Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 11 ayda 1 milyon 133 bin hastayı muayene ettiğini başarı olarak duyururken TTB ‘mümkün değil’ açıklamasını yaptı.

Erzurum BEAH’de yapılan muayene sayısını değerlendiren Aktan, “Verilen rakamlara göre hastanede ortalama ayda 100 bin ameliyat yapılıyor. Rakamlar yanlış da olabilir. Eğer doğruysa, bu veriler hizmetin kalitesizliğini, kötülüğünü gösterir. Örneğin Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü her 8 dakikada bir randevu veriyor. Yani bir kalp hastasına ne yazık ki 8 dakika ayırıyor. Doktorun önüne çıkmak bir başarı gibi gösterilse de bu, sağlık sisteminin kalitesinin iyi olmadığını gösterir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, muayene için bir hastaya ayrılması gereken ortalama sürenin 20 dakika olması gerekirken Türkiye’de bu rakamın 1-2 dakika ile sınırla kaldığı belirtildi. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin (BEAH) 11 ayda 1 milyon 133 bin hastayı muayene etmesini değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, AKP hükümetinin getirdiği performansa dayalı ödeme sistemi nedeniyle “daha çok muayene, tahlil, tetkik, ameliyat” gibi işlemlerin yapıldığını ancak hastaya ayrılan sürenin kısaldığını söyledi ve “Performans sistemi, ‘ne kadar çok hasta bakılırsa, tahlil ve tetkik yapılırsa o kadar para’dır. Bu nedenle hastaya bakılan süreler azalırken, özellikle eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitime ayrılan süre kısalmış, sağlık hizmetlerinin niteliği ciddi anlamda zarar görmüştür” dedi.

‘Rekor kırdık’ açıklaması

Anadolu Ajansı’nın “Hasta kabulünde rekor kırdı” başlığı ile dün servis ettiği haberinde, 2011 yılının başhekimi seçilen BEAH Başhekimi Prof. Dr. Fazlı Erdoğan’ın, geçen yıl 1 milyon 100 bine yakın hasta baktıklarını, bu yılın 11 ayında ise 1 milyon 133 bin hastayı muayene ettiklerini belirttiği kaydedildi. Erdoğan şunları anlattı: “Yıl sonuna kadar rakamlar çok daha artacaktır. Hastalara en iyi hizmeti verme gayretindeyiz.”

Cumhuriyet