Mobil Dünya Kongresi, 1.300 firmanın katılımıyla başladı. GSMA Pazarlama Direktörü O'hara, dünyada bugün mobil internet bağlantısının 400 milyonu geçtiğini belirterek, 2011 mobil internet için patlama yılı olacak. Her ay 17milyon yeni bağlantı kuruluyorî dedi

Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen Mobile World Congress (Mobil Dünya Kongresi) dün kapılarını açtı. Cep telefonu üreticileri, GSM operatörleri ve uygulama geliştiricilerini bir araya getiren kongre ve fuarı 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bin 300 firmanın katıldığı fuara Türkiye'den de Argela, Turkcell Teknoloji, Hobim, Defne, Bircom gibi firmalar katılıyor.

50 bin cihaz bağlanacak

GSMA Pazarlama Direktörü Michael O'Hara, 2011 yılının mobil internet için patlama yılı olacağını söyledi. O'Hara “Dünya mobil internet bağlantısı 400 milyonu buldu ve her ay 17 milyon yeni bağlantı yapılıyor. Bu yıl ayrıca mobil internetin bir sonraki jenerasyonu olan LTE için de atılan adımların netleşeceği bir yıl olacak" dedi

Kongrenin en dikkat çeken açıklamalarından birini Ericsson yaptı. Şirket, "Ericsson Cihaz Bağlantı Platformu" ile 2020 yılında 50 milyar cihazın birbirine bağlanmasının yolu açacak. Sistem, cihazdan cihaza (M2M) bağlantı hizmetleri ile telekom operatörleri akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların dışındaki cihazlar arasında da bağlantı kurma imkanına sahip olurken, ulaştırma, enerji gibi sektörler bu teknolojilerden önemli ölçüde yararlanabilecek.

Her 'cep'e uygun

Bir diğer dikkat çeken firma da Bircom. Kongre kapsamında "Mobil Yenilik" kategorisinde de yarışacak "Phonsai" adıyla bir altyapı geliştiren firmanın Genel Müdürü Burçin Bircanoğlu, şunları söyledi: "TÜBİTAK'la birlikte geliştirilen sistemde, Phonsai sitesine giren kullanıcı, fiyat listesi, katalog gibi şeyleri herhangi bir özel koda gerek olmadan oluşturabiliyor ve istediği cep telefonu numaralarına yollayabiliyor. Sistem altyapısı da, bunu giden telefonun modeline göre dönüştürüyor.

Kimlik kartı peşinde

Turkcell Teknoloji bünyesindeki Hobim Bilgi de, geliştirdiği SIM kart, kimlik kartları ile ilgili yeni ürünlerini tanıttı. Üretiminin yüzde 25'ini 20 ülkeye ihraç eden şirketin bu tür geliri 15 milyon dolar. 2010 kongresi sayesinde Fas ve Motiranya'ya giren şirket, bu yıl 3-4 milyon dolarlık iş hacmi bekliyor. Şirket, bu yıl özellikle akıllı kimlik kartlarına güveniyor. Turkcell Teknoloji ayrıca Kazakistan'da mobil imza altyapısını hizmete sunacak.

Sony oyunla 'cep'i birleştirdi

Sony PlayStation Phone olarak adlandırdığı Xperia Play'i duyurdu. Önümüzdeki ay Avrupa ve Asya'da pazara sunulacak cihaz, Android 2.3 işletim sistemli. 4 inç dokunmatik ekran, iki analog dokunmatik pad ve iki düğmesi bulunuyor. Cihazın pili 425 saat bekleme, 335 dakika oyun oynama, 500 dakika konuşma süresi sunuyor. Samsung, Galaxy Tab yeni versiyonu 10.1, 7 inç ekranla yenilendi. Samsung, tablet bilgisayarı Galaxy S'in yeni versiyonunu Mobile World'de tanıttı. Galaxy S II, 4.3 inç AMOLED ekranıyla, boyutu 4 inçlik Galaxy S'in bir kademe üzerine çıkardı. 10 mm kalınlığındaki Galaxy S'e göre kalınlık da 8.5 mm'ye düşürüldü.

Femtocell Güney Kore yolunda

Türk Telekom şirketlerinden Argela'nın geliştirdiği ve genişbant internet bağlantısı üzerinden iletişim sağlayan Femtocell teknolojisi, dünyanın en hızlı internet ağına sahip olan Güney Kore'ye girmeye hazırlanıyor. Genel Müdür Bülent Kaytaz, kablosuz modemlerin onda biri oranında enerji kullanan Femtocell teknolojisi ile şehirlerde kurulacak olan baz istasyonu sayısının azaltılabildiğini belirterek, "Sistemi South Corea Telecom ile hayata geçirmek üzereyiz. İhale kısa listedeyiz. Test aşamasıdayız" dedi. Sistemi Türkiye'de uygulamak için için Avea ile çalıştıklarını anlatan Kaytaz, "Evdeki aydınlatmayı bile bu sistemle Wi-Fi üzerinden kontrol edebileceksiniz. Ya da 'eve geldiğinizde, TV açılsın, istediğiniz kanal siz, kapıdan girince açılsın' diyebileceksiniz" dedi.