Analizlerde şekere göre, 10 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edilen, kalori ve protein değerleri sıfır çıkan Stevia'nın şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi. Çaykur, geçen yıl Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi'nde Arjantin'den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin deneme üretimine başladı. 1 yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi. Stevia'nın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 10 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi. Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kat kadar yükselen ve kalori ile protein değerleri sıfır çıkan Stevia'nın şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi. Üretimi başarı ile tamamlanan Stevia bitkisinin ilk hasadı Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından gerçekleştirildi. 

"ANALİZ SONUÇLARI ÇOK OLUMLU"

Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu, Arjantin bölgesinde 'Ballı yaprak' veya 'Tatlı ot' diye adlandırılan Stevia'nın geçen yıl deneme üretimine başladıklarını, olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Analizlerin de yapıldığını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi: "Tatlandırıcı özelliği şekere göre 10 kat daha yüksek, sıvı hale getirildiği zaman bu oran 300 kata kadar çıkıyor. Ancak şekerin olumsuzluklarını taşımıyor, kalorisi ve protein değeri sıfır çıkan çok değerli bir tatlandırıcı. Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkileri bulunurken bu bitkide böyle olumsuz bir etki yok. Çok geniş kapsamlı kullanılabilecek bir ürün. Paraguay ve Arjantin'de çay havzaları ile birlikte iç içe yetişiyor. Toprak yapısı ve iklim olarak Türkiye'de en uygun yetişebileceği yer Doğu Karadeniz Bölgesi" dedi. 

"ÇAY ÜRETİCİSİ İÇİN YENİ EK GELİR KAYNAĞI"

Yetiştirdikleri stevia bitkisinden dünyadaki örneklerine göre daha verimli sonuçlar aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, bitkinin bölge halkı için önemli bir ek gelir kaynağı olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Bu çalışmalar bölge halkı için, bölgenin geleceği için yaptığımız denemelerdir. Geçmişte çay ve kivide yaptığımız öncülük gibi stevia bitkisinde de öncülük yapmak istiyoruz. Dünya piyasalarında çok sağlıklı olduğu için tercih edilen değerli bir ürün. Dünyanın yeni tanıdığı mucizevi bir bitki. Tüm dünya stevianın pazarıdır. Dünya bunu istiyor ama üretim çok kısıtlı. Bu bölgemiz için yeni ek gelir kaynağı olabilir. Arazilerimiz çok küçüldü ve daraldı. Bu küçük arazilerimizde insanımızı nasıl geçindirebileceğimiz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Stevia buna çok önemli katkı sağlayabilir.