Dünya gündeminde Japonya’da yaşanan nükleer kaza bulunurken, Çernobil nükleer santral patlamasının 25. yılı dolayısıyla “Çernobil faciası’nın 25. yılı. Geleceğin Güvenliği” yüksek düzeyde uluslararası konferansı yarın Kiev’de başlayacak.

Ukrayna Büyükelçiliği’nden verilen bilgiye göre, 40’ı aşkın devlet ve uluslararası örgütlerin liderlerinin davet edildiği 19-22 Nisan tarihleri arasında “Çernobil faciası’nın 25. yılı Geleceğin güvenliği” konferansı gerçekleştirilecek.
Söz konusu uluslararası forumda, Çernobil faciasının sonuçlarının ışığında nükleer yayılmayı önlemeye yönelik faaliyetler ile devletlerin barış amacıyla nükleer enerjinden yararlanma hakkı arasındaki bağlantı sorununa ilginin çekilmesinin amaçlandığına dikkat çekildi.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasının hükümlerinin uygulanması, nükleer kontrolünün etkinleştirilmesi, devletlerin barış amacıyla nükleer enerjiden yararlanma hakkının sağlanması ve bunun için ikili ve çok taraflı uluslararası işbirliğinin yapılması, nükleer enerjide gelişim süreçlerine daha çok ülkelerin katılması gibi konuların görüşüleceği Kiev Zirvesi’nin bitiminde bir sonuç bildirgesinin imzalanacağı bildirildi.

Ayrıca Konferans çerçevesinde, dünyaca ünlü uzmanlar tarafından nükleer enerjinin gelişim perspektifleri, nükleer tesislerinde güvenlik sisteminin sağlanması, muhtemelen kazalarda meydana gelen olumsuz sonuçlarla mücadele edilmesi gibi konuların ele alınacağı belirtildi.