Çek yasa tasarısında "karşılıksız çeke hapis cezası" yeniden düzenleniyor. Buna göre, "karşılıksız çekte" hapis cezasına "aşama" getiriliyor. Düzenleme daha önce işlenen çek suçlarını da kapsarsa hapisteki 1.100 çek suçlusunun büyük bölümü cezaevinden çıkacak. Tasarının haziran sonuna kadar yasalaşması planlanıyor.

HÜKÜMET, çek tasarısında ekonomik krizin getirdiği sorunların aşılmasını sağlayacak değişikliğe hazırlanıyor. Yeni düzenlemede, "karşılıksız çeke hapis cezası"na "aşama" getiriliyor. Düzenlemenin daha önce işlenen çek suçlarını kapsaması sağlanırsa, hapisteki 1.100 çek suçlusunun büyük bölümü cezaevinden çıkacak. TBMM Adalet Komisyonu, tasarıyı önümüzdeki hafta ele alacak. Haziran sonuna kadar yasalaşması planlanan tasarıda çek mağdurlarını ilgilendiren önemli bazı değişiklikler yapılması düşünülüyor. Komisyon, tüketici dernekleri, odalar ve bakanlık bürokratlarıyla toplantı yaparak, kısmi af anlamına gelen önerileri değerlendirecek. Bu düzenlemeye Adalet Bakanlığı da sıcak bakıyor.

Hapis yerine adli para cezası

Tartışılan düzenlemeye göre, çek suçlarından hapis cezası zorlaştırılıyor. Mevcut uygulamada tekraren karşılıksız çek verenlere uygulanan hapis cezası kaldırılıyor. Tüm çek suçlarında önce adli para cezası uygulanacak. Çekin miktarından az olamayacak adli para cezası, borç faiziyle birlikte ödenirse, hapis cezası ortadan kalkacak. Çek suçluları, "adli para cezasını" da ödemediği takdirde hapis cezası verilecek. Böylece çek suçlularına, hapse girmeden borçlarını ödemek için zaman tanınacak.

Hapistekiler yararlanabilecek

Komisyonda yapılması düşünülen yeni düzenleme ise tasarıda varolan bu hükümlerin geriye doğru yürümesine imkan sağlayacak. Halen çek suçlusu olanlara da "adli para cezası" ile hapisten kurtulma olanağı sağlanacak. Cezaevlerinde halen bin 100 çek suçlusunun bulunduğu belirtildi. Düzenleme yapılırsa, çek suçlularından tekraren karşılıksız çek verenler, hapisten kurtulabilecek. Ancak adli para cezası alıp, bunu da ödemedikleri için hapse girenler ise bundan yararlanamayacaklar.

Alternatifleri tartışacağız

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "İşin taraflarını ve ilgililerini çağırdık. Çek suçlarının yapısı, ceza nitelikleri değiştirdiğine göre daha önce çek suçlusu olanlarla ilgili farklı yaklaşım geliştirilebilir. Bu konuda birden fazla seçenek var. Muhataplarını dinleyip, ona göre bir formül geliştirmeye çalışacağız. Yeni mağdurlar yaratmamak gerekir. Biz kişilerin alacak haklarına dokunamayız. Hapis cezalarını kaldıralım mı, paraya mı dönüştürelim, onu tartışacağız. Kamuoyuna erken umut enjekte etmek istemiyorum" dedi. HÜrriyet