Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven'in Tuzla'daki evlerinde öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davada, “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Mahkeme ayrıca davanın tanıklarından şarkıcı Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy'un zorla getirilmelerini hükme bağladı.


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdülselam Tutal, Burhanettin Yalçın, Burak Çileli, Selim Aydın, Emin Koçhan katıldı.
Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, “Ergenekon” soruşturması sırasında, İhsan Güven ve Sibel Güven'in öldürülmesiyle ilgili ele geçen tüm bilgi, belge ve dokümanların, talepleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından gönderildiğini belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığının yazısıyla 1 klasör dolusu evrak ve 9 sayfadan oluşan rapor gönderildiğini ifade eden Başkan Canak, Savcı Zekeriya Öz'ün imzası bulunan raporda, İhsan Güven cinayetiyle ilgili 17 madde sıralandığını kaydetti.

Başkan Canak, raporda sonuç olarak, “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın ile şarkıcı Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy'un dinlenerek olayın aydınlığa kavuşturulmasının talep edildiğini kaydetti.

Raporda, maddeler halinde sıralanan hususlarla ilgili belirtilen kişilerin mahkeme huzurunda dinlenmesi ve bu açıdan dosyanın tamamının yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiğini söyleyen Başkan Canak, akabinde ifadelerin değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin talep edildiğini tutanağa geçirdi.

ARA KARAR

Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, aranın ardından ara kararları açıkladı.

Ara kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca mahkemeye gönderilen mavi kaplı klasör ve 2 Aralık 2008 tarihli 9 sayfadan oluşan rapora ek olarak, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün yazdığı 7 sayfalık bir raporun mevcut olduğu kaydedildi.

Buna göre, “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın'ın tanık sıfatıyla dinlenmelerine kara veren Mahkeme Heyeti, tanıklar Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy'un da duruşmaya zorla getirilmelerini hükme bağladı.

Mahkeme, Poyraz ve Sayın'ın duruşmada tanık sıfatıyla hazır bulundurulmaları için müzekkere yazılmasını ve Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından mahkemeye gönderilen hususların tanıklara sorulmasını kararlaştırdı.

DOSYA SAVCI ÖZ'E GÖNDERİLECEK

Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven'in Tuzla'daki evlerinde öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davaya bakan mahkeme, tanık beyanları tamamlandıktan sonra dosyanın yeniden değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e gönderilmesini kararlaştırdı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Abdülselam Tutal, hakkındaki suçlamayla ilgili tek bir delil olmadığını savunarak, “Ne şeriatçı ne terör örgütü ne de Ergenekon üyesiyim. Kendi başıma Müslüman birisiyim” dedi.

Tutuklu sanık Burhanettin Yalçın da Güven çiftinin öldürülmesine ilişkin olay yeri kasetlerinin bulunmamasına dikkati çekerek, emniyette kendisine işkenceyle bazı ifadeler imzalatıldığını iddia etti.

Yalçın, yargılandıkları bu davanın “Ergenekon” davasıyla birleştirilmemesini istedi.

Burak Çileli ise 5 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, “Ergenekon ile birleştirme talebi kimden geldi merak ediyorum. Dosyayı Ergenekon çorbasının çeşnisi yapma teşhisi büyük ihtimalle iddia makamının talebidir. Ancak işin içinde başka eller de olabilir. Eğer İhsan Güven ve eşini Ergenekon'un öldürdüğü kanaatindeyseniz, bizim bu davada suçsuzluğumuz ortaya çıkmış demektir. Ergenekon korkuluğunu bizim üzerimizden büyütecekseniz de o başka” diye konuştu.

Verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Mahkeme Heyeti, tanık olarak dinlenmesine karar verilen “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın ile şarkıcı Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy'un beyanları tamamlandıktan sonra dosyanın tamamının yeniden değerlendirme yapılması açısından İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e gönderilmesini kararlaştırdı.