Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın İncirlik ziyaretinin bundan sonra atılacak adımlara bağlı olduğunu söyledi. Ankara'yı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le düzenledikleri basın toplantısında Çavuşoğlu, İncirlik'le ilgili yönetilen soruya "Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız. Bizim tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların bizim özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz" diye konuştu.

Almanya ve Türkiye arasındaki İncirlik krizi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Alman hükümetinin Federal Meclis’in kabul ettiği Ermeni soykırım tasarısını desteklemediğini açıkça belirtmesini beklediklerine dikkat çekiyor.

İncirlik üssünde Alman ordusuna ait Tornado tipi keşif uçakları ve bir yakıt ikmal uçağı konuşlandırılmış durumda. Bu uçaklar ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye’deki IŞİD milislerine karşı operasyonlarını destekliyor. Ancak Alman Meclisi'nde Ermeni soykırımı kararının kabul edilmesinin ardından Türkiye, Alman milletvekillerinin üssü ziyaret etmesine izin vermiyor.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) vekilleri ise İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmelerine izin verilmemesi durumunda Alman birliklerinin geri çekilmesini istiyor. Hristiyan Birlik partileri de Tornado uçaklarının geri çekilmesinin IŞİD ile mücadeleyi büyük oranda zorlaştıracağı gerekçesiyle Sosyal Demokratların bu talebini geri çeviriyor.

"YPG' Fırat'ın doğusuna çekilmeli"

Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders ile ortak basın açıklamasında Suriye operasyonuna ilişkin olarak da bilgi verdi. Çavuşoğlu, "Her şeyden önce gerek Cerablus gerek Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ'i (IŞİD) temizlemektir. Burada YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an önce Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor, geçmediği taktirde hedef olacaktır" ifadelerini kullandı.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters/AFP/dpa/ÇA/HS