Bu zam, Maliye"nin dahiyane uygulama değişikliği ile ortaya çıktı

Global krizde vergi gelirleri düşen Maliye nereye saldıracağını şaşırmış durumda. Dolaylı vergilerle durumu idare etmeye çalışan Maliye, bu arada tuhaf uygulamalara da imza atıyor.

Örneğin TRT için ödeyeceğimiz bandrol ücreti. Benim bildiğim vergi kullanılan ürün için verilir. Radyo kullanıyorsanız onun vergisini ödersiniz. Son kararname ile radyo için değil, içinde radyosu olan otomobilin çıplak fiyatı üzerinden TRT"ye radyo vergisi yani bandrol ücreti verilecek. Ne kadar saçma...

Bir diğer garip uygulama cep telefonlarında ortaya çıktı. Büyük Mükellefler Dairesi; Turkcell, Avea ve Vodafone"a bir yazı yazarak Nisan 2005 ile Temmuz 2009 arasında abonelerin yurtdışında yaptığı görüşmeler için vergi cezası kesti.

İşin özeti şöyle: Operatörler yurtdışında faaliyet gösteren diğer operatörlerle roaming anlaşması yaparlar. Mesela siz Londra"ya gittiğinizde abonesi olduğunuz GSM operatörünün o ülkede roaming anlaşması yaptığı operatör üzerinden hizmet alıp konuşursunuz. Konuşma bedelinin tamamını da gittiğiniz ülkedeki operatör alır.

Siz bir sonraki ayın faturasında bu konuşmanızın bedelini görürsünüz. O bedel, operatörünüz tarafından sizden tahsil edildikten sonra tamamı, hizmeti aldığınız yurtdışındaki operatöre ödenir.

Sizin abonesi olduğunuz operatör ise oranları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte bu konuşmadan dolayı yüzde 15 civarı bir komisyon tahsilatı ile yetinir.

Anlaşılır olsun diye örneklemekte fayda var. Diyelim ki cep telefonunuzdan Londra"dan İstanbul"u aradınız ve yaklaşık 100 TL"lik konuşma yaptınız. Bu konuşma sizin faturanıza komisyonla birlikte 115 TL olarak yansır.

GSM aboneleri bugüne kadar sadece kendi gelirleri içinde kalan yüzde 15"lik kısım için yani örnekten gidersek 15 TL"lik kısım için KDV ve Özel İletişim Vergisi ödüyorlardı.

Zaten mantıklı olanı da bu. Nitekim bu konuda daha önce Gelir İdaresi"nden alınmış yazılı görüşler de var. Öyle ya, yurtdışındaki bir operatöre giden paradan niye KDV ve ÖİV kesilsin ki? Bu harcama sizin yurtdışında yaptığınız ve bedelini de yurtdışındaki operatöre ödediğiniz bir harcama. Londra"da ucuzluktan bir Church ayakkabı almak gibi bir şey. (Yakında Maliye, Londra"da satın aldığınız ayakkabıdan da yüzde 18 KDV kesebilir haberiniz olsun)

15 TL"lik komisyondan yüzde 18 KDV olarak 2.7 TL, yüzde 25 Özel İletişim Vergisi olarak da 4.4 TL kesiliyordu. Yani faturanız 122.1 TL"ye yükseliyordu.

Şimdi Maliye operatörlere diyor ki, “Sen yanlış yaptın, sadece kestiğin komisyon olan 15 TL"nin değil, yurtdışındaki operatöre verdiğin 100 TL"nin de KDV ve ÖİV"ni bana ödeyeceksin.”

O zaman bakın fatura nasıl kabarıyor?

115 TL"den yüzde 18 KDV 20.7 TL yapıyor.

Özel İletişim Vergisi, KDV"li fiyat üzerinden alındığından yani verginin vergisi hesaplandığından 34 TL oluyor.

Yani işin özü siz artık yurtdışında 100 TL"lik görüşmenin sonunda 122.1 TL değil, yaklaşık 170 TL ödeyeceksiniz.

İşin daha da özü konuşma maliyetiniz yüzde 40 artacak.

Yurtdışında yaptığınız, hizmeti de yurtdışındaki bir operatörden aldığınız 100 TL"lik bir konuşma için Türk Maliyesi"ne 55 TL civarında vergi vereceksiniz.

Güzel iş değil mi.../vatan