Bunun nedeni ortalama bir web sayfasının, resimlerin ve videoların boyutlarının giderek büyümesi. Mobil cihazımızda bulunan 3G gibi hızlı bağlantılar da aylık veri limitimizi hızla doldurmamıza yardımcı oluyor. Öyle ki, cep telefonunuzla ayda 1GB'ı aşmanız işten bile değil. Peki veri kotanızı daha tasarruflu nasıl kullanabilirsiniz?

* Mümkün olduğunca çok Wi-Fi bağlantısını kullanmak, veri tüketiminizi azaltmanın en kolay yoludur. Arkadaşınızın evinde, işte, internet bağlantısının bulunduğu yerlerde Wi-Fi bağlantısını kullanın.

* 5 dakikalık bir YouTube videosu 5-10MB veri tüketebiliyor. Yüksek kalitede izlediğiniz videolarda bu miktar çok daha yukarılara çıkabilir. Wi-Fi bağlantınız olmadığı sürece video seyretmemeniz yerinde olacaktır.

* Dışarıyken video izlemek yerine muhtemelen daha çok müzik dinliyorsunuz. Ancak bunu çevrimiçi müzik hizmetleri üzerinden yapıyorsanız, bir saatlik müziğin 50-70MB'lık veri tüketebileceğini göz önünde bulundurun. Bazı hizmetler, müziği önceden önbelleğe almanıza izin veriyor - bu işlevi kullanın.

* Çoğumuz Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlardaki güncellemeleri sıkça kontrol ediyor. Sosyal ağlarda basit gibi görünen bir işlem, örneğin fotoğraflara bakmak, bunu her yaptığınızda 5-10MB'lık verinizi tüketebilir.

* Şimdi okumanız şart olmayan bir bağlantı aldığınızda, bunu yer imlerine ekleyin ve daha sonra Wi-Fi bağlantısı üzerinden okuyun.

* Dışarıdayken web tarayıcınızı sıkça kullanıyorsanız, web sayfalarını sunucularında sıkıştırarak gönderen Opera Mini'yi deneyebilirsiniz. 2-3MB'lık bir sayfanın boyutu, Opera Mini'de 200-300KB'da düşebiliyor.

* Tüm zamanınızı harcadığınız sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmak, harika bir şey olabilir, ancak her yaptığınızı paylaşmak zorunda değilsiniz. Fotoğraflarınızı paylaşmadan önce eve gelmeyi bekleyebilir, veya en azından Wi-Fi bağlantısı olan bir yere gidebilirsiniz.

* Verizon'a göre yön tarifli navigasyon açık olduğunda, saatte 5MB veri tüketiyor. Birçoğumuz bu tür navigasyonu kullanmasa da, aramızda onsuz yapamayanlar da var. Veri tüketiminizi kısmak konusunda başka çareniz yoksa, yönleri yazdırarak ayda 100MB kazanabilirsiniz.

* E-postaların telefonunuza "push" yoluyla gönderilmesi yerine onları elle denetleyerek günde birkaç yüz kilobayt tasarruf edebilirsiniz. Ay sonunda veri kotanızı birkaç MB aşanlardansanız, farkı hissedeceksinizdir.