Hcettepe Üniversitesi'nin dünyada ilki gerçekleştirerek uyguladığı çift kol ve çift bacak nakli hüsranla sonuçlandı. Ameliyattan sonraki gece nakledilen sol bacağı alınan Şevket Çavdar'dan önceki gece de nakledilen iki kol ve sağ bacağı da alındı. Kalbi bu büyük operasyona dayanamayan Çavdar'dan kötü haber dün akşam saatlerinde geldi. Nakledilen tüm uzuvları alınan Çavdar, hayatını kaybetti. Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ölüm haberi, "Metabolik dengesizlik maalesef hastamızın yaşamını ciddi düzeyde etkileyecek duruma gelmiş, alınan tüm önlemler ve uygulanan yoğun tedavi yaklaşımlarına rağmen hastamız 27.02.2012 tarihinde saat 19:20'de kaybedilmiştir" sözleriyle duyruldu.

'ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'
Açıklamada, doktor ve ağlık personelinin insanüstü bir çaba gösterdiği ve Çavdar'ı hayatta tutabilmek için çalıştığı vurgulanırken, "Derin üzüntü duyuyoruz" denildi. Cengiz Çavdar'a nakledilen N.A'ya ait iki kol ve iki bacağın ailenin isteği üzerine İzmir'e gönderileceği öğrenildi. Hukuki olarak da nakledilen organların vericiye ait olduğu ve iadesinin gerektiği belirtildi. Hacettepe Üniversitesi'nin açıklamasında ayrıca yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün sorunsuz olarak izlenmeye devam ettiği de vurğulandı.

REKABET SONUCU MU?
Tüm bu olumsuzlukların yanında ortaya atılan bir iddia ise gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre Akdeniz Üniversitesi'nde ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ile Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır'ın üniversite yıllarından başlayan akademik yarışı, yüz ve uzuv nakillerinde bir hırsa dönüştü. Mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi'nde iddialara göre "elitist" grupta olmadığı için dışlanarak ayrılan Prof. Dr. Ömer Özkan ile Doç. Dr. Serdar Nasır'ın Hacettepe'de uzmanlık dönemlerinde başlayan rekabet, Türkiye'de ilk yüz naklini kim yapacak yarışına dönüştü. Hacettepe'den ayrılan bir hocanın Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz naklini yapmasının ardından Hacettepe Üniversitesi ikinci nakil için kolları sıvadı. "Ömer, Türkiye'de ilk yüz naklini gerçekleştirirse biz de dünyada ilk dörtlü uzuv naklini gerçekleştiririz" şeklinde bir hırsa dönüştü.

İMALI AÇIKLAMALAR...
Akdeniz Üniversitesi'nde başlayan nakil sürecinin ardından iki hocanın medya üzerinden birbirlerine dönük imalı açıklamaları da rekabeti gün yüzüne çıkardı. Hacettepe'de gerçekleşen nakillerin ardından medyanın karşısına çıkan Doç. Dr. Nasır, meslektaşı Prof. Dr. Özkan'a gönderme yaparak, "Ben burada One man show yapmıyorum, bizimki ekip işi" demişti. Prof. Dr. Özkan ise, Hacettepe'de yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün basına yansıyan ameliyattan önceki fotoğraflarına bakarak yaptığı yorumda "Eğer bu fotoğrafa göre hasta seçilmiş ise devletin imkânları boşuna kullanılmış demektir" diyerek, Hacettepe'de yapılan ameliyatla ilgili eleştirilerini dile getirmişti.

'RİSKLİ AMELİYATLAR'
Akademik çevrelerdeki dillendirilen iddialara göre; 2006'da doçent olduktan sonra Japonya, Tayvan ve Almanya'da mikrocerrahi eğitimler alan Prof. Özkan, Hacettepe'de aynı branşta yaşanan akademik baskılar nedeniyle ayrılarak Akdeniz Üniversitesi'ne gitti. Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ise, kendisinden 6 ay daha kıdemli olan Prof. Ömer Özkan gibi Hacettepe Üniversitesi'ndeki uzmanlığını bazı baskılar sonucu bırakmak zorunda kaldı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'ne giden Nasır, Amerika Cleveland Clinic'teki mikrocerrahi eğitimi sonrası Hacettepe Üniversitesi'ne tekrar çağrıldı. Akademik çevrelerde, bölümdeki baskılar nedeniyle Doç. Dr. Nasır'ın çok riskli ameliyatları kabul etmek zorunda kaldığı konuşuluyor.

