'Temel İçgüdü'nün diğer bölümünü ele alan, tartışan... Cinsel cehaleti yüksek olan bir ülkede yaşıyoruz, bence herkese iyi gelir
Hem Türkiye'deki hem de yurtdışındaki başarılarıyla adından söz ettiren ünlü oyuncu Serra Yılmaz, TürkMax'ta yayınlanan 'Temel İçgüdü' programında setteki değil, mutfaktaki yeteneğiyle dikkat çekiyor. Bir yandan yemek hazırlarken bir yandan da konuğuyla sohbet eden Yılmaz, izleyicileri de o sıcak atmosferin içine çekmeyi başarıyor. Yemek konusundaki birikimini ekran başındakilerle paylaşan sanatçı, yaz döneminde de hafta içi her gün yayınlanan 'Temel İçgüdü' hakkında Digitürk Dergisi'nin temmuz sayısına röportaj verdi. Yılmaz, "Temel İçgüdü'nün bir de gece versiyonu olsun istiyorum. 'Temel İçgüdü'nün diğer bölümünü ele alan, tartışan... Cinsel cehaleti çok yüksek olan bir ülkede yaşıyoruz, bence herkese iyi gelir" diye konuştu.

ASLA ABUR CUBUR YEMEM
Sizi daha çok sinema filmlerinizle tanıyoruz. İtalyanca bilginiz, çevirmenliğiniz de dikkat çekici. Yemek yapmaya ilginiz nasıl başladı?
Annem, kendi annesi tarafından hiç mutfağa sokulmamış ve bunun çok sıkıntısını çekmiş. O yüzden beni küçüklüğümden beri hep mutfağa soktu ve onunla kek pasta yapıp oynamama izin verdi. İlgi böyle başladı. Hem annem hem de babam benim gibi tek çocuk. Ancak yemek konusunda çok mızmız ve iştahsızmışlar. Bu nedenle benim bu konuda sorunsuz olmamı istemişler. Görünen o ki, başarılı oldular. Çünkü hem yemeği severim hem de alışkanlık olarak asla abur cubur yemem. Ara öğün denilen şeye dahi uyum sağlamakta çok zorlandım. Hâlâ daha uyum sağladım mı bilemiyorum.

Yemek, temel içgüdülerimizden biri gerçekten de ama 'Temel İçgüdü' aynı zamanda çok ünlü bir filmin adı. Programa bu adı koymak sizin fikriniz miydi?
Evet benim fikrimdi. Aslında bu programın bir de gece versiyonu olsun istiyorum. 'Temel İçgüdü'nün diğer bölümünü ele alan, tartışan... Cinsel cehaleti çok yüksek olan bir ülkede yaşıyoruz, bence herkese iyi gelir.

BİZDE EKSİK ÇOK
Hollywood'dan yemekle ilgili çok film çıkmıştır, komediden korkuya, hatta animasyona kadar birçok türde film var. Ancak bizde yemek konusu sinemada pek işlenmiyor, daha çok dizilerde veya programlarda izliyoruz. Üstelik yemeğe düşkünüzdür... Bu eksikliğin nedeni ne olabilir?
Bizde eksik olan şey o kadar çok ki! Ama yakında Ümit Ünal'la bu eksikliği telafi edeceğiz.

İnsan kuş sütünün eksik olmadığı sofralarda, lüks restoranlarda, en güzel lezzetleri tadabilir ama güzel bir sohbet denilince, mutfak daha mı sıcak bir ortam sunuyor? Daha doğrusu, mutfaktan çok, pişen yemeğin yanı başında olmak mı sıcak bir sohbet ortamı yaratıyor?
Evet mutfakta sohbet etmek çok keyifli üstelik insanları gevşeten bir yanı da var bence... İçinde rahatça oturulabilen mutfakları çok severim.

DAMAK ZEVKİ OLAN ÜNLÜLER
Konuklarınız arasında sizce yemeğe ya da özel tatlara diyelim, en meraklı olan kimdi?
İçtenlikle söyleyeyim; en meraklı kim bilemeyeceğim ama Hümeyra, Ayşenil Şamlıoğlu, Murathan Mungan, Fadik Sevin Atasoy, Deniz Türkali, daha bir sürü isim sayabilirim. Bunlar damak tadı olan ve yerken haz duyan kişiler.

Konukların kimisi pırasa alıp geliyor programınıza, kimisi de patates... Onların damak zevklerini, neleri sevdiklerini önceden biliyor musunuz?
Bazen biliyorum bazen de hiç bilmiyorum. Ama hiç sorun yaşamadık bugüne dek. Çünkü dolabımız hep dolu. Anında değişiklik yapıp yeni bir şey uydurabilirim.

Programınızın sonunda herkese bir de kitap hediye ediyorsunuz. Kitapları neye göre seçiyorsunuz? Genelde sponsorlarımızın verdikleri kitapları, gelen kişinin ilgi alanlarına göre hediye etmeye gayret ediyoruz.

YAZILANLARA İNANMAYIN BEN İTALYA'DA YAŞAMIYORUM
Siz İtalya'da yaşıyorsunuz. İtalyan yemekleri arasında en sevdiğiniz hangisi? Size çok ters gelen bir lezzetleri var mı?
Basında her yazılana inanmayın. Ben İtalya'da yaşamıyorum, hiçbir zaman da yaşamadım. İtalyan yemekleri içinde en sevdiğim mutfak Toskana mutfağı kuşkusuz ve bence bize ters gelecek hiçbir lezzet yok.

Türk yemeklerinden en sevdiğiniz hangisi? İtalya'dayken simit, beyaz peynir, çay gibi özlediğiniz lezzetler oluyor mu?
Hayır özlemem. Bulunduğum yerde olmaktan genelde memnun olan biriyim. Ama uzun bir aradan sonra döndüğümde ilk ne arıyorum derseniz, Nergis'in etli yaprak sarmasını...

Bir lokantanız olsa gelenlere ne tür yemekler sunmak isterdiniz?
Lokantam olsun istemem ama evimde dostlarıma yemek sunmaya bayılırım. Yenilikler yapıp onları şaşırtmayı severim.

ÜNLÜLER SEZON BOYU YEDİ İÇTİ
'Temel İçgüdü'de Özgü Namal'dan Mehmet Günsür'e, Fadik Sevin Atasoy'dan Deniz türkali'ye kadar pek çok ünlü ismi ağırlayan Serra Yılmaz, konuklarına birbirinden lezzetli yemekler yapıyor.