Dokko Umarov'u yakından tanıyan Çeçen direnişçiler, FSB'nin ölüm listesine dikkat çekti: FSB ve Kadirov yönetimi, direnişe katılan ya da direnişe ekonomik destek sağlayan veya direnişin propagandasını sürdüren Çeçenleri önce fişledi, sonra da imha etmeye başladı. Türkiye'de bu şekilde listeye alınmış 50 isim var.
 
Cuma günü Zeytinburnu'nda işlenen 3 Çeçen cinayetinin yankıları sürüyor. Cinayetin Rus gizli servisi FSB'nin işlediği yönündeki kuşkular giderek artarken, "Kafkas İmarat Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Dokko Umarov'un Türkiye'deki en yakın isimleri" Yeni Şafak'a önemli açıklamalarda bulundu. Güvenlik gerekçesiyle ismini gizli tuttuğumuz Çeçen dinenişçiler " Temmuz ayında Çeçenistan'daki direnişçiler bizi uyardı.
 
Rusya 2008'de yaptığı yasal düzenlemeyle, nerede olursa olsun Çeçen direnişçileri 'imha etmenin' önünü açtı. Türkiye'de öldürülecekler listesinde toplam 50 kişi var. Bağımsız bir devletin içinde birer birer öldürülüyoruz. Cinayetlerle ilgili Rusya 'iç çekişme' propagandası yapıyor. Diğer taraftan, hiçbir cinayetin failine ulaşılamamış olması, buradaki Çeçenleri daha fazla tedirgin ediyor" dedi.
 
LİSTEDEKİ ÜÇ İSİM KONUŞTU
 
İsim ve mekan adlarının saklı kalması şartıyla röportaj teklifimizi kabul eden Çeçenler, Rus istihbaratının da 'arananlar listesinde' bulunuyor. Direniş lideri Dokko Umarov'un, önemli silah arkadaşları olan 3 isim, çalışmalarını 2009'da öldürülen Çeçen lider Ali Osaev ile Osaev'in yerine geçtikten sonra geçtiğimiz Cuma günü 2 arkadaşıyla öldürülen Berkkhazh Musaevi (Müsayev Berkhat ya da Abay Emir Hamzat)la birlikte yürütüyordu.
 
Umarov'un 'Türkiye'deki adamı olarak bilinen direnişçiler tercüman aracılığıyla yaptıkları açıklamada cinayetlerin kesinlikle Rus işi olduğunu belirterek, cinayet listesinde sıranın kendilerinde olduğunu söylüyor. Göz göre göre yaşanan cinayetlerin Türkiye'de böylesine kolay işleniyor olmasını anlayamadıklarını söyleyen direnişçiler, "Polis, yaşanan suikastların hiç biriyle ilgili açıklama yapmadı. Ruslar bizi kafeste öldürüyor" ifadelerini kullanıyor
 
LİSTEDE 50 DİRENİŞÇİ VAR
 
Çeçen direnişçilerin elde ettikleri istihbarata göre Rus dış istihbaratı FSB ve Kadirov yönetimi, direnişe katılmış, ya da direnişe ekonomik destek sağlayan veya direnişin propagandasını sürdüren Çeçenleri önce fişledi, sonra da imha etmeye başladı. Temmuz ayında Dokko Umarov'un gönderdiği özel bilgi ile uyarıldıklarını söyleyen direnişçler "Bize yapılan uyarıda suikastlar için iki gurubun Türkiye'ye giriş yapmak üzere olduğu ancak bir grubun giriş yaptığı bilgisi verildi. Diğer grubun ifşa olduğu için Türkiye'ye giriş yapamadığını öğrendik.
 
Gelen uyarıda direnişin komuta kademesinde bulunan Müsayev Berkhat'ın (Albay Emir Hamzat) da bulunduğu bildiriliyordu. Biz kendisine bu bilgiyi ilettik. Arkadaşlarımızı da dışarıda yalnız dolaşmayın diye uyardık. Ancak buna rağmen bu cinayeti işlediler. Türkiye'de bu şekilde listeye alınmış 50 isim var. FSB ve Kadirov'un yürüttüğü cinayetler listesinde şu ana kadar Türkiye'de 6 Çeçen şehit edildi. Suikastlar sadece Türkiye'de yapılmıyor" dedi.
 
