Talat, kimsenin söylemeye cesaret dahi edemediği bir açıklamada bulunarak, cenaze namazı kıldıracak Kıbrıslı bir Türk imamın olmadığını söyledi. İmamlar konusunun KKTC'nin kanayan bir yarası olduğu dile getiren Talat'ın bu sözlere birilerini rahatsız edeceğe benziyor.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin içler acısı hali her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. KKTC'de Rumlara yakın sol çevreler açılmak istenilen Kur'an kursları ve ilahiyat bölümünü engellerken, Yavru Vatan'da cenazeleri yıkayacak imam bulmakta bile zorlanıldığı ortaya çıktı. Bu konuda acı itirafın KKTC'de yıllarca milletvekilliği, Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olan Mehmet Ali Talat'tan gelmesi dikkat çekti.

"İMAM SORUNUNUN NEDENİ SOLDUR"

KKTC basınında çıkan haberlere göre Talat, din karşıtı çevrelerin dilinden düşürmediği “Türkiye kaynaklı muhafazakarlaştırma faaliyetleri” iddiasıyla ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi: “İmamlar meselesi bizim kanayan yaramızdır ve bu sorunun çözülememiş olmasının nedeni soldur. Cenaze namazı kıldıracak bir Kıbrıslı Türk imam yok. Bu bir sorundur. Bunu biz çözmeliydik. Bunu altı yılda yapabilirdik. Takıntılarımıza boğulduk ve yapamadık.”

“İMAMLARIN YÜZDE 90'I DIŞARIDAN GELME”

Talat'ın itiraflarını Akit'e değerlendiren, Kıbrıs Din Görevlileri Sendikası (Din-Gör-Sen) Başkanı Mehmet Dere, Talat'ın çok doğru söylediğini kaydederek konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Kıbrıs'ta imam yetiştirecek ne resmi ne de gayrıresmi bir kurum var. İmam Hatip yok, ilahiyat daha bu sene açıldı. Türkiye'deki gibi Kur'an kursları yok. Şu an Yavru Vatan'da görev yapan imamların yüzde 90'ı ya doğrudan Türkiye'den gelme ya da Türk kökenli ailelerin çocuğu. Yani imamların yüzde 10'u bile Kıbrıslı değil. Kıbrıs Türkü tarihten bu yana Türklük ve Müslümanlıkla şimdiki zamana gelmiştir. Fakat aristokrat kesim sanki Kıbrıs Türk halkı İslam kültüründen uzaktaymış veya Müslüman değilmiş de Türkiye Müslümanlaştırıyormuş gibi gayri ciddi iddialarla halkın aklını bulandırıyorlar. Eğitim Bakanlığı Kıbrıs'ta ortaokul seviyesinde ilahiyat koleji açmayı düşünüyor. Külliye olarak yapılacak binanın içerisinde ilahiyat koleji de olacak. Bu külliyeyi İlim Ahlak Vakfı isimli bir vakıf yapacak. Ancak müfredat Eğitim Bakanlığı'na ait ve kontrolünü bu bakanlık yapacak. Malum gruplar bunu da saptırıyorlar"

Kaynak: Yeni Akit