Son bir ayda Mardin'de sıcaklardan dolayı çatıdan düşen 540 kişi hastanelik olurken, 1 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.
 
Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Güçlü, Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle Mardin'de yaz mevsimi ile birlikte bazı geleneklerin yol açtığı tehlikeleri de beraberinde getirdiğini kaydetti.
 
Yaz aylarında hava sıcakların artması ile birlikte akrep, yılan ve zehirli böceklerin sokmalarına karşı evlerin çatısına ailecek çıkan vatandaşların, çevre koruma duvarı olmayan çatılardan düşmeleri sonucu telafisi zor sakatlanmalar ve ölümcül vakalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Güçlü, "Tüm uyarı ve önlemlere rağmen maalesef hemen hemen her gün en az 10-15 vaka hastanemize intikal ediyor. Bunların çoğunluğu 06-16 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Son iki ayda aşırı sıcaklardan dolayı çatıda yatmak zorunda kalan yaklaşık 540 vatandaşımız çeşitli sebeplerden dolayı çatıdan düştü. 1 kişide maalesef hayatını kaybetti. Geri kalanı ise Mardin devlet hastanesinde tedavi edildi. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında ise toplam 850 kişi çatıdan düşmesi sonucu hastanemize intikal etmişti." dedi
 
AKREP VE YILAN SOKMA VAKALARI ARTTI
 
Mardin'de hava sıcaklarını artması ile birlikte akrep ve yılan sokmalarında da artış meydana geldiğine dikkat çeken başhekim Güçlü" Mayıs ve Haziran ayı süresince Mardin'de 37 akrep ve yılan ısırması vakası yaşandı. Çok şükür akrep ve yılan serumu stoklarımızda mevcuttur. Gelen her vakaya anında müdahale ediyoruz. Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz akrep ve yılan sokmalarında kendileri hastaya müdahale etmemelerini istiyoruz. Isırılan yerin kesilip, emilerek zehrin çıkarılması, turnike uygulanması gibi yöntemlerin yanlıştır. Bu gibi yöntemlere başvurulmaması hastayı en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerekir."
 
SAĞLIK MÜDÜRÜ YAMAÇ: AİLELERİ UYARICAĞIZ
 
Güneydoğu kültüründe yer alan çatıda yatma geleneği maalesef birçok kazalara neden olduğunu belirten Mardin İl Sağlık Müdürü Turan Yamaç ise, vatandaşları bu tür düşmelere karşı dikkatli olmaları konusunda her zaman uyardıklarını söyledi. Yamaç" Çoğunluğu çocuk olan yaralıların kol, bacak kırık, çıkık ile beyin travması gibi vakalardan oluşmaktadır.
 
Ailelerin çok dikkatli olmaları gerekir. Çatıdada ihtiyaç için uyku hali ile kalkan çocuklar veya yaşlı insanlarımız, dengesiz bir şekilde şuursuzca gezinmesi sonucu maalesef çatıdan düşerek yaralanmaktadır. Bu bazen beyin kanamalarına yol açarak ölümcül olabiliyor. Bazen de felçli kalabiliyor. Yaz mevsimi boyunca ailelerin en çok çocuklarına bu yönde daha duyarlı davranmaları gerekiyor. Örneğin çatının etrafına koruyucu bir duvar örülmeden çıkılıp yatılmamalıdır. Çocuklar idrar, içme suyu, yiyecek gibi ihtiyaçlarına tek başlarına izin verilmemelidir. Sağlık müdürlüğü olarak bundan sonra aileleri uyaracaklarını ve gerekli tedbirleri almalarını isteyeceğiz." şeklinde konuştu.
 
2010 YILINDA GÜNEYDOĞU'DA 3 BİN 240 KİŞİ ÇATIDAN DÜŞTÜ
 
Bu arada geçtiğimiz yıl yaz aylarında Güneydoğu'da 3 bin 240 kişi çatıdan düştüğü tespit edildi. Bu yıl ise Mayıs ve Haziran ayları olmak üzere Güneydoğu'da yaklaşık 2 bin kişi çatıdan düştüğü belirtildi. Eylül ayına kadar bu rakamın iki katına çıkması bekleniyor.