CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığına ortak aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 29 haziranda adaylığının resmileşmesiyle birlikte seçim kampanyası başlayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu 14. maddesine göre ise “Adaylar, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamazlar.” Bu durumda herhangi bir partiden destek alması mümkün olmayan İhsanoğlu’nun seçim kampanyası için gerekli bütçeyi nasıl sağlayacağı merak konusu oldu.

6 HAFTALIK KAMPANYA İÇİN 20 MİLYON TL GEREKİYOR

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir habere göre, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, 6 haftalık seçim propagandası için 20 milyon TL’ye ihtiyaç duyduğu kaydedilmişti. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir’in açıklamalarına göre "Kampanyanın medya ayağında 6 hafta televizyon, gazete ve internet reklamları için 10-15 milyon TL paraya ihtiyaç var. Ofisler, yurt içi ve yurt dışı mitingler yani organizasyon için yaklaşık 7,5 milyon lira civarında bir bütçe gerekir. Yani 1,5 ay için en az 15-20 milyon lira civarında bir paraya ihtiyacı var. Türkiye’nin yüzde 80’inine ulaşacak televizyonlarda sadece 30 saniyelik bir reklam filminin döndüğü kampanyanın bir aylık maliyeti 5 milyon liraya mal oluyor."

“130 MİLLETVEKİLİNİN DESTEĞİYLE BU BÜTÇE KARŞILANAMAZ”

Bu mali soruna çözüm için önerilen, milletvekillerinin kampanyaya bağış yapması olarak belirtilmişti. Konuyu danıştığımız CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, kendilerine böyle bir teklifin ulaşmadığını söyledi. “Herhalde asparagas bir haber bu. Çünkü bağış miktarının ne kadar olabileceği yasada açıkça belirtilmiş. 130 milletvekilinin cüzi destekleriyle böyle bir bütçenin karşılanması mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Cihaner, cumhurbaşkanının seçimini belirleyen Anayasa hükmünün aceleye getirilerek, parlamenter sistemin içinde bir gedik açıldığını ve bu tür sorunların düşünülmediğini de sözlerine ekledi.

“SADECE GÖNÜLLÜ VATANDAŞLARDAN PARA TOPLANABİLECEK”

Partili olamayan ve dolayısıyla, Hazineden de destek alamayan cumhurbaşkanı adaylarının vatandaşlarca desteklenebileceğini, bu desteğin maddi miktarının da yasada açık olarak belirtildiğini söyleyen İlhan Cihaner “Cumhurbaşkanı adaylarını sadece gönüllü vatandaşlar destekleyebilecek. Aslında AKP bu düzenlemeyi, yarı-başkanlık ya da başkanlık düşünerek hazırlamıştı ama hesapları tutmadı.” dedi.

“PARTİ YÖNETİMİ BİZDEN PARA İSTEMEDİ”

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçim kampanyası için parti yönetiminin kendilerinden maddi bir destek istemediğinin altını çizen İlhan Cihaner, düzgün ve planlı hazırlanmayan yasa metinlerinin bu tür zorlukları meydana getirdiğini, İhsanoğlu’nun seçim kampanyasının, yasada yer alan hüküm gereğince, gönüllü bağışçılarla finanse edileceğini kaydetti.

CİHANER’İN İHSANOĞLU ELEŞTİRİSİ

‘Çatı aday’ İhsanoğlu hakkında özellikle CHP içindeki eleştiriler konusundaki fikrini sorduğumuz Cihaner, bu konudaki fikirlerini ilk gün beyan ettiğini, üzerine ekleyecek yeni bir şey olmadığını söyledi. İlhan Cihaner, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adının açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yapmış ve  "CHP içinde ve CHP çevresinde bu özellikleri taşıyan ve Cumhuriyet'in değerlerini hayat ilkesi yapmış, emekten yana, eşit ve özgür bir Türkiye idealini benimsemiş ve bunun için mücadele eden çok sayıda adayın olduğu şüphesizdir. Bu tarihsel sorumluluk ve ideal doğrultusunda çalışmaya hazır olduğumu saygıyla duyururum.” şeklinde ifadeler kullanmıştı.