Hızır Hacısalihoğlu - ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, tamamladıkları bu kampanya döneminde müstahsillerden 590 bin 325 ton yaş çay yaprağı satın aldıklarını bildirdi.

Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Mayısta başlayan 2010 yılı yaş çay kampanyasını tamamladıklarını belirterek, ''Ancak her ihtimale karşı bir fabrikamız nöbetçi olarak açık tutuluyor. Bu kampanya döneminde müstahsilimizden 590 bin 325 ton yaş çay yaprağı satın aldık'' dedi.

Geçen yıl 593 bin ton yaş yaprak alımı gerçekleştirdiklerini, bu yıl da bu rakama yakın bir alım yaptıklarını anlatan Yüce, ''ÇAYKUR, geçen yıldan bu yıla alımlarımızda ciddi bir negatif sapma ve herhangi bir aksama olmadan alım programını tamamladı. Şu ana kadar aldığımız yaş çaydan 105 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirdik. Devam eden ikinci tasnifte de 5 bin ton civarında daha kuru çay elde edilecek. Böylece 110 bin ton seviyesinde kuru çay elde etmiş olacağız'' diye konuştu.

Yüce, geçen yıl 110 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdiklerini, bu yıl da bu miktarda satış gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatarak, şu ana kadar 80 bin ton civarında kuru çay satışı gerçekleştirdiklerini, yıl sonuna kadar kalan 2.5 aylık sürede 30 bin ton daha satıp hedefleri olan 110 bin tonun üzerinde kuru çay satışını gerçekleştirmeyi, böylece geçen yılın üzerinde bir rakama ulaşmak istediklerini söyledi.

ÇAYKUR olarak her sene üretime girerken fabrikalarının kapasitelerine göre pratik kapasiteyi belirlediklerini dile getiren genel müdür Yüce, şöyle devam etti:

''Yani teorik kapasitemizdeki makine parkurumuza, fabrika sayımıza göre işleyebileceğimiz kaliteli ve nitelikli çayın miktarını belirliyoruz. Bu miktarlar çerçevesinde gerekli kotaları, kontenjanları günün şartlarına göre belirliyoruz. Biz belirli miktar çayı 100 gün hesabına göre işleyebileceğimizi düşünüp kotaları buna göre belirliyoruz. Fabrikalarımızın toplam yaş çay işleme kapasitesi ortalama 6 bin tondur. Bu rakam zaman zaman 7 bin tonlara kadar çıkabilmektedir. Bu planlarımızı, programlarımızı Hazine ile paylaşıyoruz ve bilgilendirme yapıyoruz. Ardından Hazine bize belirli oranda yaş çay alma yetkisi veriyor.''

Bu yıl da geçen yılki gibi ciddi bir sapma olmadan çalışmalarını sonlandırdıklarını vurgulayan Yüce, ''ÇAYKUR olarak üreticileri mağdur etmemek için elimizden gelen gayreti sarf ettik. Tabi ki elimizde olmayan nedenlerden dolayı zaman zaman eksiklerimiz olmuş olabilir. Ama niyetimiz müstahsilimize hizmet etmektir. Kendimizi müstahsilimize olan hizmetler çerçevesinde mutlu hissediyoruz'' dedi.

Genel Müdür Yüce, geçen yıl 859 kişinin, bu yıl ise şu ana kadar 543 kişinin kurumlarından emekli olduğunu belirterek, şu an itibariyle çalışan işçi sayılarının 12 bin civarında olduğunu, personel sayısındaki azalmaya rağmen üretimlerinde herhangi bir aksaklık veya azalma söz konusu olmadığını kaydetti.

Temmuz ayında satın aldıkları yaş çayın bedellerinin ödemesine öncelikle 26 Ağustostaki selden etkilenen Gündoğdu beldesindeki müstahsillerden başladıklarını ve bu ödemeyi tamamladıklarını bildiren Yüce, diğer müstahsillerin ödemelerinin de 18 Ekim Pazartesi günü başlayacağını, bu ödemeleri Kurban Bayramına kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi.

A.A.