182 kişilik ekip 90 saat boyunca çalıştı ancak...
Büyük heyecan uyandıran ameliyat sonrası, tedavisi süren Şevket Çavdar'ın vücudu nakil edilen kol ve bacaklara uyum sağlamadı. Çavdar'ın, durumu pazar gece saat 23:00 sularında ağırlaştı. Üniversite bilim kurulu olağanüstü toplandı. Sadece sağ bacağın mı yoksa kollarının da alınıp alınmayacağı tartışılırken, Çavdar'ın kalbi durma noktasına geldi. Hastanın hayatını riske atmamak için bilim kurulu tüm nakledilen uzuvların alınmasına karar verdi. Hastanın yakınlarının izniyle, sabaha karşı 03.00 sularında nakledilen uzuvların tamamı geri alındı. Ancak buna rağmen hastanın sağlık değerlerinin normale dönmediği öğrenildi. Çavdar'ın hayati tehlikesinin bulunduğu haberleri saatler ilerledikçe daha ciddi bir şekilde dillendirilmeye başlandı. Yaklaşık 90 saat boyunca 200'e yakın doktor ve sağlık personeli büyük bir özveri ile hastayı hayatta tutmaya çalıştı. Ancak kötü haber dün akşam saat 19.20'de geldi. Nakledilen tüm uzuvları alınan Çavdar'ın hayatını kaybettiği haberi kamuoyuna saat 20.00 gibi duyuruldu.

Organ nakilleri, bakanlık kriterlerine uygun mu?
Başarısızlıkla sonuçlanan çift kol çift bacak nakillerinin, bilimsel standartlara uymadığı ileri sürüldü. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Şevket Çavdar'a yapılan çift kol, çift bacak naklinin, 18 Kasım 2011'de Kompozit Doku Nakli Merkezleri Yönergesi kapsamında kompozit doku bilimsel komisyonu tarafından hazırlanan nakil türlerine ilişkin endikasyon listede belirlenen şartlara uymadığını belirtti. Listede, çift kol naklinin ancak dirsek altı arasında kalan bölgeden olmak üzere iki taraflı yapılabileceği vurgulanıyor. Çift kolu olmayan hastalarda ise naklin dominant tarafa yapılması şartıyla tek taraflı nakile izin veriliyor. Bacak nakillerine ise, iki taraflı kol nakline ilave bir veya 2 taraflı bacak eksikliği olan hastalara diz altından itibaren kalan bölge için tek veya 2 taraflı nakil yapılabiliyor. Hacettepe Üniversitesi'nde Şevket Çavdar'ın bir kolu omuzdan yoktu. Diğer kolu ise dirsek üstüyken, diğer iki bacağı da diz üstünden yoktu.

Yeni yüzüyle Facebook'tan Cimbom'u kutladı
Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan nakille, yeni bir yüze sahip olan Uğur Acar, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kendi adına bir sayfa açtı. Acar, Beşiktaş maçını son dakika golüyle 3-2 kazanan takımını kutladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan yüz nakli yapılan Acar'ın bir hafta içinde taburcu edileceğini, çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın da sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Ailesi şokta: Hayal kırıklığına uğradık, riske girdi olmadı
Şevket Çavdar'ın ölüm haberi ailesini de yıktı. Uzuvların alınmasının ardından, "Temennimiz nakil olmadan önceki sağlığına kavuşması" diyerek kardeşinin hayatta kalmasına razı olan Ağabey Hüseyin Çavdar büyük şok yaşadı. Hüseyin Çavdar, "Hayal kırıklığına uğradık. Kolum bacağım olacak diye gelmişti, olmadı. Kendi ihtiyacını kendi görecekti, kimseye yük olmayacaktı. O yüzden çok büyük bir cesaretti; riske girdi olmadı" dedi. Çavdar'ın hayatını kaybetmesinin ardından yakınları hastane yönetimine ve medya mensuplarına büyük tepki gösterdi. Çavdar'ın 22.30 sıralarında cenazesinin hastaneden çıkarılması esnasında görüntü almak isteyen basın mensupları Çavdar'ın ailesinin hedefi oldu. Güvenlik güçlerinin müdahalesi ile yakınlar sakinleştirildi. Bu arada bazı basın mensuplarının hafif yaralandı.