Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye ziyaretini “Dış politika romantizm üzerine kurulamaz” diye eleştiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sert çıkarak, “‘Türkiye’nin mesajını değil de başka bir ülkenin mesajını götürdüğünü’ iddia etmek, bir büyük gafletin değilse şifa bulmaz bir cehaletin ilanı değil midir?” diye tepki gösterdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın sözlerine sert yanıt vererek “Dış politika stratejiniz eğer ülkenizin yüksek çıkarları, bekası ve sokaktaki insanın refahı bakımından artı değer üretmiyorsa doğru tespit edilmemiş demektir. Cehaletin büyüğü budur. Eğer bu, cehaletten kaynaklanmıyorsa bunun diğer adı da ihanettir” dedi.
 
Takipçisi olacağız
Başbakan Erdoğan, dün Ak Parti İl Başkanları toplantısında Suriye ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi.
Suriye’ye gönderdiği Davutoğlu’nun ziyaretinin olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını belirterek, “Büyükelçimiz Hama’dan tankların çıkmaya başladığını söyledi. Bu da bizim girişimimizin olumlu netice vermesi bakımından önemli. Temenni ederiz ki; 10-15 gün içinde bunlar tamamıyla gerçekleşsin ve Suriye’de artık reform sürecine yönelik adımlar atılsın” dedi. Kılıçdaroğlu’nun önceki gün hükümetin Suriye politikasını yönelik eleştirini de yanıt veren Erdoğan, “Türkiye’nin onurunu yaralamak pahasına ‘Suriye’den bize ne’ diyorlar. Kim? Ülkemizin içindeki siyasetçiler. İnsanlığın vicdanı adına yapılan bir uyarıyı ‘romantizm’ olarak yaftalıyorlar ve bu gaflet cümlesini Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile görüşme halindeyken söylüyorlar. Yazıklar olsun” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Dışişileri Bakanımız bölge hakkındaki projeksiyonumuzu açıkça komşu bir ülkenin cumhurbaşkanına iletirken bakanımızın oraya ‘Türkiye’nin mesajını değil de başka bir ülkenin mesajını götürdüğünü’ iddia etmek, bir büyük gafletin değilse şifa bulmaz bir cehaletin ilanı değil midir?”
 
Sokak ağzıyla konuşmasın
Başbakan’ın bu sözlerine partisinin dünkü MYK toplantısınıhn ardından yanıt veren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan bize cevap yetiştireceğine önce kendi bakanı ile arasındaki üslup ve tutum farkını ortadan kaldırmalı. Sayın Başbakan sokakta ve sokak ağzıyla politika yapmaktan vazgeçmelidir”
 
Cehalet değil ihanet
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Dış politika stratejiniz eğer ülkenizin yüksek çıkarları, bekası ve sokaktaki insanın refahı bakımından artı değer üretmiyorsa doğru tespit edilmemiş demektir. Cehaletin büyüğü budur. Bu cehaletten kaynaklanmıyorsa bunun diğer adı da ihanettir. Meclis’ine, anamuhalefetine, halkına değil de Batının egemen güçlerine bilgi vermeyi düstur edinenler egemen güçlerin taşeronluğunu yapanlardır. Sayın Başbakan siz anamuhalefeti eleştirseniz de bu böyledir, suçlasanız da bu böyledir. Sizinki toplum vicdanının isyanı sonucu suçluların ve suçlunun telaşıdır. Bu aynı zamanda taşeronluğun tescilidir.” n ANKARA Milliyet