Çek düzenlemesinde değişiklik yapan tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ökmen'in yaptığı sunuma göre, çeki karşılıksız çıkan borçlu sadece alacaklının parasını ödemekle kalmayacak, üstüne bir de devlete 150 bin TL ödeyecek.

ŞİKAYET YOKSA DAVA YOK

Buna göre çeki ikinci kez karşılıksız çıkana devlet 1500 güne kadar ayrıca idari para cezası kesebilecek. Borçlu, 2 bin liralık çekin parasını alacaklıya öderse karşılıksız çekin hapsinden kurtulacak. Borçlunun hapisten kurtulabilmesi için ya Hazine'ye 150 bin TL ceza ödemesi ya da 1500 güne kadar hapis yatması gerekecek.
Ökmen'in verdiği bilgilere göre, karşılıksız çekte yargılama yetkisini asliye yerine icra ceza mahkemeleri kullanacak. Yargılama, doğrudan icra ceza mahkemesine verilen şikayet dilekçesiyle başlayacak. Sanık mahkemeye gelmese de yokluğunda adli para cezası verilebilecek. Şikayetçi gelmezse ya da borçlu borcunu öderse dava düşecek. Karşılıksız çekten ayrı olarak suçluya kesilen adli para cezasının tahsilatını cumhuriyet başsavcılığı yürütecek. Başsavcılık 30 gün içinde ödemesi için hükümlüye ödeme emri gönderecek.
Borç ödenirse dava bitecek, ödenmezse hapis cezası uygulanacak. İdari para cezası, çekin miktarı ve karşılıksız çekin tekrarına göre değişecek.
Örneğin çekin bedeli 2 bin liraysa hakim bunu 100 gün adli para cezası diye belirleyecek. 100 günü de 20 liradan çarpacak 2 bin gün adli para cezası diyecek. Bu 2 bin liralık idari cezayı ödemezse borçlu 100 gün hapis yatacak. İdari para cezası çek bedelinden düşük olmamak üzere 1500 güne kadar verilebilecek. Çeki ikinci kez karşılıksız çıkmışsa çek bedeli 2 bin lira da olsa idari para cezası 150 bin lira veya 1500 gün hapis olarak uygulanacak.

 

Başlıksız-1
 

BORÇLUYA KARŞI ŞANTAJ OLARAK KULLANILABİLİR

Yeni düzenlemeye tepki gösteren CHP Milletvekili Mahmut Tanal, iki kişi arasında yaşanan alacak verecek davasından dolayı devletin para kazanmasının yersiz olduğunu söyledi. Tanal, “Hazine sebepsiz yere zenginleşiyor” dedi. CHP'li Haluk Pekşen de 150 bin liraya varan idari para cezasının alacaklı tarafından borçluya karşı şantaj olarak kullanılabileceğini söyledi. (sözcü)