Son zamanlarda uygulanmaya başlanan süper destek paketleri, elektronik ürün satın alan müşterilere ödeme yaparken teklif ediliyor.
Reyon sorumluları, daha fazla ürün satarak 'yüksek performans' elde edebilmek için tüm elektronik müşterilerine 'süper destek paketi' satın almaları için tavsiyelerde bulunuyor.
Müşteriyi ikna etmek için "her türlü hırsızlıkta ürününüzün yenisi verilir, her türlü arıza garanti kapsamında tamir edilir, aksi halde yenisi temin edilecek" gibi ifadeler kullanılıyor.
İkna olan vatandaş, 50 ila 150 TL ödeyerek 'süper destek'i satın alıyor.
Hırsızlık sigortalı ürünü çalınan vatandaş, gerekli tutanaklarını tamamlayıp bayisine gittiğindeyse şoke eden bir gerekçeyle isteği reddediliyor: 'Bu ürün çalınmamış, aşırılmış; yer değiştirmiş.'
'Süper Destek' mağdurlarından biri de emekli polis memuru Cahit Devrim.
429 TL'ye cep telefonu satın alan Devrim, ayrıca 69 lira Süper Destek Paketi satın almış.
Cep telefonunu çaldıran Devrim, tutanak tutup durumu yetkililere bildirmiş.
Yeni cep telefonu talep eden Cahit Devrim'in isteği sözleşmedeki şu iki maddeye dayandırılarak reddediliyor: "Her türlü aşırma suretiyle yapılan hırsızlık. Kayıplar, yer değiştirmeler."
Hukukçular ise, hırsızlığın tanımını yapan CMK'nın 141. maddesinde 'aşırma veya yer değiştirme' gibi bir tanım olmadığını vurguluyor. Bakım, çantadan alınan bir telefonun hırsızlıktan başka bir şekilde tanımlanamayacağını aktarıyor.