Dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Adnan Saygun"un solo eseri Partita"yı seslendiren sanatçı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un eserden çok etkilendiğini ve cenaze töreninde çalmasını istediğini söyledi.

DÜNYANIN en ünlü çellistlerinden biri olarak kabul edilen 16 Grammy ödüllü Yo-Yo Ma, 2001"den bu yana Adnan Saygun"un solo eseri Partita"yı dünyanın dört bir yanında seslendiriyor. 2006"da BM Barış Elçisi atandığı törende, 2009"da Pittsburgh"daki G-20 Zirvesi"nde de repertuvarında Saygun vardı. Ma, 10 Mart"ta 30 yıllık piyanist arkadaşı Kathryn Stott"la resital vermek üzere İş Sanat"a geliyor. Biletleri aylar öncesinden tükenen konser için ünlü çellisti New York"tan aradık. Partita"ya farklı ülkelerde gösterilen tepkileri anlatırken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un isteğinin kendisini nasıl şaşırttığını da söyledi.

2006"da, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan"ın göreve veda ettiği törende çaldığında Ban Ki-moon öylesine etkilenmiş ki, Saygun"u ve eseri sormakla kalmamış ve kendisinden şöyle bir istekte de bulunmuş:

“Vefat ettiğimde, arkamdan bu eseri çalar mısınız lütfen!”

Orhan Pamuk beğenmedi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un cenazesinde çalınmasını vasiyet edecek kadar beğendiği eseri tek beğenmeyen kişinin ise Orhan Pamuk olduğunu söylüyor Yo Yo Ma: “Bugüne kadar çaldığım her yerde olumlu tepki aldım. Tüm dünya sevdi bu eseri, sadece bir istisna var: Nobel ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk"u evime davet etmiştim. O akşam "Sana bir eser çalacağım, bakalım beğenecek misin" dedim. Partita"yı çaldım.

Beğenmediğini söyledi. İşte tek istisna Pamuk"tu. Bu bana çok ilginç geldi...”

Not: Röportajın tamamını 6 Mart Pazar günü Hürriyet Keyif"te okuyabilirsiniz.

Evrensel duygular taşıyor

“Adnan Saygun"un Partita"sı dinleyicisiyle iletişim kuran bir üslupla bestelenmiş. Öylesine güçlü bir ifadeyle yazılmış ki, eser dinleyicisinde hasret, özlem gibi insanoğlunun ortak evrensel duygularını harekete geçiriyor.”

hürriyet