Bugüne kadar müzik dinlemek, fotoğraf ve video çekmek, internette gezmek gibi sayısız alanda kullanılan cep telefonları, bir kaç yıl içinde kimlik olarak kullanılabilecek. Mobil imza geliştirici firmalarından Valimo"nun genel müdürü Tapio Vailahti, bu değişimi mobil imzaya geçişin tetikleyeceğini söyledi.

Türkiye model oldu

Finlandiya merkezli Valimo"nun Türkiye"de iş ortakları ile mobil imza çalışmaları yaptığını anlatan Vailahti, şunları kaydetti: “2008 ya da 2009 yılları, mobil imza konusunda kırılma noktası olacak. Önümüzdeki iki yıl içinde sokaktaki herkes bu teknolojiyi tanımış olacak. 2010 yılından itibaren de cep telefonları kimlik yerine kullanılabilecek. Türkiye"nin bir çok Avrupa ülkesinden farklı olarak bu konuda liderlik yaptığını düşünüyoruz. Tüm operatörlerin bu konuda çalışmaları var. Bundan 2 yıl öncesine kadar Türkiye"nin bu kadar başarılı olabileceğini kimse düşünmüyordu ve Türkiye şimdi bir çok Avrupa ülkesi için de model olmuş durumda.”

Mobil imza nasıl çalışıyor

*Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu"nda tarif edilen ve ıslak imza ile eşdeğer elektronik imzanın, GSM SIM kartları ile kullanılabilen türü olarak tanımlanıyor.

*Bunun için ilk olarak anlaşmalı bankalardan birine ön başvuru yapılması gerekiyor. Ardından, ilgili GSM operatörünün abone merkezine giderek ehliyet, nüfus cüzdanı veya pasaport ile servis taahhütnamesi imzalanıyor.

*Başvuruyu takip eden bir hafta içinde, GSM şirketi, kullanıcıyı arayarak servisi başlatabilmek için bir başlatma kodu iletiyor.

*SIM kartı kullanıma açıldığında, başlatma kodu girilerek şifre belirleniyor. Mobil imzanın kullanıma hazır olduğu kısa mesajla kullanıcıya bildiriliyor.

*Mobil imzayı destekleyen bir uygulama üzerinde elektronik imza atmak istendiğinde, uygulama ekranındaki “imzala” tuşuna basılıyor ve bilgiler hazırlanarak, imzalanmak üzere kişinin SIM kartına gönderiliyor. İmzalama talebi SIM kartına geldiğinde, telefon ekranında, işleme ait açıklama “tamam”a basılarak onaylanıyor.

*Yapılan işlem için üretilen kod, telefon ve bilgisayar ekranından karşılaştırılıp “tamam”a basılıyor, işlemi imzalamak için şifre giriliyor ve tekrar “tamam”a basılıyor. Örneğin bir dakika içerisinde bağlı olunan belediyeye gitmeden abonelik başvurusu yapılabiliyor.

Bayram günlerinde kişi başı 4 kısa mesaj gönderiyoruz

İletİŞİm şirketi Teleses"in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, bayramlarda yaşanan SMS trafiği ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre Türkiye"de bulunan 60 milyon cep telefonu hattından, bayram ve özel günlerde abone başına 4 SMS atılıyor.

Teleses"in hesaplamalarına göre, şu anda tüm operatörlerden günlük olarak yaklaşık 45 ila 60 milyon adet SMS atılıyor. Bu rakam ortalama günlük abone başı 1 SMS"e denk geliyor. Bu da yıllık 2.2 milyar dolarlık bir pazar yaratıyor. Yani Türkiye, dünya SMS pazarının yüzde 4.2"sini oluşturuyor. Türkiye"de, bayram ve özel günlerde atılan SMS miktarı 200 milyon adete çıkıyor.