Küresel çapta mobil operatörleri temsil eden GSMA tarafından, Türkiye'de mobil telefonculuğun ve mobil vergilendirmenin ekonomiye etkisini incelemek amacıyla Deloitte'a hazırlatılan ''Türkiye;de Mobil Telefon Hizmeti ve Vergilendirme'' raporu tamamlandı.

Rapora göre, Türkiye'deki mobil tüketiciler mobil hizmet maliyetlerinin oranı olarak dünyadaki en yüksek vergiyi ödüyor.

Raporda, ''2011 yılındaki vergiler, yüzde 18,2'lik global ortalamaya karşılık, bir Türk tüketici için toplam mobil mülkiyet maliyetinin yüzde 48,2'sini ifade etti.

Raporda, vergilerin azaltılmasının orta vadede devlet gelirlerini artıracağı ifade edildi. Rapora göre mobil haberleşme endüstrisi, 2011 yılında, Türk ekonomisine 28,8 milyar lira katkıda bulunmuş ve yaklaşık 150 bin istihdam yarattı.

Raporda, Türkiye'de mobil tüketicilere uygulanan vergiler şöyle sıralandı:

''Doğrudan mobil kullanıcılar tarafından ödenen ve KDV'nin yanı sıra sesli çağrı ve kısa mesajlara uygulanan kullanım üzerindeki yüzde 25'lik Özel İletişim Vergisi; sesli çağrı ve SMS kulllanımı için 43 liralık bir verginin (KDV ÖİV), net fiyata ek olarak yerel tüketiciler ve iş yerleri tarafından ödenmesine neden olmaktadır.

Mobil cihazlar Türkiye'de ağır bir vergi yüküne tabidir. İthal edilen her bir mobil cihaz için maliyet, sigorta ve nakliye ücretine yüzde 25 oranında bir Özel Tüketim Vergisi uygulanmaktadır. Özel Tüketim Vergisine ek olarak, cihaz fiyatı da, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun faydalandığı yüzde 6'lık bir bandrol ücretine tabidir.

İlk abonelik ücreti, Özel İletişim Vergisi'nin sabit bileşenidir ve yeni SIM kart satın alındığında tüketiciler tarafından bir kere ödenecek sabit bir miktardan oluşmaktadır. Her yıl enflasyona göre değerlendirilmekte olup 2001 yılında 34 lira olarak uygulanırken, 2012 yılı için 37 lira olarak belirlenmiştir.

Ruhsatname ücreti, ayrıca yeni bir sim kart satın alındığında tüketiciler tarafından ödenmektedir. Bu bir nevi kayıt ücreti olarak düşünülebilir ve bağlantı ister ses hizmetleri, isterse mobil geniş bant için kullanılsın her durumda ödenmektedir. Her yıl enflasyona göre değerlendirilmekte olup 2011 yılında 13,2 lira iken, 2012 yılı için 14,56 lira olarak belirlenmiştir.

Yıllık kullanım ücreti, kullanıcıların aktif abonelikleri için yıllık olarak ödedikleri bir kullanım bedeli olarak uygulanmaktadır. 2011 yılında 13,2 lira iken, 2012 yılı için 14,56 lira olarak uygulanmaktadır.