Katil 5 dakika farkla kurtuldu
 
Zeytinburnu'nda 3 Çeçen'i öldürdükten sonra kaçan Rus uyruklu Garo A.'nın, Sultanahmet bölgesinde kaldığı otele baskın yapıldığı, katilin polisin elinden bir dakika farkla kurtulduğu ortaya çıktı. NTV'nin haberine göre polisin 2 Eylül tarihinde kimliğine ulaştığı ve kaldığı otele baskın yaptığı Garo A.'nın, polisler gelmeden bir kaç dakika önce bir şey almak için dışarı çıktığı, dönüşünde kapı önündeki polisleri fark edince ortadan kaybolduğu iddia edildi. Polis, Garo A.'nın odasında yapılan aramada pasaportu ile özel eşyalarına ulaştı. Aramada ayrıca 9 mm çapında bir tabanca ile bu tabancaya ait mermiler ile bir gece görüş kamerası bulundu. Tabancanın üç Çeçen'in öldürüldüğü saldırıda kullanıldığı belirlendi. Garo A.'nın Türkiye'de işlenen diğer Çeçen cinayetleri ile de bağlantısı olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan vurulan Çeçenlerden ikisi Kozlu mezarlığında dualarla toprağa verildi.
 
Son 10 yılda 11 direnişçi katledildi
 
GRU tarafından dünya çapında Çeçen direnişçiler ve muhaliflerin lider kadrosuna yönelik düzenlenen suikast eylemleri 2000'li yılların başında hız kazandı. 2001-20011 yılları arasında 11 Çeçen elit GRU komandoları tarafından suikasta uğradı.
 
Magomed Kariyev: 22 Mayıs 2001 Azerbaycan
 
Hızır Talhadov: 11 Kasım 2002 Azerbaycan
 
Vaha İbrahimov: 7 Eylül 2003 Azerbaycan
 
Zelimhan Yandarbayev: 13 Şubat 2004 Katar
 
Gazi Edilsultanov: 6 Eylül 2008 Türkiye
 
İslam Canibekov: 9 Aralık 2008 Türkiye
 
Umar İsrailov: 13 Ocak 2009 Avusturya
 
Ali Osaev: 26 Ocak 2009 Türkiye
 
Zarberk Amerov: 16 Eylül 2011 Türkiye
 
Rüstem Alkavnov: 16 Eylül 2011 Türkiye
 
Müsayev Berkhat: 16 Eylül 2011 Türkiye
 
ÇEÇEN OPERASYONLARINDA PAROLA: KEDi
 
"Rus Askeri istihbaratı (GRU) tarafından dünya çapında Çeçen direnişçiler ve muhaliflerin lider kadrosuna yönelik düzenlenen suikast eylemlerinde öldürülen Çeçenler için 'Kedi' ifadesi kullanılıyor. 26 Ocak 2009'da Türkiye'de öldürülen Çeçen direnişinin önemli isimlerinden biri olan Ali Osaev için de bu tabiri Çeçenistan'da Kadirov kendisi ifade etmişti. Cinayetten sonra Çeçenistan'da yayın yapan Rus yanlısı Today adlı televizyona katılan Kadirov "Türkiye'de bir kedi öldürdük" diyerek, aslında bunu itiraf etmişti"
 
Herşey ortada... Görüntüler kamerada, görgü tanıkları her yerde... Kovanlar olay yerinde... Ancak işlenen hiçbir cinayetle ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Çeçen komutanlardan ilki Gazi Edilsultanov 6 Eylül 2008'de öldürüldüğünde de, son cinayet işlendiğinde de tüm bulguların 'Susturucu silahlar' gibi ortak noktaları vardı.
 
Soruşturmalar açıldı. Ancak hiç biriyle ilgili açıklama yapılmadı. Türk güvenlik birimlerinin bunu FSB işi olduğunu bildiğinden eminiz. Tek sorun bunu neden açıklamadıklarıdır. Rusya ile olan ilişkiler, gerekse Türkiye'nin Rusya politikası bazı konularda güvenlik güçlerini bir noktadan sonra çaresiz bırakıyor diye düşünüyoruz.