başladı.
NATO’nun hava saldırıları ile destek vermesine rağmen Kaddafi’nin bir balıkçı kasabasından ülkenin ikinci başkenti haline getirdiği doğum yeri Sirte, bir türlü teslim olmuyordu. Muhalifler o günleri, “Sirte bu kadar şiddetle ne saklıyor olabilir diye düşünüyorduk. Kaddafi’nin kentte olduğuna ihtimal vermiyorduk, oğlu Mutassım’ın orada saklandığını tahmin ediyorduk” diye anlatıyor.
 
 
Kent 90 dakikada düştü
 
Ancak Ulusal Konsey’in birlikleri dün sabah 90 dakikalık taarruz sonucunda kenti ele geçirdiğinde tahminleri yanlış çıktı. Sabah 08.00’de kente giren muhalif birlikler beş araçlık bir konvoyun kentten ayrılmaya çalıştığını fark etti. NATO uçakları da 08.30’da konvoyun yanındaki iki askeri aracı imha etti. Konvoydakiler kaçmaya başlayınca muhalif birlikler peşlerine düştü. Muhalifler sonunda beton boru hatlarının içinde Kaddafi’yi ele geçirdi.
Reuters’e göre önce Kaddafi’nin yanındakiler karşılık verse de kısa süre sonra ateşi keserek “Efendimiz buruda, yaralı” diye seslendiler.  Borulardan çıkarılırken “Neler oluyor” diyen Kaddafi, bacakları ve sırtından vurulmuştu. Kaddafi bir kamyonetle şehir merkezine götürüldü.  Burada araçtan indirilirken çevresini saran kalabalık Kaddafi’yi dövmeye başladı. Kaddafi’nin bu sırada mı yoksa daha önce aldığı yaralar nedeniyle mi öldüğü kesinleşmedi.
 
Seyfülislam yakalandı
 
 Kaddafi’nin cesedi Misrata’da bir camiye yerleştirildi. Kaddafi’nin yanında bulunan istihbarat şefi ölü ele geçirilirken,  Ulusal Konsey canlı olarak yakalanan Mutassım ve ordu komutanının da öldüğünü duyurdu.
Oğlu Seyfülislam da ilerleyen saatlerde Sirte’den kaçmaya çalışırken yakalandı. Seyfülislam’ın ayağından vurulduğu ve Misrata’ya götürüleceği belirtildi. Sayfülislam’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesi bekleniyor. 
 
CESETİN ÖNÜNDE POZ VERDİLER:
 
 ‘Çapraz ateşle başından vuruldu’
 
Ulusal Geçiş Konseyi’nin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, Kaddafi’nin UGK askerleri ile kendisine bağlı birlikler arasındaki çapraz ateşte başından vurularak öldüğünü açıkladı.
 
 
BÜTÜN AİLESİ DAĞILDI
 
Seyfülislam Kaddafi
Muammer Kaddafi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan oğlu Seyfülislam  dün Sirte’den kaçmaya çalışırken yakalandı.
 
Muhammed Kaddafi
Libya’nın ele geçirilmesinin ardından isyancıların elinden kaçarak Cezayir’e sığınmıştı.
 
Seyfülarab Kaddafi
30 Nisan’da bir NATO bombardımanında ölmüştü.
 
Saadi Kaddafi
Eski futbolcu Bingazi’deki silahsız isyancıları vuran özel birliklerin komutanıydı. Nijer’e kaçtı.
 
Hannibal Kaddafi:
Trablus’un düşmesiyle Cezayir’e gitti. Avrupa’daki gece kulüplerinde çıkardığı olaylarla defalarca gündeme gelmişti.
 
Mutassım Kaddafi
Babasının öldürüldüğü saldırıda sağ olarak yakalandı. Ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanı’ydı.
 
Hamis Kaddafi
Kaddafi’nin en profesyonel birliği olan 32. Tugay’ın komutanıydı.  Kaddafi yanlıları 29 Ağustos’ta öldüğünü açklamıştı.
 
Ayşe Kaddafi
Albay’ın tek kızı olan Ayşe, Trablus düştüğünde annesi ve ağabeyi Hannibal ile beraber Cezayir’e gitti. Ayşe Cezayir’de doğum yaptı.
 
 TARİHÇE
-  15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel’in tutuklanması Bingazi’de protestoların çıkmasına neden oldu.
-  24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, kıyı kenti Misrata’nın kontrolünü ele geçirdi.
-  26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.
-  28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi’ye karşı yaptırım kararı aldı.
-  5 Mart: Bingazi’de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya’nın tek temsilcisi olarak ilan etti.
-  17 Mart: BM Güvenlik Konseyi, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etti ve hava harekatı kararı aldı.
-  19 Mart: İlk hava bombardımanı yapıldı.
-  27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfülislam için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.
-  21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus’a girdi ve kentin kontrolünü ele geçirdi.
-  23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi’nin Trablus’taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi.
-  1 Eylül: Libya’daki geçiş yönetimi, Paris’te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu.
-  11 Eylül: Libya, petrol üretmeye başladı.
-  15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya’yı ziyaret etti.
-  16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya’ya gitti. BM, Geçici Konseyi’ni Libya’nın tek temsilcisi olarak tanıdı.
-  21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi’ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha’nın ele geçirildiğini duyurdu.
-  17 Ekim: Kaddafi’nin son kalelerinden biri olan Beni Velid’in de düştüğü  ilan edildi.
-  20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi’nin memleketi Sirte’yi ele geçirdi. Kaddafi öldü.